Focul a pârjolit mai multe anexe gospodărești și tone de furaje, în Ilovăț.

Scris de
Actual Mehedinti
15/06/22 - 11:06

A fost alertă, în comuna Ilovăț, seara trecută. Trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Drobeta Turnu Severin au intervenit, cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un adăpost de animale în localitatea Dâlbocița din comuna Ilovăț. La sosirea pompierilor militari, incendiul se manifesta generalizat la un adăpost de animale și la mai multe anexe gospodărești, aparținând mai multor proprietari, riscând să se extindă la construcțiile aflate în imediata apropiere.

Image

Pompierii mehedințeni au depus eforturi susținute, timp de circa cinci ore, pentru a limita și stinge incendiul, care, din cauza vântului puternic, risca să se extindă cu repeziciune. La intervenție au participat și voluntari ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Ilovăț, împreună cu primarul comunei și șeful SVSU. În urma incendiului, nu s-au înregistrat victime, iar animalele din gospodărie au fost salvate. Au ars un adăpost de animale (grajd), cinci anexe gospodărești, cinci saivane de oi, șapte tone de plante furajere și 31 metri cubi lemn de foc. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de crearea din culpă a condițiilor de a genera incendiu, motiv pentru care proprietarul a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.

Image

"Facem apel la cetățeni să conștientizeze că focul scăpat de sub control poate produce pagube materiale însemnate sau poate pune în pericol chiar viața persoanelor. Atragem atenția că, în condiții de vânt puternic, flăcările își pot schimba direcția, riscând să se propage la gospodării.", transmite ISU Mehedinți.

Image

Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă dacă nu se impune ca măsură fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Pentru a preveni izbucnirea unor incendii, ca urmare a folosirii focului deschis pentru igienizare, I.S.U. Mehedinți reamintește cetăţenilor că arderea se execută:

- în condiţii meteorologice fără vânt;

- numai pe timp de zi, sub supraveghere permanentă;

- în zone, care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice şi de comunicaţii.

Image

Arderea resturilor vegetale, a deşeurilor şi altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc deschis - emis de Primărie, cu avizul Gărzii de Mediu, şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 la 2500 lei.

Image