Au furat clopotele de la două biserici din Mehedinți. Cazurile au rămas cu autor necunoscut, până în acest moment.

Scris de
Actual Mehedinti
15/12/21 - 03:12

Caz de furt bizar, în județul Mehedinți! În două comune, s-au furat clopotele de la biserici, spre nemulțumirea cetățenilor și indignarea autorităților. Cazurile au rămas, pentru moment, cu autor necunoscut.

Image

Primul furt a avut loc, în urmă cu o săptămână, în satul Olteanca, din comuna Pădina. Atunci, a dispărut clopotul bisericii, după care a fost deschisă o anchetă, însă autorii nu au fost depistați. Ieri, un furt similar a avut loc în satul Valea Ursului, din comuna Tâmna. A fost furat clopotul din lăcașul de cult, fiind, totodată, sustrase și alte obiecte din interior.

Image

Eu, când am plecat de la slujbă, am încuiat ușile. Dimineața, m-au sunat oamenii să îmi spună că ușile sunt rupte și că lipsește clopotul. De asemenea, gardul bisericii era rupt. Sperăm să fie descoperiți făptașii. În afară de clopot, au furat cazanul folosit pentru botezul copiilor, cristelnița și căldărușa pentru Bobotează. În plus, au răvășit interiorul bisericii. Au luat doar obiectele confecționate din bronz. În rest – cărți, icoane – tot este la locul său. Prejudiciul este ridicat: aproximativ 90.000 lei., ne spune ȘTEFAN GHEORGHE FLORIN, preotul din localitate.

Image

Clopotul – confecționat din bronz - cântărește 500 de kilograme, astfel că se ia în calcul un furt organizat de un grup.

Image

Am anunțat poliția și se fac cercetări. Nu cred că este vorba despre oameni ai locului – nici un cetățean de aici nu ar face o astfel de prostie. Clopotul are 500 de kilograme, deci cred că, pentru a-l ridica și pune într-o mașină, ar fi nevoie de vreo 5 – 6 oameni care să îl care. Există camere de supraveghere, la o stație PECO din localitate. Acum, sperăm să fie depistați făptașii. Biserica este situată într-o zonă mai izolată și probabil, pornind de la acest aspect, nimeni nu a observat momentul producerii furtului., declară primarul comunei Tâmna, ȘERBAN DUMITRU ILIUȚĂ.

Image

Acest furt nemulțumește comunitatea și, în același timp, stârnește indignarea autorităților.

Image

Sunt oameni care cred că sunt departe de orice formă de credință, de orice formă de moralitate. Noi ne rugăm la Dumnezeu să le lumineze mințile și să renunțe la astfel de obiceiuri. Ar fi bine să se îndrepte și să ducă aceste lucruri la loc. Vor exista, probabil, și consecințe. Ca îndrumare – preoții bisericilor din județ ar putea lua măsuri mai ridicate de siguranță: să instaleze camere de supraveghere, care pot ajuta anchetele poliției, în astfel de cazuri., declară, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Severinului și Strehaiei, COSMIN NECȘOIU.  

Image

Poliția a deschis anchete în ambele cazuri și se fac cercetări pentru furt calificat, însă până acum, nu au fost depistați făptașii nici în cazul primului furt – din comuna Pădina.

Image

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Tâmna au fost sesizați telefonic de un bărbat, de 40 de ani, reprezentant în cadrul unei parohii, cu privire la faptul că o biserică a fost spartă, fiind sustrase mai multe bunuri. Din cercetări a reieșit că, în noaptea de 13/14 decembrie a.c., s-a pătruns în biserică, fiind sustrase mai multe obiecte din interior, precum și clopotul  aflat pe un postament în  curtea bisericii. Polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, cercetările fiind continuate pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a autorilor., conform I.P.J. Mehedinți.

Image