Nu văd, dar dețin permise de conducere. Zeci de nevăzători, cu grad grav de handicap, conduc pe drumurile din Mehedinți.

Scris de
Adriana Draghici
17/03/21 - 01:03

Paradox în județ: nu văd, dar conduc. Este vorba despre mai mulți nevăzători, care, deși nu ar avea drept de a conduce autoturisme, sunt văzuți la volan, pe drumurile din Mehedinți.

Image

Nevăzători încadrați în grad grav de handicap: este situația bizară din județul Mehedinți, descoperită în urma unor controale amănunțite, demarate de conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Pornind de la unele suspiciuni, faptele s-au confirmat în cazul a zece nevăzători, care, deși – oficial - sunt încadrați în handicap vizual accentuat, grav și chiar chiar grav având însoțitor, conduc autoturisme, fără nici un fel de restricție. În fața acestor realități, conducerea instituției a luat măsuri drastice: ajutoarele de handicap au fost sistate chiar de astăzi, iar evaluarea nu se va opri aici.

Image

 „Continuăm acțiunea de evaluare a persoanelor încadrate în grad de handicap. Cu surprindere sau nu, am descoperit, în urma unei solicitări înaintate Serviciului Rutier, că avem 10 persoane încadrate în grad de handicap vizual grav – unele dintre acestea, chiar având asistent personal – care beneficiază, încă, de permis de conducere auto. Acesta este încă o dovadă de bătaie de joc pe banii statului, drept pentru care am decis ca, astăzi, să suspend plata pentru aceste persoane cu handicap. De altfel, am solicitat, serviciului specializat din cadrul D.G.A.S.P.C. și comisiei de încadrare în grad de handicap, o reevaluare a acestor persoane, urmând să verificăm cum s-a ajuns la această situație. În urma reevaluării, pe care o vom face – în cazul în care se va constata că, eventual, au fost înregistrate și elemente de natură penală – nu vom avea niciun fel de ezitare în a face adrese către Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinți, pentru a verifica cum niște medici au eliberat acte medicale, care să arate că respectivele persoane sunt încadrate în handicap grav. Pe înțelesul tuturor: aceste persoane încadrate în handicap grav, cu însoțitor, ar trebui să se deplaseze folosind bastonul, însă, cu toate acestea realitatea este diferită: au permise de conducere valabile. Legea spune că persoanele încadrate în handicap vizual accentuat, grav și grav cu însoțitor nu pot deține permis de conducere auto., declară directorul D.G.A.S.P.C. Mehedinți, Adrian Bidilici.

Image

În timp ce membrii comisiei de încadrare în handicap și medicii, care au dat avizele pentru încadrarea acestor persoane în handicap, vor fi cercetați, pentru nevăzătorii, care conduc nestingheriți, există posibilitatea de a da, înapoi statului, banii încasați din indemnizația de handicap.

Image

Nu este primul control de acest fel, demarat de la instalarea noii conduceri a D.G.A.S.P.C. Acum câta săptămâni, au fost luate la control dosarele de ajutor social, iar în urma anchetei, au fost sistate, de la plată, mai multe persoane care, în mod nejustificat, încasau bani de la stat. Aceste persoane, deși oficial, beneficiau de acest sprijin, lucrau în străinătate, fără nici un fel de opreliște.