Flavius Stoican: „Mi-aș dori să antrenez echipa locală sau să fac parte din această echipă”

Scris de
Adriana Draghici
19/01/20 - 11:01
Image

L-am întâlnit pe antrenorul Flavius Stoican, la sala de fitness, acolo unde se antrena, așa cum este obișnuit de ani de zile. Flavius ne-a vorbit despre perspectivele carierei sale, despre pasiunea pentru fotbal, dar și despre dorința ca Severinul să aibă o echipă în primul eșalon. După plecarea de la Petrolul Ploiești, Flavius spune că a luat o mică pauză, pentru a se recupera, însă antrenorul are toate șansele să revină în Liga I.

Image

Perspective

„Greu de spus! Îmi doresc să antrenez. În momentul acesta, sunt în pauză. Aveam nevoie de o pauză, pentru că, atunci când te implici, este un mare consum de energie, chiar dacă nu faci efort. Am avut activitate continuă. În ultimii doi ani jumătate, am fost la două echipe care au vrut și vor, în continuare, performanță. Am fost doi ani la Iași, în care am reușit lucruri frumoase în condiții nu tocmai ok. Mă refer din punct de vedere financiar, pentru că erau situații în care sufeream la acest capitol. Dar cu multă muncă, am reușit o performanță notabilă, care va rămâne în istoria orașului Iași: faptul că am intrat în play-off. Al doilea an, la Iași, am fost aproape să egalăm acea performanță, cu toate că eu și conducerea clubului ne doream mult mai mult: să jucăm în cupele europene. Dar lipsa fondurilor, lipsa banilor ne-a mulțumit doar cu acel fapt: că am reușit să jucăm în play-off, iar, în cel de-al doilea an, că am reușit, până în ultima etapă, să fim în competiția respectivă. Apoi: jumătate de an, la Petrolul: am fost optimiști, am avut tot ce ne trebuie. În schimb, a lipsit răbdarea. Nu este ușor, pentru că oamenii își doresc, într-un timp foarte scurt, să obțină rezultate foarte mari, ceea ce cu toții ne dorim, Dar fotbalul nu e matematică și, atunci, e foarte important să ai răbdare, să existe continuitate. Nu a fost să fie! Acum chiar aveam nevoie de o pauză, pentru că este foarte mare consum, când pui suflet în orice activitate, nu doar în fotbal.”

Image

Șanse de revenire în Liga I

„Șanse sunt, am avut discuții. Am lăsat loc de bună-ziua peste tot, pentru că nu am fost omul care să pună, pe primul loc, banii, iar, atunci, oamenii apreciază lucrul acesta. Pe unde am fost, am încercat să fac performanță.”

Image

Idealuri

„Mi-aș dori să câștig un trofeu. Acesta este lucrul cel mai important pentru orice antrenor: să câștige un trofeu, fie că e Cupa României, că e campionatul, că e o promovare: fiecare competiție are trofeul ei. Acesta este țelul meu.”

Image

Antrenori pe care îi admiră

„Am avut șansa să lucrez cu foarte mulți antrenori, chair cu antrenori importanți. Mircea Lucescu, Bernd Schuster: sunt doi dintre ei - pe cei pe care i-am avut la Șahtior Donețk. Au fost și în România: Pițurcă, Iordănescu: sunt doi coloși ai fotbalului. Am învățat de la fiecare câte ceva, am văzut și defecte - pentru că fiecare om are și defecte - și am încercat să merg pe filozofia mea și anume: cum văd eu fotbalul, plus ceea ce am luat bun de la acești mari antrenori.”

Image

Perspective pentru fotbalul mehedințean

„În primul rând, trebuie să se facă o echipă. Dacă există echipă, există șanse. Faci echipă, o înscrii în campionat, apoi angajezi oameni care sunt competenți și care își doresc să facă performanță și lucrurile nu au cum să nu funcționeze, atâta timp cât le faci corect. Dar, în primul rând, trebuie să faci echipă - nu contează unde o înscrii, mai ales că avem o infrastructură foarte bună: un stadion foarte frumos, teren bun - sunt condiții și de antrenament și pe alte terenuri. Deci nu văd de ce nu s-ar face o echipă și de ce nu ar fi perspective să ajungă la un nivel mare. Apoi, contează selecția și la nivelul conducerii și la nivelul antrenorului și la nivelul jucătorilor. Dar asta însemnă, în primul și primul rând, să ai echipă și, apoi, să iei deciziile corecte. Atâta timp cât faci lucrurile astea, nu ai cum să nu reușești.”

Image

De ce nu avem echipă de fotbal la Severin?

„Este ușor din afară să vorbești - eu îmi dau doar cu părerea. Cred că acestea au fost cauzele: în primul rând, nu a fost răbdare. În al doilea rând, dacă a exista răbdare, înseamnă că oamenii nu au fost pe aceeași lungime de undă cu performanța și, poate, și-au dorit foarte mult ca lucrurile să meargă din punct de vedere financiar, s-au gândit la câștiguri imediate sau proprii și, de aceea, lucrurile nu au mers, așa cum și-au dorit oamenii, care și-au propus să avem o echipă în primul eșalon. Dar asta nu înseamnă că nu se poate! Dacă există dorința de a face o echipă, dacă există entuziasm, dacă există susținere financiară: sunt mai mulți pași. Până la urmă, nu financiarul contează cel mai mult în fotbal, cât dorința oamenilor. Ea bate și condiția financiară. Sigur: dacă ambele există, atunci, cu siguranță, reușești.”

Image

Iubirea pentru fotbal

„Iubesc fotbalul cum îmi iubesc familia. Nu pot să fac diferențe. Îmi place foarte mult. Fac totul cu entuziasm, pun tot ce am învățat: talentul cu care m-am născut, apoi aptitudinile pe care le-am dobândit. Discuțiile mele cu jucătorii merg pe ideile astea: trebuie să ai un comportament civilizat, să respecți, dacă vrei să fii respectat. Până la urmă, ce văd în viața de zi cu zi face parte și din fotbal, când transmit jucătorilor. Pentru mine, fotbalul este totul.”

Image

Omul Flavius Stoican

„Eu am niște principii: atâta timp cât eu respect, aștept să fiu respectat. Atâta timp cât eu nu respect, nu am speranțe să fiu respectat. Încerc să ajut cât pot oamenii, pentru că, atunci când se trage linie, să fii mulțumit cu tine însuți, că ai făcut ceva pentru oamenii respectivi. Pentru tine, ca om, contează, foarte mult, performanțele. Te dernajează atunci când nu reușești ceva, însă te deranjează, mai mult, vorbele aruncate fără vreun temei. Dar nu trebuie să le pui la suflet, iar cînd tragi linie, contează ce rămâne în spatele tău.”

Image

Revenirea acasă

„Aveam nevoie de o astfel de pauză Am, aici, familia, prietenii. În timpul liber, vin aici, la sală (nr. Blink Fitness & Sports). E o sală care mă face să cred că mai pot juca fotbal, cu toate că e doar în mintea mea. Îmi e bine aici. Fac tonus, mai merg la fotbal cu prietenii - nu vreau să mă fac de râs. De aceea, vreau să nu fie mușchii ca piftia, ci să fie beton. Mă simt bine acasă, până la un anumit moment, pentru că, la un punct, îmi doresc să las liniștea de acasă pentru agitația de la echipele de fotbal.”

Image

Bazele unei echipe de fotbal în Mehedinți

„Eu am o academie de fotbal: Academia de Fotbal Flavius Stoican, de care se ocupă, cu entuziasm, fratele meu. Îl văd că îi e drag. Eu, când vin acasă, merg la copii. Îmi place să îi văd, îmi place să văd entuziasm și dorință la ei. Mai departe, voi fi atent: în cazul în care se va vrea ca orașul să aibă o echipă de fotbal, voi răspunde prezent, atâta timp cât nu am angajament în altă parte. Dacă va fi nevoie, voi pune în balanță foarte mult, indiferent de oferta din altă parte. Mi-aș dori să antrenez echipa locală sau să fac parte din această echipă, pentru că aici m-am născut, aici am învățat fotbal, îmi este drag orașul, îmi este drag stadionul și mă leagă amintiri frumoase de acest stadion.”

Image

Un material mai amplu, cu antrenorul Flavius Stoican, puteți urmări luni, la ora 19:00, pe Tele 2.