Conducerea Spitalului Municipal Orșova a fost schimbată, astăzi, prin dispoziție a edilului orșovean, Marius Stoica.
După ce a „a văzut hotărârea consiliului de administrație al spitalului” și „a analizat” raportul întocmit de același for (conform documentelor atașate), Stoica l-a demis din funcție pe Adrian Cican, în locul său fiind numită Adriana Sănătescu, nimeni alta decât președinta Consiliului de Administrație al unității sanitare. Este vorba despre același consiliu de administrație care, ieri, a întocmit un raport, fără o evaluare prealabilă, a întocmit un raport prin care se cerea revocarea managerului spitalului.
Edilul orșovean, Marius Stoica, declara, ieri, pentru televiziunea online Orșova24, că, de data aceasta, spre deosebire de demiterile anterioare, au fost îndeplinite procedurile legale pentru demiterea managerului. Cu alte cuvinte, Stoica recunoaște, public, că a încălcat legea în repetate rânduri în încercarea disperată de a înlătura un manager performant de la conducerea unității sanitare.
„Fiind îndeplinite condițiile legale pentru demiterea acestuia, nu îmi mai fac probleme că acesta va câștiga pe instanță, la fel cum s-a întâmplat acum patru ani, atunci când l-am demis din funcție fără să am aprobarea consiliului de administrație al spitalului. De data aceasta, îndeplinim procedura legală: consiliul de administrație îmi propune demiterea acestuia.”, spunea, ieri, Stoica, pentru Orșova24.
Adriana Sănătescu a fost numită interimar, pentru o perioadă de 6 luni la conducerea spitalului. Fostul manager se afla la conducerea unității, în urma unui concurs derulat în septembrie 2020, iar mandatul său ar fi trebuit să expire, de facto, în 2024.
Demiterea lui Cican vine la o zi după ce, ieri, fostul manager a semnat un contract de sponsorizare, pentru a putea pune în funcțiune RMN-ul primit donație de la spitalul din Caransebeș și care nu putuse fi pornit întrucât conturile spitalului sunt blocate. Prin semnarea contractului de sponsorizare în valoare de 500.000 lei cu Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz S.A, transferul, instalarea și punerea în funcțiune a aparatului RMN, se vor materializa în perioada următoare. De altfel, spitalul are în conturi suma de 5 milioane de lei, bani proveniți din prestările de servicii, efectuate de unitatea medicală. Pe lângă sumele ridicate din conturi, o altă miză a demiterii lui Cican este reprezentată de procesele intentate în instanțele de judecată, de unitatea medicală împotriva administrației locale și a consiliului de administrație al spitalului, pentru neregulile pe care le-au întreprins, în timp, cele două entități, în special cele referitoare la faptul că spitalul a fost lăsat, de la începutul anului, fără acces la banii din conturi. Este posibil ca aceste acțiuni din instanță să fie retrase de unitatea sanitară, în actuala formulă.