IPJ Mehedinți, de-a v-ați ascunselea la transparență publică

Scris de
Actual Mehedinti
18/04/22 - 11:04

Lipsă totală de transparență și omitere de informații de interes public! Se întâmplă pe site-ul oficial al Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți, care, ori din neștiință, ori din rea voință, omite să ofere unele informații de interes public, cerute conform legii. 

Image

La o primă privire pe pagina web a instituției, se poate observa că ne sunt înșiruite numele șefilor serviciilor județene aparținând IPJ Mehedinți, doar că site-ul pare umbrit de negura timpului și a vremurilor. De la rubrica dedicată Serviciului Rutier Mehedinți, aflăm, cu surprindere, că acest serviciu este condus, în continuare, de subcomisar de poliție Mihalache Radu Bogdan, în calitate de împuternicit. În realitate, însă, Serviciul Rutier este condus, de aproximativ două luni, de comisarul-șef Cătălin Vulcănescu, cel care a obținut funcția în urma unui concurs. 

Image

Înaintând în site, observăm că CV-ul inspectorului-șef și al celorlalte persoane din conducerea IPJ lipsesc cu desăvârșire de pe site-ul instituției. Deși legea nu prevede expres ca această informație să se regăsească în cadrul informațiilor de interes public, alte instituții au publicat CV-ul celor de la comandă.

Image

La un simplu click pe pagina Poliției Române, ne este pus la dispoziție CV-ul inspectorului-general al IGPR. Același lucru se întâmplă și la alte instituții subordonate ale MAI, din județul Mehedinți. Jandarmeria Mehedinți, spre exemplu, ne pune la dispoziție CV-urile celor trei persoane din conducerea instituției. Toate acestea se întâmplă în timp ce IPJ Mehedinți ne oferă un spațiu gol la această rubrică: doar numele comandantului și al adjunctului și cam atât! În lipsa CV-urilor, nu ne rămâne decât să luăm de bun ce ni se oferă și să ne dăm cu presupusul că aptitudinile și experiența profesională sunt calitățile care i-au promovat pe cei în cauză la cârma instituției.

Image
Image

Nici la capitolul informații prevăzute de lege, pe care ar trebui să ni le ofere, nu stă mi bine Inspectoratul de Poliție. Conform Legii nr. 544 din 12 octombrie 2001, privind liberul acces la informațiile de interes public (articolul 5), orice instituție ar trebui să pună la dispoziția vizitatorilor virtuali: sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil. Și în acest caz, informațiile ne sunt oferite cu cântec. Spre exemplu, este publicat bugetul pe 2020, iar cel pe 2021 lipsește. În ceea ce privește bilanțul – aici, lucrurile stau mai rău: ultimul bilanț publicat datează din 2019. Despre 2020 și 2021: niciun cuvânt! 

Image
Image

Cireașa de pe tort ne este oferită, de IPJ Mehedinți, la rubrica numită „transparență bugetară”, acolo unde, la momentul accesării, ni se oferă un frumos „EROR 404”. Cam așa s-ar putea descrie, în linii mari, și modul în care își reflectă instituția activitatea - „EROR 404”. În ultima vreme, IPJ Mehedinți oferă, spre publicitate, doar acțiuni frumoase și de fală, iar activitățile de prevenire sunt puse la rang de cinste și onoare. Despre fărădelegi și infracțiuni cu autor necunoscut nu se suflă o vorbă, iar despre acțiuni de amploare, în care să fie mediatizate cazuri de succes, nici nu se poate pune problema, căci, în realitate, nu există.

Image