28 de mii de lei, 4 zile de gaz la o școală din Severin!

Scris de
Actual Mehedinti
18/01/22 - 01:01

Facturi exorbitante la gaze naturale, la un liceu din Drobeta Turnu Severin! Pentru 25 de zile, unitatea de învățământ a primit o factură de 60 mii lei, iar pentru restul de 4 zile până la sfârșitul lunii, a fost emisă o factură de 28 de mii de lei. Cazul a fost înregistrat la unul dintre cele mai prestigioase licee din municipiu: Colegiul Național „Traian”. Situația îi nemulțumește deopotrivă pe reprezentanții unității de învățământ, cât și pe cei ai administrației locale, care sunt nevoiți, acum, să achite facturile.

Image

Am modificat, iarna trecută, contractul și am încheiat altul cu alt furnizor (o societate locale de furnizare a gazelor naturale), am achiziționat o centrală iar în iarna 2020 - 2021, am avut o reducere consistentă a costurilor. Însă, iarna aceasta, ni s-au emis două facturi cu bani mulți. Pentru luna noiembrie, pentru un consum de 163 mii kW/h, au primit factură de 60 mii lei (pentru perioada aferentă 1 noiembrie – 25 noiembrie). Practic, au mai rămas 4 zile nefacturate din lună. În ianuarie, am primit o altă factură cu o sumă colosală: de 28 de mii lei, pentru perioada 25 noiembrie – 30 noiembrie (adică pentru 4 zile). Factura aceasta a fost emisă de un alt furnizor național – cel cu care aveam contractul înainte de a încheia noul contract cu firma locală. Nu avem cuvinte, pur și simplu. Am cerut informații despre aceste facturi, am emis diverse notificări către ambele firme și s-a ridicat din umeri. Nu am plătit facturile. Am scris pe site-ul firmei naționale, le-am explicat situația și le-am spus că trebuia să fim notificați despre creșterea tarifelor. În facturi, nu au fost incluse acele scheme de ajutor anunțate de Guvern., povestește CARMEN TOMESCU, administratorul financiar al Colegiului Național Traian”.

Image

Reprezentanții primăriei spun că nu vor achita factura și că au luat legătura cu societatea care furnizează gaze naturale. Speranța rămâne într-o posibilă reglementare venită din partea Executivului.

Image

 „Anul trecut, după ce am racordat Colegiul Traian la rețeaua de gaze și am primit o factură rezonabilă, mi-am manifestat intenția de a racorda toate școlile la gaz. Facturile de anul acesta, însă, ne încurcă planurile. Însă, vrem, în continuare, să racordăm toate școlile la gaze. Noi sperăm ca Guvernul să identifice soluții pentru a scădea costurile la gaze naturale și energie electrică. Pentru noi ca primărie (având în administrare clădirile școlilor și plătindu-le utilitățile), va fi un efort foarte mare să achităm facturile, dacă se mențin prețurile actuale la energie. Banii îi vom lua din investiții, pentru achitarea acestor facturi., declară MARIUS SCRECIU, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin.

Image

Pe de altă parte, Inspectoratul Școlar îndeamnă directorii unităților de învățământ să solicite schemele de compensare, puse la dispoziție de Guvern.

Image

„Atât din partea autorităților centrale, cât și din partea autorităților locale, Inspectoratul Școlar Județean a fost notificat să informeze, la rândul său, toate unitățile școlare că pot beneficia de compensare pentru consumul la energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022. În conformitate cu prevederile OUG 118/2021, se stabilește o schemă de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale. Compensarea face referire inclusiv la unitățile publice (adică și școli). Pentru a beneficia de această compensare, directorii unităților trebuie să facă solicitări către furnizori.”, spune DANIELA TRANCOTĂ, inspector școlar general al ISJ Mehedinți.

Image

Până se va lămuri situația, școlile se află în imposibilitate de a achita facturile, iar administrația locală se vede pusă în situația de a lua sume de la investiții pentru a plăti utilitățile.

Image