De la salvatorul de vieți, la haina de polițist! Polițistul, care a fost premiat, pentru că a salvat o viață!

Scris de
Adriana Draghici
29/05/20 - 11:05

Astăzi, vi-l prezentăm pe Liviu Mirel Petria, agent-șef de poliție în cadrul I.P.J. Mehedinți, care, acum câteva zile, a primit certificatul de apreciere din partea I.G.P.R. pentru faptul că nu a ezitat să sară în ajutorul semenilor și a salvat o viață. Proaspăt venit în rândurile Poliției Române, polițistul de 38 de ani ne povestește cum a luat decizia de a renunța la profesia anterioară.

Despre certificatul de apreciere primit din partea Inspectoratului General al Poliției Român

Image

„Intervenția a fost promptă, însă am gândit-o din punctul de vedere al unui cetățean, nu al unui polițist. Aș fi făcut la fel chiar dacă nu eram îmbrăcat în haina de poliție. Eu și colegul meu de la Jandarmerie ne aflam în serviciul de patrulare în cartierul California, din Orșova, pentru a le aduce cetățenilor la cunoștință câteva dintre măsurile, pe care trebuie să le respecte, conform ordonanțelor militare, care erau în vigoare la momentul respectiv. Am văzut, în dreptul scării, un bătrân care se deplasa cu dizabilități. Eu și colegul meu de la jandarmi purtasem o discuție cu dumnealui. L-am sfătuit să meargă acasă, pentru că se află în categoria de risc. Apoi, am plecat să ne continuăm misiunea. La întoarcerea noastră, am văzut un grup în fața scării, l-am găsit pe bătrân jos, avea o plagă sângerândă. Am apelat 112, însă, până la sosirea ambulanței, am început să îi curățăm plaga, folosind trusa de prim-ajutor. Același lucru aș face în orice moment, chiar dacă mă aflu în trafic, pe jos, în timpul serviciului, sau în timpul liber. Suntem oameni și ar trebui să învățăm să ne comportăm ca atare. Pentru mine, este o bucurie că am primit certificatul de apreciere din partea Direcția de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Român, mai ales în contextul în care am venit în structura Poliției Române, nu de mult timp. Să primești o recunoștință în timp atât de scurt e important, mai ales pentru că eu sunt încă în  perioada de pregătire și, pentru mine, contează fiecare moment și fiecare experiență.”

Primele experiențe în cadrul Poliției Române

Image

„Activez în rândurile Poliției Române de 7 luni (din 1 noiembrie 2019). Am fost, inițial, repartizat la Compartimentul Logistic din cadrul API, unde am găsit niște colegi minunați. M-am adaptat și, cu ajutorul colegilor, m-am integrat repede. Apoi, am fost transferat la Orșova. Aici mă simt ca în familie, pentru că am tot sprijinul de care am nevoie, pentru a descoperi tainele profesiei de polițist. Eu îmi desfășor, în prezent, activitatea pe Compartimentul de Ordine și Siguranță Publică. Lucrul cu oamenii este greu, însă munca noastră în teren este de prevenire. Plecăm pe premisa că trebuie să îi consiliem pe oameni și să îi determinăm să înțeleagă că nu este bine să nu respecte legea. La Poliție, ești, oricând, predispus riscului.”

Trecerea de la Pompieri la Poliție: motive pentru care a ales profesia de polițist

Image

„Mi-am dorit să renunț la haina de pompier și să îmbrac haina de polițist. Acolo erau anumite riscuri, aici sunt altele. Profesia de polițist este complexă: trebuie să aplici legea, dar să îl și faci pe om să înțeleagă ce nu a făcut bine, pentru a nu mai repeta fapta. Cu toate acestea, suntem expuși unui risc. Sunt cetățeni, care nu înțeleg rolul nostru și, uneori, ne adresează și injurii. Sunt cetățeni, care provoaceă organele legii, pentru a le denigra. Dar nici noi nu putem sta cu mâinile în sân. Am lucrat 14 ani, până în septembrie, 2019 la Pompieri, apoi am luat decizia de a trece la IPJ, nu pentru că nu îmi plăcea ceea ce făceam, ci pentru că mi-am dorit să fac mai mult. Era un țel al meu. Fiecare armă are complexitatea ei: la echipele de intervenție de la pompieri, munca era, în principal, la intervenții ca incendii, acum munca este în stradă. E mai multă implicare psihică, trebuie să reziști pshihic în relația cu cetățeanul. La ISU, eram văzuți ca salvatori, iar aici, intervenția presupune anumite sancțiuni și suntem văzuți, de multe ori, ca organ represiv, care vine cu sancțiuni. A fost un moment nostalgic când am plecat de la pompieri, mai ales în contextul în care acolo am muncit, am plecat de jos, am trecut prin toate structurile. Să renunț la toată munca depusă în 14 ani la pompieri, a fost greu, dar nu regret. A fost doar o strângere în suflet. Dacă regretam, nu plecam. Eu sunt mulțumit de ceea ce am găsit în Poliție și îmi propun să evoluez în această profesie. Orice polițist își dorește să treacă prin etapele carierei și să ajungă cât mai sus.”

Timp liber, petrecut în sânul familiei

Image

„Viața mea este ca a oricărui alt cetățean, care are familie. Mă ocup de copilul meu. Am, ca hobby, cântatul: sunt instrumentist la tobe. Mă recreează acest lucru. Mă detașez de locul de muncă. Am o fetiță de 13 ani, cu care petrec timp cât pot de mult. Iubesc drumețiile. De multe ori, le fac singur, pentru că, din punctul acesta de vedere, nu suntem pe aceeași lungime de undă. Încerc să o duc pe fata mea pe potecile copilăriei mele.”

Image