Strehaia, cerere pentru racordarea la gaz! Primăria a depus solicitare de finanțare în cadrul programului "Anghel Saligny".

Scris de
Actual Mehedinti
19/05/22 - 02:05

Ne aflăm în plin an 2022, iar multe dintre localitățile din România nu au acces la utilități de strictă necesitate. Este și cazul județului Mehedinți, acolo unde autoritățile cer finanțări pentru aducerea rețelei de gaze. Dacă în mediul rural, oamenii reușesc să asigure, pe timpul iernilor friguroase, căldura în locuințe, cu ajutorul lemnelor, situația este mai delicată în mediul urban. Dintre cele cinci orașe ale județului (Drobeta Turnu Severin, Orșova, Strehaia, Vânju Mare și Baia de Aramă), doar în reședința de județ a ajuns rețeaua de gaze naturale - și aici parțial (doar 18% din populația Severinului fiind racordată). Restul populației se încălzește de la rețeaua centralizată de energie termică. 

Image

În multe dintre localitățile județului, concesionarul rețelei de gaze - în speță o firmă privată - ar fi trebuit să racordeze populația, de ani de zile, la gaze naturale. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă, concesionarul neonorându-și obligațiile conform contractului, astfel că primăriile de orașe se văd nevoite să caute alternative, pentru soluționarea acestei probleme. În Strehaia, populația așteaptă racordul la gaze naturale – la fel și primăria. Edilul orașului spune că alimentarea cu gaz reprezintă o utilitate absolut necesară într-o comunitate urbană – tocmai de aceea, s-a depus cerere de finanțare pe programul "Anghel Saligny". 

Image

"Strehaia are nevoie stringentă de o rețea de distribuție a gazelor naturale. Cetățenii au nevoie de acest serviciu. Avem finalizată documentația tehnică pentru studiul de fezabilitate. Am depus, deja, o cerere de finanțare în cadrul programului <<Anghel Saligny>> . Ne manifestăm speranța că acest proiect se va derula în termenele stabilite, astfel încât, anul acesta, să putem semna un contract de finanțare, iar în al doilea semestru al anului următor, să demarăm lucrările de construire a rețelei de gaze, care, de altfel, ar fi trebuit să existe, în Strehaia, de mulți ani. Singura sursă de încălzire, în acest moment, în oraș, este pe bază de combustibil solid. Rețeaua de gaze ar crea o alternativă care va pune în normalitate orice cetățean al mediului urban. Studiul de fezabilitate are, în cererea de finanțare, o valoare de 38 milioane de lei. Sperăm ca aprobările să fie realizate în timp util, pentru a evita situația în care inflația și creșterea prețurilor să ducă în imposibilitatea de a ne încadra în această cifră.", declară primarul strehăian, Ioan Giura. 

Image

După depunerea cererilor de finanțare, primăriile așteaptă, acum, aprobarea proiectelor și demararea lucrărilor. Însă, cu toate că racordul la gaze naturale este o doleanță mai veche a populației din județul Mehedinți, sunt și persoane pentru care această utilitate rămâne doar un vis, din cauza prețurilor ridicate ale combustibilului. Astfel, vor fi locuitori care vor cântări mult înainte de a se branșa la rețeaua de gaze, mai ales – pensionarii, ale căror venituri sunt mici și pentru care fiecare leu în minus se simte.

Image