Costul ridicat al energiei electrice pune în pericol afacerile cu profil zootehnic.

Scris de
Actual Mehedinti
10/01/22 - 08:01

Prețul din ce în ce mai ridicat al energiei electrice se răsfrange pe toate palierele de activitate. Fermele cu profil zootehnic înregistrează costuri cu mult peste ceea ce reușeau să obțină drept profit. De aici până la un blocaj total, nu e decât un pas.

Image

La singura fermă avicolă din Mehedinți (situață în satul Bistrița, comuna Hinova), sunt crescute 8 mii de găini, care produc ouă proaspete. Odată cu scumpirea prețului la energie electrică, au crescut, automat, și costurile de întreținere a fabricii.

Image

"În spatele meu, se poate observa hala de găini crescute la sol. Are un efectiv de 8 500 de găini, care produc ouă pentru zona noastră, în special pentru Drobeta Turnu Severin. Găinile sunt hrănite cu furaj de la ferma vegetală pe care o avem. Costurile au crescut cu 25 la sută, iar la cereale cu 25 -30 la sută. Este din ce în ce mai greu pentru noi. Găinile au nevoie de hrană, de apă și de electricitate. În zootehnie, hrana, apa și electricitatea sunt elementele esențiale de care depindem pentru a face o afacere pe acest profil. Noi, producătorii români, suntem într-o piață comună cu produsele din import. Dacă nu va scădea prețul la energie electrică, mulți fermieri ar putea da faliment, pentru că nu își pot acoperi cheltuielile. Mai mult decât atât: produsele din import sunt cu mult sub costul de producție, ceea ce ne pune pe noi în dificultate.", declară CORNEL STROESCU, fermier și, totodată, reprezentant al fermei avicole din județul Mehedinți. 

Image

La această fabrică, hrana pentru animale este făcută în halele apartinătoare fermei, ceea ce înseamnă un consum și mai mare de energie electrică. Stația de sortare consumă, la rândul ei, mult curent, ceea ce face ca fermierii sa ajungă în pierdere.  Dacă prețul energiei se va menține la fel de ridicat, este posibil ca, în următoarele luni, multe fabrici cu profil zootehnic să dea faliment.