O nouă ediție a Festivalului Daco-Roman „Drubeta”! Lupte, ateliere, dansuri și secretele gastronomiei celor două popoare!

Scris de
Adriana Draghici
24/06/21 - 06:06

O istorie, pe care o cunoaștem, însă de a cărei reconstituire ne vom bucura: așa se anunță a fi week-end-ul 02 - 04 iulie, în Drobeta Turnu-Severin, atunci când se va desfășura cea de-a treia ediție a Festivalului daco-roman „Drubeta”.

Image

Evenimentul va avea loc, spre deosebire de edițiile precedente, în zona Muzeului Regiunii Porților de Fier (Castrul Roman), oferind, astfel, participanților ocazia de interacționa cu activitățile, obiceiurile și stilul de viață din antichitate, în cadrul atelierelor de reconstituire istorică și a activităților susținute de membrii asociațiilor de reconstituire istorică, participante la festival. În cadrul atelierelor de ceramică, prelucrarea metalului, textile și vestimentație antică, gastronomie antică, tehnică militară antică, pielărie, muzică şi dans antic, vizitatorii vor avea posibilitatea să cunoască și să experimenteze artele şi meșteșugurile antice.

Image

„Festivalul Daco-Roman «Drubeta» va încânta publicul severinean, prin activități de reconstituire istorică (reenactment antic), care redau atmosfera unei lumi de acum 1900 de ani. Scopul principal al evenimentului este promovarea patrimoniului dacic şi roman, într-o manieră modernă. Vă așteptăm cu demonstrații militare, ateliere, și multe altele!”, transmit organizatorii evenimentului.

Image

Anul acesta, spectacolul de reconstituire istorică, ce va avea loc în anticul oraș roman de la Dunăre, va cuprinde demonstraţii militare, parade, bătălii între legiunile romane şi trupele de daci dar şi lupte între gladiatori. Cu toate că acestea sunt evenimentele care atrag cel mai mult atenția publicului, nu doar luptele daco-romane sunt de văzut. Nu vor lipsi atelierele de meșteșuguri antice dacice și romane.

Image

„Pentru noi, cei de la Alba – Iulia, festivalul «Drubeta» este un eveniment important, mai ales în contextul în care am participat la edițiile din 2018 și 2019, devenind, în felul acesta, un festival de suflet. Festivalul din 2021 va marca un moment important, întrucât este primul eveniment după pauza pornită - în 2020 și continuată și anul acesta -  din cauza pandemiei. Această perioadă (până de curând) a însemnat o stopare a activităților noastre obișnuite, iar acum este o ocazie de a reveni în fața publicului și – de ce nu? – să ne ungem rotițele, care au cam ruginit. Aceasta este provocarea principală – să revenim la forma de odinioară și să scoatem publicul din Drobeta Turnu-Severin din case. Este o ediție interesantă, pentru că, de data aceasta, evenimentul se va organiza în altă parte, nu tot în parcul în care a avut loc anterior. Asta înseamnă că va fi mult mai aproape de moștenirea romană a orașului. Momentele, pe care noi le vom pune în scenă atât sâmbătă, cât și duminică, sunt cele tradiționale: tabăra de meșteșugari, numere de gladiatori, dansuri și cunoscutele lupte între romani și daci, unde vom face front comun cu colegii din celelalte trupe, care vor participa la festival.”, declară istoricul Tudor Roșu, unul dintre coordonatorii spectacolelor de reenactment, ce vor avea loc în cadrul festivalului.

Image

Festivalul Daco – Roman a fost, fără îndoială, un real succes, la primele două ediții și a strâns public numeros, atât în 2018, cât și în 2019. Ediția din acest an se anunță cu atât mai spectaculoasă cu cât evenimentul va avea loc într-un spațiu ce redă, cu fidelitate, atmosfera perioadei în care dacii și romanii au trăit. Organizatorii evenimentului sunt primăria și Palatul Culturii Teodor Costescu, iar, anul acesta, s-au alăturat Muzeul Regiunii Porților de Fier și Consiliul Județean Mehedinți.

Image