Stațiunea balneară Bala, din județul Mehedinți, devine tot mai atractivă pentru vizitatorii din întreaga țară. Atrași de minunile ce le pot face tratamentele cu nămol din zonă, oamenii vin în localitate, în număr cât mai mare. Cu toate acestea, comuna este un adevărat paradox: condițiile de cazare și tratament, oferite de hotelul aflat în subordinea Ministerului Muncii, vin în contradicție cu aspectul localității și cu lipsa spațiilor de agrement din zonă.
Stațiunea balneoclimaterică Bala este singura de acest fel din județul Mehedinți. Izvoarele cu ape minerale și nămolul sapropelic sunt cele care îi atrag pe vizitatori, mai ales pe cei care vin la tratament. În ultimii ani, a crescut interesul pentru stațiune, odată cu îmbunătățirea condițiilor oferite de baza de tratament, din incinta hotelului ce funcționează în subordinea Ministerului Muncii. Tot mai mulți turiști revin, an de an, în zonă.
„Interesul pentru serviciile noastre a crescut foarte mult, în ultima perioadă. În acest moment, ne aflăm la cea de-a opta serie de bilete emise de Casa de Pensii, iar gradul de ocupare este de 100%. Comparativ cu anii trecuți, gradul de ocupare a crescut și datorită investițiilor pe care le-am făcut. Vorbim despre investiții în baza de tratament, aparatură performantă, dar și lucrări ce conferă confort turiștilor: camere de cazare modernizate, dar și sala de mese, reabilitată. Mai sunt de făcut multe, însă. Eu am preluat conducerea acestui complex balnear în urmă cu doi ani și am prins și anii pandemiei. L-am preluat cu foarte multe lipsuri, dar ușor – ușor, prin investițiile pe care le avem în derulare, ajungem pe linia de plutire. Anul acesta, vom înființa o zonă de SPA, cu saună și salină și vom continua să investim în tot ceea ce înseamnă condiții de cazare pentru turiști. Ștrandul de agrement funcționează, dar, spre deosebire de anii anteriori, are îmbunătățiri vizibile.”, declară DRAGOȘ NĂSTASIE, directorul hotelului.
Principalii factori terapeutici naturali constau în prezenta izvoarelor mezotermale slab sulfuroase oligometalice si a nămolului sapropelic. Aceștia sunt indicați pentru tratarea mai multor afecțiuni.
„Pacienții, care ajung la noi în hotel, beneficiază de cazare, masă și tratament. Avem pachete de 5 zile, cu 140 lei/zi. În această perioadă, nu avem locuri de cazare disponibile. În luna septembrie, se vor mai elibera locuri.”, ne spune recepționerul hotelului, MIHAELA CERBU.
„În stațiunea noastră, vin, cu precădere, pacienții cu diverse dureri, indiferent de vârstă. Aceștia beneficiază de tratament cu succes în stațiune, pentru diferite afecțiuni. Îi tratăm și pe pacienții care au suferit accidente vasculare. Este o gamă largă de afecțiuni, ce poate fi tratată aici. Nămolul din Bala este nămol sapropelic, ce are aceleași calități terapeutice ca nămolul de la Techirghiol. Ne putem lăuda și cu apa sulfuroasă – avem surpriza ca, la noi, să vină pacienți, care locuiesc lângă mare și care își doresc tratament compus din această combinație: nămol sapropelic și apă sulfuroasă. Nămolul este bogat în minerale – mineralele intră în corp și stimulează toate liniile metabolice, iar apa sulfuroasă are efect de regenerare a cartilajului articular.”, spune, la rândul său, NICOLETA OȚĂL, medic specialist în reabilitare medicală.
Cu toate că vizitatorii nu întârzie să apară în localitate, stațiunea este un veritabil paradox. Condițiile de cazare ale hotelului și cele din baza de tratament s-au îmbunătățit, semnificativ, în ultimii ani, însă imaginea stațiunii este departe de cea a unei localități turistice. Încet, se realizează investiți de utilitate publică – specifice oricărei alte localități, însă, pentru turism, nu se face mai nimic: spațiile de cazare sunt puține și nefrecventabile, spații de agrement nu există, iar singurul magazin mare din localitate s-a deschis abia anul trecut. În mijlocul acestui peisaj, își face apariția, destul de frecvent, câte o haită de câini, care îi sperie pe turiști și pentru care autoritățile locale par să nu fi găsit o soluție fermă, definitivă.
„Bala a fost declarată stațiune balneară în 2016, iar în 2020, localitatea a devenit stațiune turistică. În toată această perioadă, am demarat investiții în infrastructura rutieră, apă – canal și iluminat public, pentru a le oferi facilități investitorilor. Pe raza comunei Bala, funcționează o societate de tip balnear, în subordinea Ministerului Muncii. Oamenii se pot trata pentru diverse afecțiuni; avem 9 izvoare cu apă termală, nămol terapeutic, oamenii se simt bine în aer liber. Suntem la început de drum în ceea ce privește amenajările pentru ce înseamnă turism balnear. În stațiune, în total, sunt 7 pensiuni și, în continuare, avem cerințe în privința transformării unor case în agro - pensiuni. De altfel, în cursul anului trecut, am reușit cu ajutorul unui lanț de magazine, să deschidem un supermarket – era o necesitate. În ceea ce privește prezența unor câini, pe raza comunei, în zona hotelului, vreau să vă spun că avem încheiat un contract de ecarisaj. Din păcate, atât turiști, cât și cetățenii comunei sau din împrejurimi hrănesc câinii, iar, din această cauză, prezența câinilor este o permanență în zonă. Noi încercăm să eliminăm această pată neagră a stațiunii. În permanență, noi ridicăm câinii, îi ducem la centrele de ecarisaj, dar, din păcate, mulți cetățeni abandonează câinii pe raza stațiunii. Aceste animale face, nu de puține ori, rău și zgomot.”, declară primarul localității, VALENTIN OHIMA.
În comuna Bala, se face turism încă din anii 1980, în special datorită nămolului sapropelic, care se mai găsește doar la Techirghiol.