Se clatină scaunul de primar al Orșovei. Se ascut baionetele pentru următoarele alegeri locale.

Scris de
Actual Mehedinti
13/01/22 - 01:01

În luna decembrie 2021, au avut loc percheziții la Primăria Orșova și la sediile Pro România (județean și cel din Orșova). Printre persoanele audiate, se află și edilul celui de-al doilea municipiu al județului. Conform unor surse din anchetă, Marius Stoica și-ar fi pierdut calitatea de membru PSD, în timpul primului mandat de primar (2016 – 2020), iar la acel moment, prefectul județului ar fi solicitat secretarului general al UAT Orșova să întocmească un referat, pentru a emite ordinul de încetare a mandatului de primar. Referatul nu a fost transmis Instituției Prefectului, iar edilul a continuat să rămână în funcție. În acest caz, s-a deschis o anchetă pentru abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale.

Image

În contextul în care fotoliul de edil al municipiului Orșova se clatină la puțin peste un an de la alegerile locale din 2020, în spețele unei anchete cu iz penal, spiritele încep să se agită printre alegătorii orșoveni, iar în acest context, viitorul primăriei devine din ce în ce mai incert. Nu se știe dacă mandatul actual va fi dus până la capăt sau nu, însă de pe acum se prefigurează apariția câtorva nume ce pot intra în bătălia pentru funcția de primar al celui de-al doilea municipiu.

Image

În situația în care își va duce la final mandatul, este posibil ca actualul edil Marius Simion Stoica să își mai dorească încă o candidatură. Stoica și-a desfășurat activitatea, înainte de a veni la cârma primăriei, în cadrul Administrației Parcului Natural Porțile de Fier. De remarcat este faptul că, deși nu multe sunt realizările sale, la conducerea primăriei orșovene, este singurul primar al Orșovei care a obținut două mandate (primul mandat, fiind susținut de PSD, iar cel de-al doilea, susținut de partidul lui Victor Ponta, Pro România, după ce a pierdut susținerea social-democraților). Proiectele, care i-au oferit șansa câștigării unui nou mandat, în 2020, în fruntea administrației locale orșovene, sunt cele din cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală II, program derulat de Executivele conduse de PSD.

Image

Un al posibil candidat pentru primăria orșoveană este actual viceprimar al urbei, liberalul Bogdan Duică. De profesie inginer, candidatul aruncat de PNL în bătălia electorală din 2020, este novice într-ale politicii și administrației, fapt dovedit și în activitatea din cadrul primăriei, pe care, cel puțin teoretic, al trebui să o cârmuiască alături de mai experimentatul său coleg, primarul orșovean. Deși începutul mandatului părea unul promițător, viceprimarul nu s-a remarcat prea mult de la numirea în funcție. Liniștea și pacea păreau că domnesc peste administrația locală orșoveană, până la sfârșitul anului trecut, când novicele liberal și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că a fost mutat, de către primarul Marius Stoica, nejustificat și abuziv, din sediul primăriei, într-o grădiniță dezafectată. 

Image

Și conform vorbei «toate-s vechi și nouă toate», printre deja clienții administrației locale orșovene, își face apariția și numele unui tânăr apropiat de social-democrații mehedințeni, Darius Loga, cel care și-a făcut debutul în presă. De profesie economist, tânărul orșovean și-a desfășurat, în ultimii ani, activitatea în administrația locală și județeană. Timp de 2 ani, a lucrat ca director și consilier de cabinet al președintelui Consiliului Județean Mehedinți, după care și-a desfășurat activitatea în cadrul administrației locale orșovene, în calitate de consilier al primarului, poziție din care a coordonat domeniul public din municipiu. Aceasta a fost perioada în care, în Orșova, s-a înființat Serviciul de Apă – Canal, Salubritate și Transport Public, subordonat Consiliului Local Orșova. În ultimii trei ani, Loga și-a desfășurat activitatea în cadrul primăriei Drobeta Turnu-Severin.

Image

Printre posibilii candidați pentru vârful administrației orșovene se află Adrian Cican, inginer de profesie, actualmente manager al Spitalului Municipal Orșova, și cel care și-a mai încercat, și în alte bătălii electorale, norocul pentru funcția de primar al celui de-al doilea municipiu mehedințean, dar și pentru cea de senator. În ultimii ani, Cican a reușit să facă performanță atât la cârma spitalului orșovean, cât și la instituția omologă din Caransebeș. 

Image

Un alt nume vehiculat pentru viitoarea bătălie electorală este cel al lui Constantin Popescu, actualmente președinte al organizației municipale a PSD și patron al firmei de salubrizare din municipiu. Popescu a fost angrenat în lupta electorală din 2020, unde a candidat, pentru primar dată, pentru funcția de primar ar urbei orșovene, susținut fiind de social-democrați. Acesta a obținut puțin peste 1.100 din voturile orșovenilor, la distanță de câteva zeci de voturi de candidatul liberal Bogdan Duică. Până în 2020, Popescu a preferat să stea în umbră și să susțină alți candidați pentru primăria Orșova. 

Image

Dincolo de calculele politice ale partidelor, rămân speranțele orșovenilor, care așteaptă ca urbea să fie scoată din conul de umbră în care a intrat acum mulți ani și să aibă parte de dezvoltare din punct de vedere economic, industrial și social. Cartea sigură, ce poate fi jucată de viitorul edil al municipiului, este investiția în faleza Dunării, o perlă ce nu a fost, încă exploatată la adevărata capacitate.

Image