(VIDEO) Percheziții în Mehedinți și alte trei județe! ”Piața neagră” a țigărilor de contrabandă, luată la bani mărunți de anchetatori!

Scris de
Adriana Draghici
18/02/21 - 04:02

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Caraș – Severin, au efectuat un număr de 27 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Caraș-Severin, Timiș, Arad și Mehedinți, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

Video file

„În cauză s-a reținut faptul că, pe raza județului Caras-Severin, pe fondul destrămării unor grupări infracționale locale ce alimentau ”piața neagră” a țigărilor de contrabandă, coroborat cu cererea de pe piață, și-au făcut apariția persoane din alte județe care acționau cu scopul de a alimenta această ”piață neagră”. Pentru funcționarea afacerii ilegale aceste persoane au apelat la localnici, unii dintre aceștia cu antecedente în domeniu, care aveau posibilități mult mai mari de a asigura distribuția pe piață, dezvoltând adevărate antreprize criminale în scopul susmenționat. În urma activităților de documentare, s-a stabilit faptul că în zonă acționau trei grupări infracționale organizate, toate având ca lideri persoane care locuiau în alte județe, grupări care interferau punctual pe palierul de distribuție. Scopul membrilor grupării era obţinerea de câştiguri mari prin alimentarea pieţei negre a ţigărilor de contrabandă, desfăşurându-şi activitatea de distribuție atât în mediul urban cât şi în mediul rural, pe raza mai multor localități din județul Caras-Severin.”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Image

„Toate cele trei grupări infracționale erau organizate pe aceeași structură, respectiv pe trei paliere: aprovizionare, organizare/depozitare/transport și distribuție. O parte dintre membrii grupărilor, în special la nivelul organizatoric, aveau antecedente în astfel de activități, fapt care i-a ajutat să implementeze un grad ridicat de conspirativitate a activităților infracționale, folosind metode care să îngreuneze cât mai mult eventuala monitorizare din partea autorităților. Pe parcursul monitorizării grupului infracțional organizat, au fost efectuate mai multe activități, în urma cărora de la membrii grupului au fost confiscate peste 900.000 țigarete provenite din acte de contrabandă.”, mai transmite DIICOT.

Image

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Caraș-Severin au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 29 de persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Biroul de Analiză a Informațiilor Caraș-Severin.

Image

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Mehedinți, al Inspectoratului de Poliție al Județului Caraș-Severin, Serviciul de Acțiuni Speciale Caraș-Severin, al Grupări Mobile de Jandarmi Timișoara, al Inspectoratului Județean de Jandarmi Caraș-Severin și al Inspectoratului Județean de Jandarmi Mehedinți.

Image

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Image

sursa: DIICOT