De la 1 iulie, vor fi blocate angajările la stat. Reprezentanții sistemului sanitar susțin că această variantă va duce la un blocaj total în sănătate. Sunt spitale unde este nevoie de medici, iar hotărârea Guvernului de a sista angajările îi va duce în colaps al funcționării.
Ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din administraţia publică a fost suspendată pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2022. Măsura îi nemulțumește pe reprezentanții din sănatate, acolo unde se anunță un blocaj total, în situația punerii în practică a acestei prevederi.
MITREA GRĂNICERU, președintele Sindicatului "Sanitas" Mehedinți declară: "Atâta timp cât deficitul de personal este, deja, mare și având în vedere semnalele privind revenirea pandemiei de Covid, din toamnă, atunci va fi greu pentru unitățile sanitare. În momentul de față, deficitul este mare, iar dacă se vor încărca spitalele, din nou, cu Covid, va fi extrem de dificil.".
Măsura este cu atât mai greu de aplicat în unitățile sanitare în care, deja, există deficit de personal. Sunt secții și compartimente ale unor spitale unde nu există niciun medic cu normă întreagă. În aceste condiții măsura supendării angajărilor nu face altceva decât să pună pe butuci activitatea din unitățile sanitare.
ADRIAN CICAN, managerul Spitalului Municipal Orșova, explică ce ar însemna această suspendare a angajării medicilor, în unitatea pe care o conduce:
"Blocarea angajărilor în sistemul de stat ne încurcă foarte mult. Dacă în perioada următoare, nu se vor excepta, de la această regulă, sistemele sanitar și de învătământ, o să avem impedimentul de a aduce medici la orice spital din țară. Dacă un medic a plecat, nu poți angaja altul. Poți angaja doar dacă este post unic. Poți angaja doar dacă există această prevedere a postului unic. În sistemul sanitar, este o aberație, pentru că, dacă ești pus în situația de a angaja un medic pe post unic, înseamnă că, la spitalul tău nu funcționează, propriu-zis compartimentul sau secția respective. Nu poți pune în echivalent posturile din administrația publică și pe cele din sănătate. Dacă nu se va excepta sistemul sanitar, intrăm în colaps în ceea ce privește resursa umană. Ulterior, în cascadă, vor veni datoriile, pentru că nu există prestații de servicii. Eu sper că, până la sfârșitul lunii, guvernanții să se gândească la o excetare de la regulă a acestor două domenii vitale: educație și sănătate. În momentul de față, spitalul Orșova are nevoie de 4 medici de medicină internă, un medic de medicină internă și un medic neurolog. De altfel, și pe Cardiologie și pe Compartimentul Primiri - Urgențe, avem nevoie de medici.".
La rândul său, ELENA BOLOLOI, directorul de îngrijiri medicale al Spitalul Județean de Urgență, explică:
"Pe termen scurt (3 - 4 luni), această decizie nu ne încurcă foarte mult, dar, pe termen lung, ne încurcă, având în vedere că, pe de o parte, avem personal în prag de pensie, iar pe de altă parte - există secții unde, deja, funcționăm în deficit. Să sperăm că această suspendare va fi pe termen limitat. Noi, ca unitate spitalicească, am avut grijă să încadrăm medici. S-au încadrat 22 de medici în ultimii 2 ani. Acum, avem scoase la concurs 15 posturi, dar s-au înscris 7 medici. Din păcate, multe spitale sunt deficitare pe anumite specialități. La noi, cel mai mare deficit este pe Neonatologie și Nefrologie. Cred că spitalele - în special cele de urgență, unde trebuie asigurată o linie de gardă - ar trebui exceptate de la regula suspendării angajărilor.".
Guvernul justifică măsura suspendării ocupării posturilor vacante din administraţia publică prin faptul că trebuie să diminueze unele cheltuieli de funcţionare ale instituţiilor şi autorităţilor publice, în vederea asigurării sursei de finanţare a pachetului de măsuri pentru menţinerea nivelului de trai al categoriilor vulnerabile şi continuarea activităţilor economice, recent adoptat de Executiv.