Ce condiții trebuie să îndeplinească mehedințenii, pentru a intra și a ieși din Serbia?

Scris de
Actual Mehedinti
05/05/21 - 06:05

Mehedințenii pot trece în Serbia, dacă prezintă, la intrare în țara vecină, un test PCR negativ. Astfel, accesul tuturor cetățenilor străini, cu excepția cetățenilor străini care sosesc din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru și Ungaria, este permis doar dacă dețin un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore de la momentul eliberării rezultatului, emis de laboratoarele acreditate din statul de proveniență. Lista laboratoarelor de specialitate acreditate de Ministerul Sănătății din România poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Sănătății: http://www.ms.ro/centre-testare/.

Image

În situația unei întârzieri care nu a putut fi evitată, determinată de motive obiective care pot fi demonstrate (precum întârzierea mijlocului de transport) se permite intrarea cetățenilor străini pe teritoriul Republicii Serbia dacă testul negativ nu este mai vechi de 72 de ore de la momentul recepționării rezultatului. Pe de altă parte, cetățenii români, care se întorc din Serbia, în România, se supun unor reguli mai dure. În cazul în care prezintă, la intrarea în țara noastră (la revenirea din Serbia), un test PCR negativ, intră în carantină pentru o perioadă de 10 zile. În lipsa unui test PCR, perioada carantinării este de 14 zile. Singura situație, în care românii scapă de carantină, la revenirea din Serbia, este aceea în care persoana respectivă a efectuat rapelul cu cel puțin 10 zile înainte de momentul trecerii frontierei de stat.

Image

În prezent, la frontiera terestră româno-sârbă sunt deschise traficului rutier de mărfuri și de persoane punctele de trecere Srpska Crnja-Jimbolia, Stamora Moravița, Porțile de Fier I, Naidas–Kaluderovo (rutier), iar pentru traficul feroviar de mărfuri punctele de trecere Jimbolia/Srpska Crnja și Stamora Moravița/Vatin.

Punctele de frontieră între România și Republica Serbia care au fost închise sunt următoarele: Valcani-Vrbica (rutier), Comlosu Mare - Nakovo (rutier), Foeni – Jasa Tomic (rutier), Porțile de Fier 2 – Djerdap 2 (rutier), Moldova Veche – Golubac (fluvial), Svinița – Donji Milanovac (fluvial), Orșova – Tekija (fluvial), Porțile de Fier/Drobeta – Kladovo (fluvial).

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe