Târgurile de Paște, deschise sau nu, pentru comercializarea mieilor? Ce spun autoritățile din Mehedinți?

Scris de
Adriana Draghici
12/04/21 - 02:04

Dacă, în alți ani, comercializarea cărnii de miel era în toi în această perioadă, acum ciobanii au solicitări doar direct de acasă, pentru că, pentru moment, este interzisă comercializarea de miei în târguri. Autoritățile locale spun că au înaintat solicitări, către factorii decidenți, pentru deschiderea târgurilor, însă o decizie oficială va fi luată în preajma sărbătorilor pascale.

Image

Am purtat discuții cu reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și cu cei ai Direcției de Sănătate Publică, pentru a permite (într-un cadru verificabil) prezența ciobanilor în Târgul Veterani. Noi avem toate mijloacele necesare, pentru a păstra atât distanțarea fizică, cât și regulile generate de  pandemie. Rămâne, însă, la latitudinea acestor instituții, dacă vor permite sau nu accesul celor care vând miei, în târgul din Drobeta Turnu-Severin. Eu zic că ar trebui să le facem o bucurie de sărbători cetățenilor. Oricum, mieii se vând. Cel mai bine, pentru reducerea costurilor, este să fie deschis târgul din Severin. Eu sper că vom găsi înțelegere la factorii decidenți și poate, până la perioada sărbătorilor pascale, va mai scădea și indicele infectării cu Sars-Cov2., declară primarul municipiului Drobeta Turnu-Severin, Marius Screciu.

Image

În acest an, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară a dispus autorizarea temporară a spațiilor destinate comercializării, în viu, a mieilor, însă cu o condiție: aceea ca decizia să fie luată de Direcția Sanitar-Veterinară Județeană, împreună cu Direcția de Sănătate Publică și autoritățile locale (facem, aici, referire la primării). În perioada imediat următoare, vom purta – atât scriptic, cât și verbal – discuții cu autoritățile locale, pentru ca decizia să fie una sigură, pentru a nu ne afecta din punct de vedere al infecției cu Covid. Avem solicitări din partea primăriilor Severin și Șimian, pentru a deschide târgurile de Paște. Noi, clar, încurajăm comerțul cu miei în spații autorizate, însă decizia nu ne aparține în exclusivitate. Decizia va fi luată în colaborare cu DSP., declară la rândul său medicul veterinar Adriana Ganea, reprezentant al D.S.V. Mehedinți.

Image

În cazul în care târgurile nu vor fi deschise de sărbători, tăierea mieilor va fi posibilă doar în abatoare, deci vom cumpăra carnea doar din supermarket sau măcelării. Tăierea în gospodării se va face doar pentru consum propriu. Anul acesta, în județul nostru, carnea de miel se comercializează la prețul de 20 lei/kg.

Image

Comerțul cu miei nu se poate face decât în anumite condiții: ciobanul poate duce mielul, la abator, pentru sacrificare, iar acolo primește o ștampilă din partea unei unități avizate. Mai există și posibilitatea de a vinde mielul viu, direct din curte, către centrele de colectare de miei. Dacă mielul este sacrificat în gospodărie, este clar că acesta va fi destinat consumului propriu. Nu avem voie să vindem carcasă., mai spune Adriana Ganea.

Image

Astfel, pentru că pandemia ar putea împiedica, și în 2021, comerțul deschis, în târguri, mulți dintre ciobani iau în calcul și varianta de a vinde mieii inclusiv în afara țării.

Image