Noul comandant al I.P.J. Mehedinți, într-un concediu medical continuu! Împuternicirea devine o regulă și în celelalte instituții ale M.A.I. din județ.

Scris de
Adriana Draghici
15/09/21 - 02:09

Inspectoratul Județean de Poliție Mehedinți bifează un pas înainte și câte doi înapoi. După ce ani de zile, instituția a fost condusă fie prin împuternicire, fie prin desemnare, acum, mai marii de la București au bifat o nouă "performanță" la Poliția din județul nostru – au numit, de aproximativ două săptămâni, o nouă conducere, care nu a catadicsit să calce nici măcar o zi prin curtea inspectoratului. De la primirea numirii pe post și până în prezent, chestorul băcăuan Vasile Oprișan (căci, cel puțin scriptic, domnia este la comanda inspectoratului) se află într-un permanent concediu medical, iar, la cum se arată lucrurile, șansele ca noul comandant al poliției mehedințene să își revină din "boala grea" de care suferă – cel mai probabil alergie pentru un județ sărac și neînsemnat ca al nostru – sunt minime.

Image

Oprișan a fost numit la comanda I.P.J. Mehedinți, pe o perioadă de două luni, venind din postura de consilier la Inspectoratul General al Poliţiei Române (I.G.P.R.), după ce, anterior, a fost șeful I.P.J. Bacău și înlăturat din funcție, în urma evenimentelor tragice de la Onești, când două persoane au fost sechestrate și ucise. De altfel, Vasile Oprișan s-a "remarcat", în 2009, când  a declarat că femeile bătute de soții lor nu ar trebui să apeleze la polițiști în miez de noapte și că ar trebui să aștepte până dimineața, cu reclamațiile. Ioan Buda, șeful I.G.P.R. de atunci, a trimis corpul de control la Bacău, însă ancheta a rămas fără rezultate. Ulterior, Oprișan și-a prezentat, public, scuze pentru afirmațiile făcute.

Image

În timp ce noul inspector-șef al I.P.J. Mehedinți își consumă concediul medical departe de biata instituție din Oltenia, la noi, toate-s vechi și neschimbate. În lipsa conducerii cu atribuții depline, comanda instituției este asigurată, din postura de prim-adjunct al inspectoratului, de cms.-șef Ștefan Bibu, ajutat de cel de-al doilea adjunct al Poliției mehedințene: cms-șef Costin Tuică. Între timp, concursurile pentru funcțiile de conducere din Poliția Română rămân doar un vis frumos și promisiuni în van ale mai marilor de la București. Pe alocuri, au fost organizate concursuri pentru funcții de șef de serviciu sau șef de post de poliție – în fapt, praf în ochi aruncat polițiștilor, care așteaptă, de ani de zile, organizarea unui concurs pentru funcția de inspector al Poliției, concurs ar asigura viabilitate unui proiect de management.

Image

Împuternicirea – una din cele mai grele boli, care macină Ministerul Afacerilor Interne –pune, însă, stăpânire pe mai toate instituțiile subordonate MAI, din Mehedinți – o realitate care pare să convină de minune celor care ne conduc, căci, în felul acesta, își pot exercita influența asupra celor pe care îi numesc, cu titlu de interimar, în fruntea diverselor inspectorate. Singura instituție apartinând M.A.I., din județul nostru, care, mai are, la momentul actual, conducere cu atribuții depline, este I.S.U. Mehedinți, acolo unde, la comanda inspectoratului se află colonelul Florentin Dragomir.

Image

Cât privește activitatea celorlalte instituții ale Afacerilor Interne din Mehedinți, aici, o tăcere grea s-a lăsat peste rezultatele acestora.  Poliția de Frontieră Mehedinți se află într-o situație similară. După plecarea din funcția de inspector-șef a lui Sorinel Coman, instituția este condusă, cu titlu de desemnat, de comisarul Marius Dăneci, care nu are garanția zilei de mâine la comanda frontierei.

Image

Pe de altă parte, de un an de zile, după plecarea lui Daniel Manolea, din funcția de comandant al Jandarmeriei Mehedinți, și aici, se merge pe același sistem al împuternicirii. După ce, în perioada septembrie 2020-septembrie 2021, comanda instituției a fost asigurată prin împuternicire de către locotenent colonel Vasile Nicolae, de câteva zile, prin aceeași împuternicire, a fost numit, la comanda I.J.J. Mehedinți, colonelul Adrian Zanfir, cel care a condus Serviciul Ordine și Siguranță Publică al inspectoratului, din anul 2007, până la numirea pe noua funcție.

Image

"Prima măsură luată de proaspătul ministru al justiției, Lucian Bode, a fost să blocheze concursurile aflate în desfășurare pentru funcțiile  de conducere din vârful parchetelor, pe motiv că  este ministru interimar. Păi, bine, domnule Bode, tot interimar sunteți și la Ministerul Afacerilor Interne, acolo unde ați  organizat doar patru concursuri pentru funcțiile importante de inspector general, respectiv inspector-șef, în opt luni de mandat? Între timp, alte 26 de concursuri, care ar fi trebuit organizate pentru funcțiile importante, sunt blocate de MAI, care refuza să dea, "dezlegare" pentru organizarea acestora, inspectoratele de poliție fiind conduse, în continuare, de desemnați și împuterniciți manevrați politic.", sublinia, la începutul lunii septembrie, Sindicatul Europol, pe pagina oficială de Facebook.

Astfel, concursurile din M.A.I., anunțate cu aplomb de ministrul Bode, s-au dovedit, până acum, doar simple idei frumoase, pe care, de-a lungul timpului, le-am mai văzut și auzit. Teoria sună bine-n Ministerul de Interne, mai greu este cu practica.

Image