Investiții, la Cetatea Medievală a Severinului! Monumentul este redeschis pentru public, într-un format mai spectaculos.

Scris de
Actual Mehedinti
14/07/21 - 05:07

??????? ????????ă ? ??????????? ș?-? ?????????, astăzi, ???ț??? pentru vizitatorii de pretutindeni. O multitudine de obiecte medievale îi vor întâmpina, de acum înainte, pe vizitatori. În plus, turiștii, care vor călca pragul bătrânei cetăți, vor avea parte de sprijinul unor ghizi turiștii, care să le explice istoria fiecărui obiect în parte.

Image

"Avem mai multe spații expoziționale – expoziții în aer liber – salonul teutonic, sala Mircea cel Mare, bazilica, atelierul arhaic, spații în are vizitatorii pot vedea anumite elemente cu simbolistică predominant medievală. Aceste expoziții în aer liber aduc un plus, o zestre culturală și artistică cetății, o ajută să îi mărească atractivitatea către turiști. La acestea, se adaugă salonul medieval, care se prezintă în bune condiții – de autenticitate și, datorită acestui fapt, este foarte ofertant. Această structură muzeală a cetății este doar un prim palier – vor urma evenimente de tip medieval, specifice – concerte medievale filme, ateliere pentru copii (de la tras cu arcul, la pictură medievală – intenționăm, anul viitor, să facem chiar o tabără pentru copii). Vrem să facem, din acest spațiu, unul atractiv atât pentru cei mici, cât și pentru ei mari – un loc de recreere, cât și unul de îmbogățire a cunoștințelor despre istorie. Avem o conlucrare bună cu domnul profesor Romeo Popa și Amicii Istoriei, care sunt extrem de interesanți pentru noi. Încercăm să dezvoltăm, educativ, cultural și din punct de vedere al patrimoniului, acest spațiu, această minunăție – cetatea medievală a Severinului.", declară managerul Palatului Culturii Teodor Costescu, Sorin Vidan.

Image

La cetatea medievală, s-a concretizat, în ultima perioadă, o serie de investiții în obiecte specifice perioadei medievale, care să îi atragă pe turiștii din toate colțurile țării. Astfel, Cetatea Medievală a Severinului a revenit, după o scurtă perioadă în care a fost închisă pentru reamenajare, în circuitul turistic. Acest spațiu și-a îmbogățit patrimoniul, devenind un spațiu muzeal semnificativ, o reală atracție pentru vizitatori indiferent de vârstă. ????????? ?? ???????? al monumentului ?? ??, ??????, între orele  09.00 - 20.00.

Image

"Pot să spun că am rebranduit cetatea medievală a Severinului. Din această perioadă, intrarea la cetate, va fi cu bani, pentru că, până acum, pe fonduri europene, am fost obligați să nu luăm niciun ban, însă de acum, vom percepe o taxă. Tocmai de aceea, am hotărât că este necesar să îmbunătățim și infrastructura din această zonă, cât și produsele care sunt expuse la cetate. Sunt două tipuri de fonduri folosite: fonduri europene și fonduri locale. Am cumpărat tunuri, recuzită, haine pentru manechinele, care întruchipează cavalerii și domnițele din perioada medievală. Copiii noștri pot să vină și să învețe, aici, istorie. Dacă se va începe școala, din toamnă, îi vom ruga și sfătui pe profesorii de istorie să vină să facă orele de istorie, în cetate. Sunt multe lucruri pe care pot să le învețe copiii noștri – istoria se învață practic. Eu sper ca severinenii și, totodată, turiștii, care vor veni aici, să fie mulțumiți. Avem ghizi, dar și personal specializat pe fiecare zonă  - suntem pregătiți să valorificăm turismul în beneficiul severinenilor.", declară edilul severinean, Marius Screciu.

Image

???? ?? ???????? a cetății ???? 5 ??? ?????? ????ț?, 3 ??? ?????? ?????, ??????ț? ș? ???????????, ??? ?????? ??? 7 ??? ?? ????????ă ???????? ???????. ???????? ?? ?ă???? î? ????????? ?? ?????????? ????? î? ?????????? ??? ?????i???? ???ăț??.

Image

 Cea mai mare parte din expozițiile de la Cetatea Medievală au fost realizate pe fonduri europene (proiectul transfrontalier Cetatea Fetislam-Cetatea Severinului). 

Image

"După 6 ani de zile (cetatea s-a redeschis, oficial, în 2015), putem spune că, astăzi, cetatea este, într-adevăr, pregătită să primească turiștii, având în vedere că, în interiorul acestui spațiu, avem, fie obiecte achiziționate pe fonduri europene, fie achiziționate pe buget propriu – toate aceste artefacte sunt destinate a face deliciul publicului. Până la urmă, acesta este ceea ce ne dorim: toți vizitatorii, care trec pragul cetății – indiferent de unde vin – să aibă ce vedea. În perioada următoare, vom indroduce acea taxă pe care am aprobat-o în consiliul local. Practic, cu aceste sume modice - de altfel - vom îmbunătăți ce este de văzut în cetate. Cu siguranță, cetatea din Severin va deveni un reper turistic pentru această zonă a țării. Categoric, odată cu achiziția acestor obiecte, am luat măsuri suplimentare: pază suplimentară, dar și ghizi turistici, care să îi îndrume pe vizitatori. Practic, ne-am pus la punct cu tot c înseamnă servicii pentru cei care vin să viziteze cetatea și să aibă parte de o experiență cât mai frumoasă.",  declară, la rândul său, Daniel Cîrjan, viceprimarul municipiului Drobeta Turnu-Severin.

Image