S-au dat drept polițiști, au organizat percheziții fictive și au furat din mai multe case.

Scris de
Adriana Draghici
17/06/21 - 05:06

S-au dat drept politisti si au sustras mai multe sume de bani, din locuintele a doua familii. Este vorba despre trei timisoreni, care au fost retinuti in Mehedinti, dupa ce au organizat perchezitii fictive.

Image

Cel mai probabil, falsii politistii s-au interesat de situatia fiecareia din cele doua familii jefuite. Doamna Irina are 66 de ani si locuieste in comuna mehedinteana Oprișor. Falsii politisti au batut poarta pagubitei, la ora 6 fara un sfert, pretinzand ca vor efectua o perchezitie domiciliara, pentru a cauta posibile pachete de tigari, folosite in contrabanda. Sub acest pretext, barbatii au intrat in casa, au luat toti banii familiei si au plecat. Femeia a sunat, insa, la adevarata politie, la aproximativ 10 minute dupa plecarea indivizilor, cand si-a dat seama ca, de fapt, a fost jefuita. 

Image

"Erau cu mape negre, aveau insigne ca la poliție. Mi-au spus că au venit pentru percheziții, pentru că eu aș vinde țigări. I-am spus că nu vând țigări. Toți erau îmbrăcați la fel, aveau măști și aveau aproximativ aceeași statură. Mi-au zis că vor să verifice dacă am sau nu țigări și au și dat buzna în casă. Nu am avut nicio suspiciune. Deloc nu m-am gândit că ar putea fi o înșelătorie. Soțul dormea, au dat la o parte o pernă și nu au găsit nimic. Dacă au văzut că nu am țigări, mi-au cerut toți banii din casă. Luasem pensiile  - și eu și soțul - plus că mai aveam niște economii prin casă: bani trimiși de la copiii noștri. Unul dintre ei mi-a cerut și buletinul, iar apoi l-a lăsat pe masă. Mi-au zis că dacă nu scot toți banii, se apucă de cotrobăit prin casă. Unul dintre ei a zis că trebuie să mă îmbrac să merg la poliție și să declar banii, pentru că mă așteaptă la poartă. Când am ieșit, nu mai era nimeni. Plecaseră toți trei și dispăruse mașina. Atunci, mi-am dat seama că am fost jefuită și am sunat la 112, la vreo 10 minute după ce ei au plecat. Nu m-au amenințat, nu m-au bruscat. E o întâmplare deloc plăcută.", ne povestește doamna Irina, cu lacrimi în ochi.

Image

Hotii nu s-au limitat, insa, doar la aceasta gospodarie. Au mai sustras bani si dintr-o locuinta din comuna Cujmir. In total, sumele sustrase se ridica la 1290 euro si 9 500 lei.

Image

Misiunea de depistare a falsilor politisti a fost dificila, intrucat in zonele, in care au actionat, nu exista camere de supraveghere. In plus, pagubitii nu au putut oferi prea multe detalii despre cei care le-au calcat casele, pentru ca barbatii erau mascati. Oamenii legii au efectuat perchezitii in camerele pensiunii, in care erau cazati barbatii, de unde au ridicat sumele sustrase. Prejudiciul va fi restituit partipor vatamate. Bărbatii au fost reținuți pentru uzurparea de calități oficiale și furt calificat.

Image

"Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din Mehedinți, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vânju Mare, au pus în aplicare un mandat de percheziție, la persoane bănuite de uzurpare de calități oficiale și furt calificat. Din cercetări a reieșit că, la data de 15 și 16 iunie a.c., două femei, de 66 și 70 de ani, din județul Mehedinți, ar fi fost induse în eroare de trei persoane, care ar fi folosit unele semne distincte ale unei autorități publice și ar fi declinat calități oficiale, care implică exercițiul autorității de stat. Persoanele, cu vârste cuprinse între 26 și 48 de ani, toate din municipiul Timișoara, ar fi pătruns în locuințele părților vătămate, de unde ar fi sustras 1.290 de euro și 9.500 de lei. În urma percheziției efectuate la o locație unde persoanele bănuite erau cazate, polițiștii au găsit și ridicat 4.933 de lei, 1.375 de euro, 610 lire sterline, două insigne cu inscripția „SPECIAL POLICE”, o pereche de cătușe și mai multe perechi de mănuși din latex. Procurorul de caz a dispus măsura reținerii, pentru 24 ore, față de cei trei bărbați, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de uzurparea de calități oficiale și furt calificat, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, 17 iunie, să fie prezentați instanței de judecată, cu propunere de luare a unei măsuri prevenite.", transmite purtătorul de cuvânt al I.P.J. Mehedinți, Andreea Rădoi.

Image

Acum, va fi cercetata intreaga activitate a timisorenilor, care au dat jafurile in Mehedinti. Astfel de cazuri au avut loc si in judetul Timis, folosind acelasi mod de operare, jafurile au ramas cu autor necunoscut.

Image