Tânăr polițist: „Schimbarea nu e pentru noi, este pentru societate”. Robert Popa, de la tânărul încrezător de odinioară, la polițistul hotărât, de astăzi!

Scris de
Actual Mehedinti
11/02/22 - 07:02

„Ministerul de Interne este un moșneag în mare suferință, cu mai multe boli adunate în timp și ajuns la neputințele bătrâneții,”, declara, după mulți ani de muncă operativă, după ani de documentare, dar și după multe cărți scrise despre istoria Poliției Române, colonel (r.) Florin Șinca, citat de jurnalul.ro. Este o realitate cruntă, cu care se confruntă sisteme întregi aflate în subordinea MAI. Cu toate acestea, există, printre tinerele generații, oameni care dau speranță că, prin muncă, străruință și dedicație, într-o zi, lucrurile vor sta altfel în Poliția Română. Un astfel de polițist are și IPJ Mehedinți – un tânăr care s-a remarcat prin dorința de a fi corect față de toți cetățenii și de a face dreptate, indiferent de statutul celui pe care trebuie să îl amendeze, pentru că a încălcat legea. Astăzi, vi-l prezentăm pe tânărul Robert Popa, din cadrul Biroului Rutier Drobeta Turnu Severin (27 de ani), care s-a făcut remarcat după ce „a avut curajul” nu doar să oprească în trafic un "mahăr" (pe vremea în care își desfășura activitatea în cadrul Poliției orașului Strehaia) şi să-i suspende permisul, ci, după ce acesta l-a ameninţat, l-a şi dat în judecată. În urma procesului intentat, polițistul a primit, drept daune morale, suma de 5.000 lei, pe care a redirecţionat-o, în aceeaşi zi, unui ONG care se ocupă de problemele copiilor cu dizabilităţi neurologice.

Image

„Robert face parte din noua generaţie de poliţişti şi nu doar pentru că este tânăr, ci pentru că are principii şi o mentalitate sănătoasă, de care avem atât de multă nevoie într-o societate tot mai bolnavă. Felicitări, Robert! Ne mândrim cu tine!”, au transmis, la vremea respectivă, colegii lui Robert, din cadrul EUROPOL, pe pagina de socializare a sindicatului.

Un alt episod, prin care tânărul a reușit să iasă din tiparele unui polițist obedient sistemului și mai ales – mai marilor șefi ai Poliției – a fost acela în care a întrerupt o petrecere ilegală, derulată în pandemie, când astfel de evenimente erau interzise. Imediat, după acest moment, tânărul polițist a fost amenințat cu moartea de patronul restaurantului. Incidentul s-a întâmplat la începutul verii anului 2021.

Începutul și opțiunea pentru cariera în poliție

„Visul de a deveni polițist îl aveam încă din copilărie, însă decizia finală am luat-o la sfârșitul anului 2017. Îmi amintesc, cu drag, momentele și sacrificiile pe care le-am făcut pentru a trece de admiterea de la Școala de agenți de Poliție “Vasile Lascăr” Câmpina.  În luna ianuarie a anului 2019, am susținut examenul și am fost admis la Școala de Poliție din Câmpina. Pot spune că a fost un moment pe care nu îl voi uita niciodată. La începutul lunii februarie, am fost cazarmați la Câmpina pentru a începe cursurile - un moment unic. La fel ca orice început, a fost greu: pe lângă faptul că trezirea era la ora șase dimineața, aveam de făcut sectoare și foarte multe de învățat, cursurile începând la ora opt și terminându-se la ora 17.  În școala de poliție, am avut parte de un diriginte profesionist și foarte devotat profesiei pe care o avea. Pot spune că m-a motivat ca, în munca pe care urma să o desfășor, să fiu la fel de serios și devotat precum dumnealui. Cei care au urmat cursurile Școlii de Agenți de poliție “Vasile Lascăr” Câmpina cred ca au aceeași părere despre domnul comisar-șef  de poliție Bălăban Ion. Având în vedere că promoția era de aproximativ 1200 de elevi, nu erau suficienți profesori, așa că unii dintre noi au avut norocul să fie pregătiți la modulul “Tactică polițienească” de agenți de poliție, adică oameni care și-au desfășurat activitatea „în stradă” și știau muncă de poliție. Clasa, din care am făcut parte, a fost repartizată agentului șef Safta Fabian, care și-a dat foarte mult interesul în pregătirea noastră și ne împărtășea din experiențele sale, ulterior promovând examenul de trecere în corpul ofițerilor și ajungând ofițer de poliție în cadrul școlii. Stagiul de practică, pe care l-am desfășurat la I.P.J. Mehedinți – Biroul de Ordine Publică, avându-l ca tutore pe agentul șef principal Radu Dănut, consider că a fost foarte important în inițierea mea ca polițist. Am avut parte de un tutore care și-a dat foarte mult interesul în pregătirea mea și a avut răbdarea să îmi răspundă la toate întrebările pe care i le adresam, dându-mi sfaturi care, mai târziu, m-au ajutat. După examenul de absolvire, în funcție de media școlară ne-am ales locurile în care să fim repartizați. Îmi amintesc că, în cadrul I.P.J. Mehedinți, erau doar trei locuri disponibile pentru promoția din care făceam parte, iar media pe care am avut-o nu mi-a permis să aleg județul de domiciliu, motiv pentru care am ales Bucureștiul, unde am fost repartizat la Brigada Rutieră.”, ne povestește, cu entuziasm, Robert, despre opțiunea sa de a îmbrăca haina de polițist.

Ca orice început, și profesia de polițist a presupus, pentru tânărul mehedințean, o lecție pe care și-a însușit-o și pe care, pe parcurs, a încercat să o îmbunătățească.

Image

Perioada de la Brigada Rutieră

„În luna decembrie a anului 2019, am început munca de polițist la Brigada Rutieră, S.S.R.S. 1, 2 și 6, sub comanda domnului comisar-șef de poliție Preda Ionuț. Pot spune că aici, am fost format ca polițist rutier: aici, am oprit prima mașină, în calitate de polițist rutier, aici, am scris primul proces-verbal de contravenție în nume propriu și am constatat prima infracțiune. Cel mai greu, în București, a fost acomodarea cu traficul: traficul acela infernal pe care îl știm toți. Însă, după cateva săptămâni în care am dirijat și asigurat trasee pentru coloanele oficiale, m-am învățat cu traficul și nu a mai fost o problemă. La fel ca în practică, și aici am avut parte de un tutore profesional dedicat, agentul șef Pitișteanu Mircea mi-a fost alături și îmi răspundea la telefon la orice oră când aveam dubii și îi ceream un sfat. În București, am avut ocazia să întâlnesc tot felul de oameni: de la oameni simpli din provincie, la deputați, senatori și până la vedete tv. Aici am realizat un lucru care mi-a ajutat în viață: am învățat că omul, cu cât este mai educat, cu atât își va recunoaște mai mult greșeala, iar cel care este lipsit de educație va căuta mereu să intre în contradicție cu polițistul. La Brigada Rutieră, am desistat prima dare de mită din carieră - se întâmpla în anul 2020, de ziua Statelor Unite. Un tânăr de 19 ani, care trecuse pe culoarea roșie a semaforului, a încercat să îmi ofere o sumă de bani pentru a nu îi reține permisul de conducere. Mi-am anunțat, de îndată, șeful, iar acesta m-a îndrumat să apelez la colegii de la DGA, colegi care l-au prins în flagrant pe tânăr. Deși numele tânărului l-am uitat, nu voi uita niciodată acea zi, nu voi uita aprecierile pe care le-am primit din partea șefului și din partea colegilor. Pandemia, pentru mine, a început la București: luna martie a fost o lună în care toți polițiștii din Brigada Rutieră au depus o muncă eroică, cu toții stăteam în picioare câte 7 ore, verificam declarațiile și însoțeam carantinații către centrele unde trebuiau carantinați. Deși există voci care spun că bucureștenii sunt foarte îngâmfați, doresc să infirm acest lucru. Voi da ca exemplu oamenii care, în zilele călduroase de vară - când ne aflam la dirijat pentru a decongestiona ieșirea din București - opreau lângă noi și ne ofereau apă.”, își amintește polițistul.

Statutul de polițist tânăr – diferența de mentalitate între vechea și noua generație de polițiști

„În ultima vreme, sunt din ce în ce mai mulți polițiști tineri, mai ales în București. La început, ești perceput altfel de cetățean, însă după ce observă ca ești pregătit și că îți faci meseria, te va aprecia foarte mult. Trebuie să îi arătăm cetățeanului că rolul nostru nu este acela de a-l amenda, rolul nostru este de a-l proteja de cei care încalcă legea. Rolul polițistului rutier este acela de a se asigura că atunci când este la muncă, nicio persoană nu își pierde viața într-un accident rutier.”, spune Robert.

Image

Trecerea de la poliția capitalei la un inspectorat județean a fost una destul de abruptă pentru tânărul polițist, în contextul în care acesta fusese obișnuit să își excercite profesia, fără a fi tras de mânecă de șefi pentru că își face treaba. În Mehedinți, lucrurile sunt un pic diferite față de cărțile despre etica polițistului, dar și față de cum fusese Robert obișnuit în București.

Transferul la IPJ Mehedinți și diferența între polițistul din capitală și cel din provincie

„Pe data de 27 iulie 2020, m-am transferat la IPJ Mehedinți. Inspectorul-șef de la acea vreme a ținut cont de faptul că am sosit de la Brigada Rutieră și a decis să mă repartizeze la formațiunea rutieră a poliției Strehaia, unde era nevoie de un polițist rutier. Este o oarecare diferență între un polițist care își desfășoară activitatea în capitală și altul care lucrează în provincie, deoarece, în provincie, este o altă mentalitate a oamenilor. Noi, ca polițiști, trebuie să ne adaptăm tuturor situațiilor și să putem dialoga cu tot felul de oameni: de la profesori universitari la „bombardieri”, dacă vreți. Pot spune că în provincie, oamenii se cred superiori polițiștilor și că nu oferă același respect ca în capitală. De altfel, este o diferență și între șefii din capitală și cei din provincie. În capitală, șefii erau foarte bine pregătiți și apreciau oamenii care munceau: cel puțin această impresie mi-a lăsat-o domnul comisar-șef de poliție Preda Ionuț.”

Image

Perioada de la Strehaia – lecții ale profesiei de polițist, pe care tânărul le-a deprins, dar și lecții de viață, pe care le-a oferit, la rândul său

„Îmi amintesc prima zi de muncă de la Strehaia, când am ieșit în teren și toată lumea știa că la rutieră a sosit un băiat tânăr de la București, toți întrebându-se a cui pilă sunt de am ajuns la rutieră. Am început să îmi fac treaba și să sancționez indisciplina în trafic și, deja, în orașul Strehaia (un oraș mic, în care toate lumea cunoaște pe toată lumea), a început să mi se creeze o reputație de polițist rău, care nu iartă pe nimeni. Nu mă regăsesc în postura de polițist rău. Pot spune doar că aplicam legea în mod corect și fără părtinire, atât conducătorului de Mercedes, cât și conducătorului de Logan, așa cum ar trebui să o facă orice polițist. Cea mai mare parte a serviciului, mi-am desfășurat-o cu agentul șef principal Chirculescu Mihai, un coleg cu care rezonam cel mai bine, ne înțelegeam din priviri și aveam aceleași principii. Ambii ne doream foarte mult să depistăm, în trafic, conducătorii auto, sub influența alcoolului - era un moment care te face să simți că îți faci datoria, ca polițist. Recunosc faptul că era mai priceput ca mine la acest lucru, însă m-a ajutat foarte mult și, la rândul meu, am învățat și eu.”

Poliția Rutieră a reprezentant o etapă benefică pentru Robert, iar provocările acestei structuri nu s-au lăsat așteptate.

„Poliția Rutieră este una dintre cele mai frumoase structuri ale Poliției Române, mai puțin atunci când se produc accidente rutiere. Faptul că, la Brigada Rutieră, nu cercetam accidentele rutiere, m-a făcut să îmi fie destul de dificil când am venit la Biroul Rutier, motiv pentru care a trebuit să aprofundez și această parte a muncii de poliție rutieră. Ajungând la Biroul Rutier, am descoperit o nouă activitate care te împlinește ca polițist și îți conferă sentimentul datoriei îndeplinite: aceea de a depista în trafic conducătorii auto, care consumă substanțe psiho-active. În ultima perioadă, din păcate, există o creștere semnificativă în rândul tinerilor care consumă substanțe psiho-active și conduc pe drumurile publice. Senzația falsă de curaj, pe care drogurile o oferă tinerilor, îi expune foarte mult riscului de a provoca o tragedie. Ne dorim ca, pe străzile orașului, să fie cât mai puține cazuri de conducători auto sub influența drogurilor.”

Image

Cea mai mare provocare a profesiei

„În data de 7 august 2021, aproape de terminarea programului, am fost anunțați de către dispecerat că s-a produs un accident mortal, pe raza de competență, iar conducătorul auto a părăsit locul faptei. Îmi amintesc că, în ziua aceea, am stat la serviciu până la ora 4 dimineața, iar la ora 10, m-am întors. Era primul accident cu autor necunoscut din cariera mea - mă simțeam, oarecum, vinovat că nu reușisem, în seara aceea, să îl identificăm pe autor. Îmi puneam tot felul de semne de întrebare despre cine ar putea fi, de ce a fugit și ce facem dacă nu îl găsim. Ar fi fost o pată neagră pentru noi, ca polițiști, să lăsăm în libertate un asemenea om. Deși urma să am două zile libere, am renunțat la ele pentru a face parte din echipa de cercetare. Echipa de cercetare era condusă de domnul subcomisar Marin Mihai, un ofițer cu o vechime de 12 ani de poliție rutieră, el fiind acela care, din niște resturi rămase din semnalizarea autoturismului, a reușit să își dea seama ce autoturism a produs accidentul. După ce am identificat marca autoturismului, a trebuit să ne unim forțele și să restrângem cercul de căutare, iar, printr-o aplicație a poliției, am reușit să ne apropiem de cel care a produs accidentul. Pe data de 11 august, am reușit să îl identificăm pe cel care a produs accidentul. A fost cel mai frumos moment: cu toții ne-am bucurat - munca noastră fusese răsplătită, eram împliniți, ne făcusem treaba așa cum trebuie. Cea mai mare satisfacție, pentru un polițist, este atunci când îi aduci în fața justiției pe infractori, în niciun caz, momentul în care îți intră salariul pe card.”.

Image

Statutul de polițist – de la aspirații, pe băncile școlii, până la realitatea din teren

„Din punctul meu de vedere, un polițist trebuie să fie dedicat profesiei și să fie dispus la sacrificii, să fie dispus să renunțe la timpul liber, atunci când este solicitat. Dacă ne uităm la ceas și așteptăm să plecăm acasă, nu vom progresa niciodată. Provocările sunt la tot pasul în cariera unui polițist rutier: la fel și riscurile. La fiecare mașină, pe care o oprim în trafic, există un risc. Nu știm dacă la volanul autoturismului se afla o persoană cinstită sau un urmărit general, care este gata să facă orice, pentru a scăpa și nu ajunge în închisoare.”

Personalul subdimensionat, abuzuri, cazuri de ultraj

În ultimii ani, a crescut presiunea asupra sistemului, au ieșit la pensie foarte mulți profesioniști, iar deficitul de circa 25% a fost umplut cu recrutări din sursă externă.

„În momentul de față, Poliția Română se confruntă cu un deficit foarte mare de personal. Sunt posturi de poliție în județul Mehedinți, unde un polițist muncește cât pentru cinci. Cetățenii au observat faptul că suntem foarte puțini și ca se ajunge foarte greu la apelurile 112. Ne dorim să se remedieze cât mai repede acest deficit de personal - populația are nevoie de noi în aceste vremuri grele. Cred ca am fost cel mai ultragiat polițist de la Strehaia. Ca urmare a faptului că aplicam legea, indiferent de cine se afla la volan, am fost și amenințat cu moartea de anumite persoane influente din oraș. În urma unui ultraj, am primit o sumă de 5.000 de lei cu titlu de daune morale, sumă pe care am donat-o unei fetițe cu autism. A urmat o perioadă în care am fost amenințat de un patron de restaurant, prieten cu șeful poliției și a fost un scandal imens în mass-media. Președintele sindicatului EUROPOL – Cosmin Andreica mi-a fost alături în toată această perioadă, apoi a apărut și Marian Godină, un polițist pe care eu îl apreciam de dinainte să fiu polițist și chiar îmi doream să îl cunosc. Sfaturile celor doi mi-au fost de mare ajutor, m-au întărit și mai mult și m-au făcut să lupt cu și mai mare convingere împotriva nedreptății. Abuzurile au apărut și ele, tot ca urmare a faptului că aplicam legea fără părtinire și nu țineam cont de prietenii. Au fost multe momente în care s-a încercat reducerea mea la tăcere. Am fost muștruluit, la telefon, pentru simplul fapt că aveam, pe Facebook, o poză în uniforma de poliție, deși nu există vreo reglementare care să ne interzică acest lucru. Cu toate acestea, nu am dat importanță și mi-am continuat treaba: am încercat să fiu corect și să aplic legea.”, spune polițistul mehedințean. 

Image

 

Activitatea de la sindicat: Robert s-a remarcat ca un polițist care cunoaște drepturile personalului din MAI, lucru care a deranjat, nu de puține ori, conducerea Poliției. De aici și până la înscrierea în sindicat – unde poate să lupte pentru drepturile polițiștilor – nu a fost decât un pas.

„Sindicatul Europol, prin Cosmin Andreica, mi-a fost alături atunci când conducerea IPJ-ului a încercat să mă reducă la tăcere. Faptul că nu eram de acord cu planificările abuzive în serviciu, cu nerespectarea programului de lucru, faptul că îmi cunoșteam drepturile și nu acceptam să semnez orice tabel înaintat de către șefi: toate acestea au deranjat conducerea inspectoratului. Colegii din conducerea sindicatului au văzut curajul meu de a spune lucrurilor pe nume și mi-au propus să candidez pentru funcția de vicepreședinte, funcție pe care am obținut-o în vara anului 2021. Activitatea noastră sindicală are ca scop să apere drepturile polițiștilor și să vegheze la buna respectare a legii. În cursul anului 2021, Sindicatul Europol a participat la toate concursurile pentru ocuparea funcțiilor de conducere, ocazie cu care s-au asigurat transparență și corectitudine. În acest moment, la nivelul IPJ Mehedinți, Sindicatul Europol Mehedinți este majoritar, având un număr de membri de 3 ori mai mare decât sindicatul de pe locul 2. Faptul că nu suntem părtinitori conducerii și că apărăm dreptate i-au făcut pe polițiști să vină alături de noi.”.

Image

Împuternicirea pe funcții de conducere - boala grea a sistemului! Această realitate cruntă a ultimilor ani, în MAI, afectează nu doar imagine Poliției Române, ci și calitatea muncii polițienești.

„În calitate de vicepreședinte al Sindicatului Europol Mehedinți pot spune că împuternicirea pe funcții de conducere a devenit, deja, o cutumă. Deși legea prevede împuternicirea pe o perioadă scurtă - până la organizarea concursului - la nivelul M.A.I., împuternicirile au fost menținute într-o veselie, peste 70% din pozițiile de vârf fiind ocupate prin împuternicire. La I.P.J. Mehedinți, funcția de inspector-șef nu a mai fost ocupată din 2017, până în anul 2021 când a fost mutat domnul chestorul Oprișan, acesta pensionându-se, însă, la scurt timp. Unul dintre puținii inspectori-șefi împuterniciți, pe care polițiștii și l-ar fi dorit să rămână la comanda I.P.J. Mehedinți, este șeful Serviciului Județean Anticorupție Mehedinți, domnul comisar-șef de poliție Remus Luca. Din spusele colegilor, reiese faptul că domnul comisar-șef de poliție Remus Luca era un adevărat manager și avea ușa deschisă pentru fiecare dintre ei, fiind dispus să rezolve orice problemă survenită. Din 2020 și până în prezent, într-un an și o lună de zile, la comanda I.P.J. Mehedinți au fost împuterniciți trei inspectori-șefi, unul dintre aceștia fiind trimis în judecată pentru abuz în serviciu. După împuternicire a apărut o nouă metodă, numită desemnare. Aceasta se practică și la I.P.J. Mehedinți. Aceste două instrumente - împuternicirea și desemnarea - sunt un cancer pentru Poliția Română. Încet, dar sigur vor distruge întreg sistemul. Polițiștii competenți nu vor putea ocupa funcții cheie, di cauza acestor împuterniciți, pe care nu îi recomandă nimic altceva decât carnetul de partid, iar dacă sunt trimiși să susțină examenul, cei mai mulți nu îl promovează.”.

Image

Timp liber, hobby-uri și perspective

„Îmi place să merg la pescuit, să călătoresc și să citesc. Îmi doresc să le transmit curajul meu cât mai multor polițiști. Trebuie să înțeleagă că schimbarea este în noi și că trebuie să schimbăm ceva - schimbarea nu e pentru noi, este pentru societate, pentru copiii și nepoții noștri.”