Au furat 4 milioane de lei din fondurile APIA. Arendau, fictiv, terenuri din Mehedinți.

Scris de
Actual Mehedinti
07/01/22 - 11:01

DNA a destructurat o rețea de fraudare a subvențiilor APIA, prin care s-au sustras aproape 4 milioane de lei din banii destinați fermierilor și crescătorilor de animale.

Image

Astfel, Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a nouă inculpați (din care patru sunt societăți comerciale) pentru săvârșirea unor infracțiuni de: folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, folosirea cu rea-credință, de bunuri sau a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, constituirea unui grup infracțional organizat și fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: "în perioada septembrie 2016 - octombrie 2017, inculpații ar fi constituit un grup infracțional organizat având ca scop comiterea de infracțiuni în vederea obținerii în mod fraudulos a unor fonduri nerambursabile acordate de Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (A.P.I.A.)".

Image

În acest sens, acțiunile membrilor grupului, au presupus, printre altele:

- înființarea societăților comerciale inculpate, prin intermediul aceleiași persoane și utilizând date similare în mare măsură pentru identificarea societăților (sedii, numere de telefon, mandatar) precum și schimbarea sediilor societăților comerciale, la aceeași adresă din municipiul București,

- arendarea de la aceeași entitate a unor suprafețe de teren (toate în județul Mehedinți) prin intermedierea acelorași persoane, cu precizarea că arendarea acestor suprafețe de teren a fost realizată doar formal,

- contractarea de împrumuturi la bănci;

- operațiuni reciproce de împrumut, derulate între unele dintre societățile comerciale inculpate;

- demersuri pentru procurarea și întocmirea de documente justificative false, atașate la dosarele cererilor unice de plată depuse la APIA, documentele fiind similare ca și conținut (cu schimbarea doar a titularului sprijinului financiar);

- modalitatea de însușire în interes personal, a sumelor obținute fraudulos cu titlu de sprijin financiar.

Ca urmare a demersurilor menționate mai sus, inculpații ar fi obținut de la A.P.I.A. subvenții în valoare de 3.902.207 lei care, după achitarea unor împrumuturi bancare (328.426 lei), au fost transferate în conturile inculpaților și ulterior cheltuite în scopuri personale contrar intereselor societăților beneficiare.

Image

Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Sursa: DNA CRAIOVA