Regulile de muncă, pe timp de caniculă! Sancțiuni drastice pentru angajatorii care nu respectă legea!

Scris de
Actual Mehedinti
24/06/21 - 06:06

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a publicat un set care cuprinde regulile de muncă, pe timp de caniculă. Angajatorii riscă amenzi destul de mari, dacă nu le respectă.

Image

Ca urmare a avertizarilor emise de Administratia Nationala de Meteorologie referitoare la temperaturile ce vor fi atinse in zilele urmatoare, in care disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati in cea mai mare parte a tarii, Inspectia Muncii, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de munca, va controla respectarea masurilor ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.

Image

Angajatorii sunt obligati sa asigure conditii minime pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, asigurarea apei minerale, cate 2-4 litri de persoana pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie, asigurarea de dusuri.

Image

Angajatorii, care nu pot asigura aceste conditii, trebuie sa stabilieasca de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor alte masuri, cum ar fi: reducerea programului de lucru sau esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru.

Image

Nerespectarea prevederilor Ordonantei nr. 99/2000 se sanctioneaza cu amenda de la 1500 – 2500 lei.

Sursa: e-juridic.manager.ro/

Image