Profesorii din Mehedinți, protest în fața Prefecturii! Sute de dascăli își strigă nemulțumirea în stradă.

Scris de
Actual Mehedinti
25/05/23 - 05:05

Sunt șanse minime ca elevii să revină în bănci în următoarele zile. Peste 300 de cadre didactice din Mehedinți vor protesta mâine, în intervalul 11.00 – 12.00, în fața Prefecturii. Greva generală a fost declanșată luni, 22 mai, iar în județul nostru, 90% din personalul din educație participă la grevele declanșate.

Image

Dascălii au decis să declanșeze proteste în stradă, ca urmare a negocierilor eșuate de la Guvern. În urma întâlnirii cu sindicatele, Executivul nu a oferit nicio majorare salarială, ci un card pentru cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie, idee ce a fost, categoric, respinsă de reprezentații din învățământ.

Image

Angajații din educație cer majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic, instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației, plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ, acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.).

Image

De altfel, dascălii solicită creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii și renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Image