Prețurile carburanților explodează. Promisiunile ministrului Energiei rămân doar o simplă "gălăgie".

Scris de
Actual Mehedinti
13/05/22 - 07:05

Promisiuni tot mai fierbinți și realități din ce în ce mai dure: așa s-ar descrie, în linii generale, situația prețurilor produselor petroliere din țara noastră, în ultima vreme. 

Image

Șoferii au parte, pe zi ce trece, de surprize tot mai neplăcute, atunci când merg în stațiile PECO. Prețul carburanților crește continuu, în ciuda promisiunilor deșarte ale autorităților. Seara trecută, spre exemplu, un litru de motorină costa, în Drobeta Turnu Severin, 8.80 lei, în timp ce litrul de benzină era 7,97 lei. Aceste scumpiri în lanț vin la doar două luni de la isteria creată în jurul prețului la carburanți, când șoferii din toată țara au luat cu asalt stațiile PECO, de teama scumpirilor. La vremea respectivă, ministrul Energiei, mehedințeanul Virgil Popescu, dădea asigurări ferme că situația va fi ținută sub control și că, nicidecum, nu vor fi înregistrate scumpiri de preț la pompă. Realitatea din benzinării îl contrazice, însă, pe oficialul guvernamental. În două luni de zile, motorina s-a scumpit cu 1 leu/litru, iar prețurile nu par să se oprească aici. 

Image

"Fac un nou apel la calm: nu stați la cozi. Avem suficiente stocuri, deci NU există argumente pentru creșteri nejustificate și explozive ale prețurilor. Să nu ne lăsăm angrenați într-un război hibrid, mai ales în actualul context regional de securitate. Așa cum a anunțat și prim ministrul Nicolae Ciucă instituțiile abilitate vor demara acțiuni ample de control la benzinării pentru că NU VOM PERMITE SPECULA! Să nu intrăm în jocul celor care doresc destabilizarea României!", ne spunea, cu fermitate, ministrul Popescu.

Image

Amintim: în data de 9 martie, s-a creat o adevărată isterie printre șoferi. Inclusiv în Mehedinți, sute de conducători auto au format cozi interminabile, pentru a alimenta sau chiar pentru a face plinul. Unii dintre ei au venit și cu bidoanele la pompă. Atunci,  prețul unui litru de motorină standard era de 7.64  lei, iar un litru de benzină costa 7,53 lei.

Image

De scumpirea prețului de la pompă nu sunt afectați doar șoferii, ci și agricultorii. Asociaţia Fermierilor din România avertizează asupra unei noi apropiate scumpiri a carburanţilor, în special a motorinei, în contextul sancțiunilor impuse Rusiei de Uniuniunea Europeană. Reprezentanții fermierilor reclamă că preţul motorinei a devenit, deja, prohibitiv pentru agricultură și cer Guvernului noi măsuri de sprijin financiar.

Image

Între timp, însă, preocupările ministrului s-au îndreptat către altă direcție, iar noile prețuri de la pompă au devenit realități zilnice ale șoferilor.

Image