Școala din Magheru, drumul de la condiții ca acum un secol, la o unitate modernă, la standarde europene!

Scris de
Adriana Draghici
15/02/21 - 11:02

Vremuri noi, probleme vechi! Deși o mare parte din elevii din Mehedinți a revenit în școli, sunt, încă, unități de învățământ, care funcționează în condiții dezolante. Pereți jupuiți, frig în clase și toalete în curte: este problema tipică a multor școli din țară. Cu toate acestea, autoritățile locale încearcă, pe cât posbil, să reducă din handicapul moștenit. Este și situația Școlii Primare din Magheru, care funcționează în condiții dificile, însă pentru care autoritățile au identificat o soluție, iar clădirea va trece printr-un amplu proces de reconstrucție și modernizare. Astfel, elevii și preșcolarii, care învață aici, vor avea parte de condiții moderne, când vor veni la cursuri.

Image

La Școala Primară Magheru, din comuna mehedințeană Breznița Ocol, vin, zi de zi, odată cu reluarea cursurilor, 40 de suflete: 20 de preșcolari și 20 de școlari în învățământul primar simultan. Cei mici învață în două săli de clasă provizorii, în fosta clădire a căminului cultural din sat. Totul: după ce fosta școală a ajuns într-o stare deplorabilă. Nici căminul cultural nu este mediul propice pentru derularea cursurilor. Aici, încălzirea se face pe lemne, urma timpului se observă pe pereții scrijeliți ai claselor, iar mersul la toaleta din curte  este o adevărată aventură pentru cei mici. 

Image

Iulian DÎRPEȘ, directorul Școlii Gimnaziale Breznița Ocol, ne spune că:

Image

„Școala Gimnazială Breznița Ocol, cu cele două structuri, funcționează în scenariul verde, deoarece rata incidenței ne permite acest lucru. După cum se poate observa, Școala Primară din Magheru funcționează în două săli de clasă improvizate în căminul cultural. A fost pornită procedura de reconstrucției a unității școlare, în 2007, iar după doi ani de zile, nu a mai fost continuată această lucrare. Primăria a demarat, acum, procedura de reluare a construcției. Autoritățile locale au încercat, în tot acest timp, să ofere condiții optime pentru procesul instructiv-educativ, însă pot să vă spun că este foarte greu. Fiind un număr de 20 de preșcolari la grădiniță, este dificil ca educatoarea să meargă după fiecare copil, când iese la toaletă, în curte, mai ales acum, iarna.”.

Image

Curtea şcolii le oferă elevilor, care s-au întors, fizic, la ore, un peisaj dezolant. În plus, în aceeași curte, există trei corpuri de clădire distincte: căminul cultural, în care se derulează, acum, cursurile, fosta școală (care stă să cadă) și un corp de clădire, a cărui construcție a început în urmă cu mai bine de 1 deceniu, iar lucrările au fost abandonate de către Inspectoratul Școlar. Autoritățile locale nu au putut rămâne fără reacție în fața acestei realități crunte, așa că au reușit să atragă bani de la Guvern, prin PNDL 2, iar lucrarea va fi continuată, acum, în 2021. În felul acesta, cei mici vor avea parte de altfel de condiții, căci administrația locală spune că, într-un an de zile, lucrarea va fi gata, spre bucuria atât a elevilor, cât și a cadrelor didactice, care vor avea parte, în sfârșit, de o școală modernă, la standarde europene. Astfel, se pune capăt coșmarului trăit, în ultimii ani de cadrele didactice și de copiii care învață aici.

Image

Primarul comunei Breznița Ocol, Cătălin DRĂGHICI, declară că:

Image

„La momentul actual, atât preșcolarii, cât și elevii învățământului primar învață în două săli amenajate în fostul cămin cultural din satul Magheru. Avem în construcție o școală, prin anul 2008, prin Inspectoratul Școlar. Din păcate, la momentul respectiv, nu a ajuns finanțarea. Noi, în anul 2018, am semnat un contract de finanțare, cu Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Dezvoltare Locală II, suma aprobată fiind de 1.300.000 lei, dintre care 300.000 lei vin din bugetul local. Am reușită să finalizăm, în mare parte, documentația, am finalizat licitația. În luna ianuarie, am semnat contractul de lucrări, urmând să obținem avizul ISU, cât și autorizația de construcție și să emitem ordinul de începere. Eu consider că, în maxim o lună jumătate, ar trebui să înceapă lucrările, bineînțeles: dacă și vremea ne va permite. Termenul de finalizare al lucrării este de un an.”.

Image

Conform unor date centralizate la nivel national, la deschiderea anului școlar 2020-2021 peste 800 de școli – unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri ale acestora – aveau toalete în curte. Dacă, în comunități, precum cea din Magheru, autoritățile se preocupă pentru a schimba aceste realități, existe multe alte localități, în care nepăsarea este cuvântul de ordine care domnește.

Image