Violența în familie, între statistici oficiale și dramele din spatele ușilor închise! Societatea nu este pregătită să sprijine victimele. Mărturii cutremurătoare!

Scris de
Adriana Draghici
16/03/21 - 04:03

Zeci de mii de femei sunt lovite de partenerii lor. Cel mai dureros este că, după ce loviturile bărbaților se opresc, rămâne în urmă o tăcere grea care, de multe ori, se transformă într-un mod de viață. Cele mai multe dintre femeile abuzate aleg să ascundă aceste episoade, în fața apropiaților și a societății.

Image

Această femeie ne povestește, sub protecția anonimatului, drama vieții sale, o dramă pe care a ascuns-o de ochii lumii și a trăit-o în tăcere. Femeia a îndurat, ani la rând, bătăi și scandaluri. Spune, însă, că a suportat acest calvar de dragul copilului: nu avea unde să meargă alături de minor, care, de altfel necesită îngrijiri speciale, având în vedere că are dizabilități. A ales să îndure calvarul, până când nu a mai putut și a cerut ajutorul instituțiilor statului.

Image

Este o situație foarte dificilă, din care nu poți ieși atât de ușor. În ultima perioadă, a fost din ce în ce mai greu. Nu mă lasă deloc, o săptămână de zile, m-a bătut non-stop, iar, până la urmă, am sunat la poliție. Am hotărât că cel mai bine este să fiu luată din acel mediu, pentru că trebuie să punem, într-un final, capăt acestui coșmar. Am mai cerut, de-a lungul timpului, ajutor, însă nu avea cum să mi se facă dreptate, pentru că, de fiecare dată, m-am întors din drum, pentru copil. Nu puteam să las copilul pe mâna lui. Având un copil cu probleme, a trebuit să stau să îndur, pentru copil. De fiecare dată, am făcut, practic, un pas înapoi. Acum, mă simt în siguranță, sunt pregătită să încep o nouă viață, nu am nicio frică. Sunt hotărâtă să nu mă mai întorc. Sunt convinsă că va fi bine. Am știut că se poate să scap de acest coșmar și, acum, sunt pregătită pentru o nouă viață. Le sfătuiesc pe toate femeile, care trec prin acest coșmar, să nu stea să sufere și să îndure, așa cum am făcut eu, ci să ia o decizie corectă de la început. Iertarea agresorului nu duce nicăieri. Prima greșeală nu trebuie iertată, pentru că o va repeta în continuare., ne povestește, încrezătoare în zile mai bune, femeia.

Image

Din păcate, situația acestei femei nu este singulară. Multe persoane trăiesc un chin toată viața și nu cer ajutor. Foarte puține sunt victimele violenței domestice, care apelează la ajutorul autorităților.

Image

Amalia Tudorică, reprezentant al D.G.A.S.P.C. Mehedinți, ne spune că, anul acesta, victimele violenței domestice au început să se îndrepte către organele abilitate, pentru a cere ajutor, iar acest lucru reiese din statisticile instituției:

Image

În cursul anului 2020, au beneficiat, de serviciile adăpostului victimelor violenței în familie, 14 mame însoțite de 19 copii. Dinamica este în creștere, din câte se observă: în cursul anului 2021, deși suntem încă la început, au beneficiat, de serviciile adăpostului, 19 persoane. Serviciile de care beneficiază, în cadrul acestui adăpost, sunt gratuite. Oferim, în primul rând, cazare, hrană, dar și toate tipurile de consiliere (psihologică – care este cea mai importantă și consiliere în vederea identificării unui loc de muncă – femeile sunt însoțite la diferite instituții ale statului, în vederea obținerii ordinelor sau prelungirii ordinelor de protecție). De asemenea, beneficiază de servicii medicale, de asistență socială, dar și de toate tipurile de servicii, pe care le identificăm pe parcursul șederii în cadrul centrului.”.

Image

  Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean  Mehedinți, Andreea Rădoi, ne spune care sunt situațiile în care victimele violenței în familie pot primi sprijinul oamenilor legii, prin emiterea unui ordin de protecție:

Image

Ordinul de protecție, provizoriu, este emis de către polițiști, în situația în care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că viața, integritatea corporală sau libertatea unei persoane este pusă în pericol. În anul 2020, polițiștii mehedințeni au emis 132 de ordine de protecție provizorii, iar în primele două luni ale acestui an, au fost emise 25 de astfel de documente.”.

Image

Cele mai multe dintre victimele violenței domestice tac din varii motive. O fac, în principiu, din cauza presiunii sociale și, nu de puține ori, de teama că nu se vor putea descurca pe cont propriu. Așa că preferă să tacă și să îndure.

Image

Psihologul Radu Oprița ne spune că primul pas, spre a prii ajutor, este acela de a conștientiza ce se întâmplă în fapt:

Image

Cred că principala problemă, pentru care femeile abuzate nu cer ajutor, este frica. Cele mai multe victime ale violenței domestice trăiesc într-un mediu în care sunt abuzate în mod constant și, atunci, frica ia locul rațiunii. Foarte puține au curajul să rupă lanțul violenței domestice. Un alt lucru, care este important, este negarea: majoritatea neagă faptul că sunt într-o relație, care nu mai poate fi reparată și se gândesc că acest comportament este o excepție și că soțul se va cuminți. Oricine are șanse de reabilitare, însă orice comportament violent crește probabilitatea statistică de repetare a lui: dacă un om a fost, o dată, violent cu soția, probabilitatea statistică ca acest lucru să se repete este mai mare decât să nu se întâmple. Astfel, aceste femei trebuie să înțeleagă, în primul rând, că există ajutor și că trebuie să îl ceară. Nu trebuie să rămână în relații violente, crezând că nu se poate face nimic.”.

Image

Sociologul Vasile Deac, ne spune, la rândul său, că societatea noastră nu este pregătită să facă față unor episoade de violență în familie, iar motivele pornesc de la educația pe care o primește fiecare de mic copil:

Image

 Gândiți-vă că, în societatea noastră, auzim, des, expresii de genul «am doi copii și o fată», sau «omul și femeia lui», adică societatea noastră încurajează diferențierile pe bază de gen și, din păcate, încă perpetuează modul în care femeia este tratată diferit de bărbat. Vedem, în acest sens, studiile legate de locurile de muncă, de salarizarea acestora și, în plus, de toate atribuțiile lor de acasă. Pornind de la aceste considerente și realități dure, societatea noastră nu este pregătită să răspundă unor cazuri de violență în familie. Gândiți-vă la următoarea situație: cum este văzută o femeie care apelează la instituțiile statului sau ce s-ar întâmpla dacă aici, pe stradă, am vedea o femeie în timp ce este agresată. Cred că 90% dintre persoane ar trece pe lângă și nu ar avea nicio reacție în fața acestui fenomen. Din păcate, faptul că, în educația timpurie, nu avem introduse ore, în care să conștientizăm ce înseamnă violența domestică, se vede în tot parcursul evoluției în societate. Situația este mult mai dificilă în familiile cu un statut. Aceste femei, cu greu, apelează la ajutor.”.

Image

 Astfel, deși, oficial legea și autoritățile sunt de partea victimelor, cele mai multe aleg să sufere în tăcere, în spatele ușilor închise.