Cultura

O nouă ediție a Festivalului Daco – Roman "Drubeta" se va derula, în acest weekend, la Drobeta Turnu Severin. Evenimentul va cuprinde, printre altele, demonstrații militare, parade, bătălii între legiunile romane şi trupele de daci dar şi lupte între gladiatori.

Scris de
Actual Mehedinti
acum 4 luni 2 săptămâni

Astăzi, în comuna Isverna, s-a desfășurat a doua ediție a Festivalului Național de Folclor <<Domnica Trop>> și chiar dacă vremea nu a fost deloc prietenoasă, cei 16 participanți au dat tot ce au putut din glasurile lor pentru a impresiona juriul. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Județean Mehedinți.

Îndrăgita artistă Emilia Dorobanțu vine cu o veste bună pentru fanii său, prin lansarea unuu nou album: "Ciuleandra Neamului Nost". Lansarea albumului va avea loc în data de 21 aprilie, pe scena amplasată pe I. C. Brătianu, în cadrul evenimentelor dedicate zilelor Severinului.

Bustul lui Mihai Eminescu, situat în fața primăriei Orșova, a fost vandalizat cu o zi înainte de ziua în care s-a născut marele poet. Pe statuie, au fost inscripționate, pe parcursul zilei, mesaje obscene.

Severinenii sunt aşteptaţi pe Esplanada Crișan, în noaptea de Revelion, pentru a marca trecerea dintre ani la petrecerea organizată în aer liber de autorităţi cu această ocazie.

Scris de
Actual Mehedinti
acum 9 luni

De Anul Nou, românii fac urări pentru a avea noroc, bani şi a fi sănătoşi în următorul an, mergând din casă în casă și respectând datinile străbune. Sorcova, Pluguşorul, Capra sau umblatul cu Ursul sunt doar câteva dintre cele mai frumoase obiceiuri de Anul Nou, păstrate din moşi-strămoşi în România. În puține zone din Mehedinți, se mai păstrează astfel de obiceiuri.

Trei machete au fost inaugurate în cadrul expoziției permanente de la punctul muzeistic Gura Văii.  Este vorba despre macheta Sistemului Hidroenergetic și de Navigație Porțile de Fier I, o machetă realizată care reliefează grafic localitațile scufundate în apele lacului de acumulare ale barajului de la Porțile de Fier I și macheta insulei Ada Kaleh.

Sunt zile de sărbătoare pentru instituția de cultură emblematică a Severinului – Palatul Culturii Teodor Costescu. Din data de 23 noiembrie, până pe 26, au loc evenimentele prilejuite de aniversarea a 98 de ani de activitate pentru această instituție.

Liceul Teoretic „Șerban Cioculescu”, în parteneriat cu Palatul Copiilor Drobeta Turnu Severin a organizat, la Palatul Culturii „Teodor Costescu”, spectacolul tematic „TRICK OR TREAT”. 

Cavaleri și domnițe, bătălii și delicii ale gastronomiei medievale: sunt ingredientele care îi vor întâmpina pe vizitatorii cetății medievale, în acest final de săptămână.