Salvare pentru dezastrul din inima stațiunii Herculane! Băile „Neptun”, în atenția voluntarilor!

Scris de
Adriana Draghici
19/09/20 - 03:09

Herculane, stațiune din inima Parcului National Domogled și, cândva, denumită Perla Banatului, a ajuns într-o stare deplorabilă. Băile „Neptun” din oraș, un monument istoric emblematic, s-au degradat sub nepăsarea autorităților. Un loc binecuvântat de natură, cu peisaje cum rar întalnești, aer curat și mai ales - cu ape termale miraculoase: așa arată stațiunea Băile Herculane. Însă, din cauza nepăsării autorităților, locul se degradează pe zi ce trece. În oraș, turiții pot admira un amestec architectural unic, în perfectă armonie cu peisajul locurilor. Cu toate acestea, măreția clădirilor apune cu an ce trece. Construcțiile grandioase de altă dată au ajuns să fie, acum, adevărate ruine. Este și cazul clădirii – monument, în care au funcționat băile imperiale austriace Neptun.

Image

„Autoritățile nu își dau interesul. Ce clădiri frumoase sunt și cad! Le-au lăsat în paragină. Jalnic! Eu am stat 17 ani în Madrid, iar Spania nu are frumusețile din România și, cu toate acestea, autoritățile au grijă de monumentele istorice.”, spune o turistă venită pentru prima dată în Băile Herculane.

Image

„Deplorabil! Dezastru! Toate clădirile acestea frumoase ar putea fi reabilitate, dar sunt în paragină. În plus, drumurile jalnice, mizerie! Pentru aceste clădiri istorice am venit.”, spune altă turistă.

Image

„Eu am fost acum 50 de ani aici. Era o splendoare. O frumusețe! Nu era centrul nou, ci doar acesta. Acum, când am revenit după atâția ani, simt o mare dezamăgire. E tot lăsat în paragină. E un dezastru. Clădirile istorice, un mare păcat!”, ne spune, cu nostalgie în glas, o turistă.

Image

„Acum vin pentru prima dată aici. Văd că e dezastru. Totul e în paragină. Nu mi-au lăsat om impresie bună. E zonă turistică și ar trebui să fie altceva.”, spune o altă turistă.

Image

„Am venit, două zile, în stațiunea pe care o cunosc de 40 de ani și plec tristă și dezamăgită. Total dezamăgită de tot ce văd aici! Noroc că ridic ochii spre cer și văd munții și aud susurul Cernei. În rest: nimic nu ai de văzut aici.”, spune, cu dezamăgire, o turistă.

Image

În mijlocul nepăsarii autorităților, a apărut un grup de tineri arhitecți – grup, al cărui scop este salvarea monumentului. Tinerii arhitecți de la Asociația „Locus” derulează „Herculane Project”, iar pentru a-și atinge scopul, au nevoie de sprijinul oamenilor, pentru punerea în siguranță a clădirii Băilor Neptun.

Oana Chirilă, coordonatorul „Herculane Project”, ne explică.

Image

„Când am decis că trebuie făcut ceva pentru stațiune, a fost momentul în care am ajuns aici și am rămas impresionați de frumusețea locului, dar și de modul în care arată. În cei trei ani de activitate, pe lângă faptul că au reușit să realizăm proiectul pentru punerea în siguranță a Băilor Neptun, am reușit să strângem și 60.000 de mii de euro pentru punerea în siguranță. Costul lucrărilor deste de 103.000 euro, deci mai avem de colectat. Pe lângă acest proiect de punere în siguranță, mai avem în vedere și o strategie integrate de dezvoltare pentru clădire. Comunitatea exterioară Băilor Herculane a fost foarte receptivă la proiectul nostru. Primăria Băile Herculane a fost extrem de deschisă la discuții, ne-au oferit accesul aici, iar astăzi, lucrăm aici în baza unui protocol de colaborare cu autoritățile locale, pentru că, altfel, nu am fi putut face această intervenție. Sprijin financiar, din păcate, nu am primit de la autorități.”

Image

Șantierul a început încă de anul trecut, dar mai este de lucru. Tinerii arhitecți din Asociația „Locus”, care derulează proiectul, pot fi sprijiniți, în demersul lor, prin donații.

Cristina Apostol, membru în cadrul „Herculane Project”, ne detaliază:

Image

„Planurile noastre pentru această clădire se împart în două categorii: pe termen scurt și pe terme lung. Pe termen scurt, ne propunem finalizarea proictului ce privește punerea in siguranță a clădirii, iar pentru asta, avem nevoie de fonduri pe care le strângem prin campania prin sms. Cien dorește să doneze poate trimite sms cu textul <<EU SUNT HERCULANE>>, la numărul 8843. Pe termen lung, ne dorim să contribuim la restaurarea completă a acestei clădiri.”.

Image

Tot, ce pot face tinerii este sa realizeze, lucrări de intervenție, însa despre o reabilitare propriu-zisa a cladirii nici nu se poate vorbi. În timp ce cladirea se află  în adminsitrarea primăriei, terenul de sub clădire este al unui proprietar privat și - tipic românesc - fiecare pasează vina de la unul la altul și caută scuze.

 

Image

„Se știe situația. Nu s-a putut obține nicio finanțare europeană din cauză că nu suntem proprietari pe teren și, din start, picăm la criteriul de eligibilitate. Nu am încercat să obținem terenul, pentru că nu se poate. Este sub sechestru asigurator. După ce se va termina procesul, vom încerca o expropiere. În acest sens, cred că ar trebui dată, la nivel parlamentar, o lege, pe genul acesta de spețe. Noi suntem blocați, suntem, pur și simplu, legați de mâini și de picioare.”, declară primarul orașului Băile Herculane, Cristian Miclău.

Image

„Există două noțiuni diferite: noțiunea de <<proprietar de teren>> și noțiunea de <<proprietar de clădire>>. Proprietară pe clăsire este primăria Băile Herculane. Proprietar pe teren sunt eu. Eu sunt dispus să vând terenul, dacă ei vor, pentru că eu îmi doresc reabilitarea cât mai urgentă a acelui edificiu, care, de fapt, ar trebui să fie motorul de dezvoltare al stațiunii Băile Herculane.”, ne spune Valeriu Verbițschi, proprietarul terenului.

Image

Chiar dacă se aruncă vina de la un factor decident la altul, un lucru este cert: în cele peste două decenii, de când nu mai funcționează, cladirea cade sub ochii nepăsători ai celor care ar fi trebuit sa facă ceva, până în acest moment, pentru salvarea monumentului.

Image