Singurul candidat independent, pentru postul de consilier județean, vine cu o viziune nouă în administrație.

Scris de
Adriana Draghici
28/07/20 - 02:07

Astăzi, vi-l prezentăm pe tânărul Costinel Manuel Licsari, un mehedințean în vârstă de 34 ani, care și-a anunțat candidatura, ca independent, pentru mandatul de consilier județean. Mehedințiul nu a avut, în ultimele 3 decenii, niciun consilier județean independent, astfel că tânărul Licsari și-a propus să spargă gheața și să creeze un precedent în administrația mehedințeană.

Image

„Provin din mediul privat. Lucrez, de aproximativ 10 ani, în sistemul de brokeraj în asigurări, având o franciză de la brokerul nr. 1 din România, Safety Broker. Sunt absolent al Universității de Vest din Timișoara (pe programul de licență) și am urmat și cursurile unui master, în cadrul Universității din Craiova. Am decis să candidez, ca independent, pentru funcția de consilier județean, deoarece consider că a venit momentul ca tinerii să aibă un cuvânt de spus în administrația mehedințeană. Implicarea tinerilor în viața adminsitrativă este necesară, deoarece, în aceste momente dificile pentru umanitate, asistăm, din păcate, doar la jocuri și orgolii politice și - mai puțin - la rezolvarea reală a problemelor cetățeanului. De când am anunțat că îmi voi depune candidatura, am întâlnit oameni care mi-au pus pe tapet o problemă foarte importantă: aceea că, în situația în care aș ajunge să fac parte din Consiliul Județean, aș putea fi marginalizat, aș fi lăsat la o parte, pentru că, mereu, vor exista jocuri politice, între marile partide. În cazul acesta, aș fi minoritar din punct de vedere decizional. Este perfect adevărat! Însă, asta nu înseamnă că cineva îmi va putea limita dreptul de a propune idei și proiecte constructive pentru cetățeni și pentru societatea în care trăim. Îmi doresc o campanie electorală constructivă, iar, în situația în care voi ajunge să câștig mandatul de consilier județean, voi face administrație în interesul cetățeanului, lucruri bune pentru comunitate și mai puțină politică. De 30 ani, ni se tot promite. De promisiuni, oamenii sunt sătuli. Cred, cu tărie, că rolul omului politic este acela de a face lucruri bune pentru comunitatea în care trăiește. În fond, acesta este sensul vieții: viața se rezumă la faptele bune pe care le facem, nu la foloasele materiale pe care, de obicei, le obțin politicienii.”.

 

Problemele reale ale județului, văzute prin ochii tânărului mehedințean, nu se rezumă la lipsa utilităților. De departe, prioriățile autorităților ar trebui să se axeze pe ceea ce înseamnă educație, sănătate și viitor pe piața forței de muncă.

Image

„Principala problemă a județului este legată de locurile de muncă și de lipsa unui climat favorabil pentru dezvoltarea economică a județului. Sunt puține locuri de muncă, iar acestea nu sunt plătite în așa fel încât oamenii să ducă un trai decent. Fără o stabilitate economică, la nivel de județ, cu o populație care pleacă în căutarea unei loc de muncă bine plătit, în afara granițelor, este evident că Mehedințiul nu se poate dezvolta nici din alte puncte de vedere. Județul nostru se poate dezvolta economic, pornind de la ce avem deja: putem crea parcuri indistriale pe fostele platforme industriale, pe care județul le-a avut odată.

O altă verigă slabă a județului este sistemul sanitar. Dacă în multe alte domenii, erorile și lipsa de implicare se mai pot corecta, în sistemul medical, lucrurile stau diferit. În sănătate, lipsa implicării înseamnă dezastru. Am asistat, chiar zilele trecute, la un exemplu nedorit. Din cauza orgoiilor și a jocurilor politice, suntem singurul județ din țară, în care, de ceva vreme, se schimbă, zilnic, managerul Spitalului Județean. Aceste jocuri politice de culise nu fac altceva decât să se răsfrângă asupra sănătății oamenilor. Consider că este momentul, mai ales în contextul pandemiei, să lăsăm la o parte orgoliile și jocurile politice și să se facă front comun, pentru că sănătatea mehedințeanilor primează. Oamenii trebuie să aibă parte e servicii medicale la cele mai înalte standarde.

O altă problemă este cea a lipsei de promovare a tot ceea ce avem mai frumos. Suntem un județ binecuvântat din punct de vedere turistic, însă lipsa de implicare și incompetența ne duc pe ultimele locuri, în țară, când vine vorba despre promovare turistică și atragere de turiști. Este păcat că nu punem în valoare aceste locuri minunate și că nimeni nu se implică în acest sens!”

 

Decizia candidaturii din ipostaza de independent: motivație și avantaje!

Image

„Am ales să candidez ca independent. Timp de 15 ani, am fost membru al Partidului Social-Democrat, însă cred că politica din România a ajuns într-u moment de cotitură: politica nu mai este axată pe interesul cetățeanului și pe problemele reale ale societății. Partidele politice nu fac altceva decât să se contrazică între ele, să se arate, reciproc, cu degetul, însă realizările pentru cetățean se lasă așteptate. Consider că statutul meu de independent îmi dă posiblitatea de a fi stăpân pe deciziile mele,  de a da socoteală oamenilor pentru decizia luată și de a oferi transparență decizională. Nu o să fiu unul dintre cei 30 de consilieri județeni, care doar ridică mâna, pentru un proiect, la comandă politică.”

 

Costinel Licsari pornește la drum cu gândul de a construi, nu de a se lupta cu adversarii politici.

Image

„Deși se anunță a fi o bătălie electroală, eu sunt de părere că noi ar trebui să o transformăm într-o competiție, în care, la final, să punem în practică proiectele pentru interesul cetățeanului. Ar trebui eliminată sintagma de <<bătălie electorală>>. Noi ar trebui să ne duelăm în proiecte și idei, nu în campanii. Stilul, pe care îl tot practică România, după anii ’90, ne-a adus în pragul dezastrului. Suntem aici din cauza mentalității pe care o cei mai mulți dintre politicieni: toți vor să fie mai buni decât ceilalți competitori, însă ideal ar fi să ne unim ideile: fiecare să vină cu proiecte bune și să le implementăm. Doar așa se poate face ceva pentru comunitatea în care trăim.

După ce mi-am anunțat, pe o rețea de socializare, intenția de a candida, am primit mesaje de la mulți oameni. Multă lume a empatizat cu ideea mea, fapt care m-a motivat și mi-a dat încrederea că sunt pe drumul cel bun și că trebuie să îmi continui demersul. Mesajele de susținere, pe care le-am primit, îmi oferă liniște sufletească și îmi întăresc convingerea că am luat decizia corectă, în momentul în care am hotărât să candidez, ca independent, pentru un mandat de consilier județean. La fel ca peste tot: au venit și critici, însă important este să învățăm din ele.

Având în vedere că, după ’90, în Mehedinți, nu a câștigat nimeni postul de consilier județean independent, acest fapt mă face să lupt, pentru a crea un precedent în administrația județeană. Pentru a atinge acest obiectiv, îmi sunt ncesare 3.500 de voturi, dar cu implicare și muncă, voi reuși să câștig încrederea oamenilor. Este un moment în care oamenii s-au săturat de războialele politice. Vin cu un tonus nou, cu o atitudine pozitivă și cred că multă lume va empatiza cu ideile mele. Consider că un alegător trebuie să mă voteze, deoarece vin cu o atitudine constructivă: îmi voi pune toată priceperea și ambiția, pentru a rămâne ceva constructiv în urma mea. Mă consider o alternatică la tot ceea ce oferă administrația și politica din județ, la momentul acesta. Este evident faptul că, dacă îmi doream doar să obțin postul de consilier județean, puteam să fac acest lucru foarte ușor: candidând pe listele unui partid. Însă, eu nu vreau să fiu unul dintre cei 30 de consilieri – etichetă a unui partid. Eu îmi propun să rămână ceva cosntructiv în urma mea.”

Tânărul Costinel Licsari s-a implicat, de-a lungul timpului, în numeroase campanii de ajutorare a semenilor, însă de fiecare dată, a ales ca faptele sale să rămână în anonimat, pentru că orice faptă bună făcută în tăcere este, cu adevărat, un gest care înobilează.