Toate merg strună, în statistici, la Serviciul pentru Acțiuni Speciale al IPJ Mehedinți. Pe hârtie, totul este „la un nivel foarte bun”.

Scris de
Actual Mehedinti
03/01/22 - 11:01

La nivel național, sindicatele reclamă lipsa unui echipament potrivit pentru polițiștii trimiși în stradă. Ultima reacție a venit, la sfârșitul anului 2021, din partea EUROPOL, atunci când, în municipiul Târgu Jiu, a avut loc un incident bizar - un individ aflat în conflict cu alte persoane a găsit de cuviință să inducă spaima în rândul adversarilor săi intrând în coliziune cu 2 autoturisme, care se deplasau regulamentar, pentru ca, mai apoi, să alerge un tânăr cu un cuțit cu intenția de a-l înjunghia.

Image

„Cu această ocazie, îi întrebăm pe specialiștii din IGPR care, în ultima perioadă, au efectuat monitorizări în teritoriu, pentru a verifica dacă polițiștii sunt echipați cum se cuvine, la pantaloni cu dungă și pantofi cu toc, cum ar reuși ei să intervină la un astfel de eveniment purtând aceste elemente din componență uniformei, care nu mai corespunde necesităților stradale.”, conform EUROPOL. 

În tot acest timp, când polițiștii din întreaga țară se confruntă cu probleme de ordin logistic, în Mehedinți, lucrurile par să fie roz și, cel puțin pe hârtie, la Serviciul pentru Acțiuni Speciale al IPJ, totul este „la un nivel foarte bun”: de la echipamente, până la sala de antrenamente. Conform unui răspuns oficial al IPJ Mehedinți, oferit în urma unei solicitări înaintate de Actual Mehedinți, teoretic, totul merge ca pe roate. 

Image

„Vă informăm că, la sediul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, există un teren de sport și o sală de forță, dotată la un nivel foarte bun, iar tragerile cu armamentul se efectuează în poligoane autorizate ale partenerilor instituționali. Antrenamentele fizice și tactice se efectuează zilnic, în lipsa unor misiuni urgente, iar 2-3 ori pe lună, se efectuează trageri cu armamentul din dotare. Vă informăm că, la nivelul acestei structuri, există dotarea necesară și echipamentele sunt la un nivel foarte bun. Mai este necesar un dispozitiv hidraulic pentru deschiderea ușilor, obiect pentru a cărei achiziție, s-au făcut demersurile necesare.”, conform răspunsului oferit de responsabilul IPJ Mehedinți pe Legea 544 din 12 octombrie 2001, privind liberul acces la informațiile de interes public. 

Acum, după ce ni s-a subliniat, de mai mute ori, acest aspect, ne-am lămurit că, pe hârtie,  mascații sunt dotați la un nivel foarte bun (deși nu ni se comunică în ce constă acest nivel foarte bun). Cu toate acestea, lucrurile nu par să fie la fel de strălucite și în ceea ce privește nevoia de personal pentru acest serviciu. 

Image

„În prezent, la nivelul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, sunt încadrați 19 polițiști, existând un deficit de personal de 26,92%.”, transmite instituția.

De altfel, conform aceluiași răspuns al IPJ Mehedinți, aflăm că: 

„În anul 2020,polițiștii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale au participat la 768 de misiuni, cele mai multe în luna iulie (91), iar în anul 2021, au participat la 575 misiuni, cele mai multe – în luna aprilie (66 misiuni). Principalele misiuni au vizat percheziții domiciliare, acțiuni în sprijinul formațiunilor de poliție, persoane conduse la sediul poliției și ședințe de pregătire tactică și tragere cu armamentul din dotare.”.

Image