Gazul, un vis frumos pe hârtie! Un municipiu, fără încălzire vs. o comună ce urmează a fi racordată la gaze!

Scris de
Actual Mehedinti
18/05/22 - 06:05

Paradoxul sistemelor de încălzire asigurate populației se găsește în Mehedinți, acolo unde Orșova, cel de-al doilea municipiu al județului, nu este racordată la rețeaua de gaze naturale și este ocolit de magistrala de alimentare (nefiind nici racordat la un alt sistem centralizat de asigurare a căldurii în locuințe), dar există comune, precum Șimian, unde se va realiza racordarea la gaze naturale, pe fonduri europene.

Image

În Orșova, în sezonul rece trecut, locuitorii s-au încălzit, la fel ca în ultimul deceniu, cu lemne, chiar dacă o mare parte a populației locuiește la bloc, iar la cum se arată lucrurile, situația nu se va schimba nici în iarna următoare.

Image

Prezent la conferința de presă după votul din Camera Deputaților, unde a fost votată legea offshore, ce poate duce România la o independență energetică, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut declarații și pe marginea situației alimentării cu gaze naturale din Mehedinți:

Image

''În Drobeta Turnu Severin, există o rețea de gaze naturale. Din păcate, vorbim despre un investitor privat, care trebuia să finalizeze investiția din 2008. Acest investitor are încheiat un contract de concesiune cu primăria Drobeta Turnu Severin, iar în acest moment, investitorul respectiv se află într-un proces de negociere cu ROMGAZ, pentru a vinde rețeaua. În momentul în care vom avea un investitor serios, încălzirea municipiului Drobeta Turnu Severin va fi rezolvată. Referitor la Orșova – cred că este singurul municipiu din țară, care a fost decuplat de la energia centralizată, de 15 ani. Conducta de la Prunișor – Drobeta Turnu Severin – Jupa – Caransebeș trece, practic, pe lângă municipiul Orșova. Ne așteptăm ca TRANSGAZ să solicite, în perioada următoare, autorizația, pentru a putea demara construcția acestei magistrale, ce închide bucla de sud-vest și, practic, vom avea conducta de gaze la intrare în Orșova, iar, după, autoritățile pot extinde rețeaua în municipiu.'', declară oficialul guvernamental.

Image

În Drobeta Turnu Severin, racordarea la gaze naturale s-a realizat pentru 20% din populația orașului, iar în comuna Șimian, va începe, în scurt timp, racordarea, pe bani europeni. În scurt timp, proiectul va intra în faza de licitație. În prima etapă, vor fi construiți 74,201 km de rețea, în satele Șimian, Cerneți, Dedovița Nouă, acolo unde există 4746 de gospodării. Valoarea totală a investiției este de 55.343.489,52 lei, din care contribuția UE este de 39.295.644,66 lei, iar contribuția națională (contribuția Guvernului) este de 6.934.525,51 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 41 de luni, respectiv în perioada 01 septembrie 2019 – 31 ianurie 2023. Contractul de finanțare a fost semnat în data de 06 mai 2021. Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.