4 000 de angajați ai CEO, disponibilizați! Cât vor fi plățile compensatorii?

Scris de
Actual Mehedinti
14/06/21 - 02:06

Patru mii de salariați ai Complexului Energetic Oltenia vor fi disponibilizați în următorii ani. Acest număr de concedieri este menționat în actul de fundamentare pentru acordarea de plăti compensatorii. De altfel, pe lângă CEO, vor fi disponibilizări și la Complexul Energetic Hunedoara, Compania Națională a Uraniului, Societatea Națională de Închideri de Mine Valea Jiului SA. Cele patru societăți asigură, în prezent, aproximati 18 000 de locuri de muncă.

Image

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, prezent în județul natal, a explicat că minerii disponibilizați vor primi salariile, pe care le aveau negociate în contractele de muncă, la fiecare companie. Proiectul mai prevede ca persoanele disponibilizate să primească plăți compensatorii de aproape 916 milioane de lei, pentru o perioadă de până la patru ani, iar ordonanța se va aplica până la 31 decembrie 2032.

Image

"Vorbim despre planul de decarbonare, care se va extinde pe perioada 2021-2032, deci practic, vorbim despre 11 ani de zile de acum înainte. Cu sindicatele de la Hunedoara, am agreat o dată de faze out pentru cărbune – 2030 și de repunere în siguranță – 2032, adică despre ecologizare. Vorbim despre minele de subternan. Alături de minerii de la Hunedoara, se află în planul de restructurare și cei de la Oltenia, pentru care nu avem, încă, un plan de faze out. Exită și aici restructurări și investiții. I-am prins pe cei 4 000 de oameni de la Complexul Hunedoara și pe cei 4 000 de la Oltenia, în procesul de restructurare și mai sunt 250-300 de oameni de la Mina de la Crucea. Aici, nu mai este zăcământ și evident, mina trebuie închisă într-o procedură de închidere. Toți acești oameni vor primi salariile compensatorii la nivelul negocierilor din contractele colective de muncă. Statul vine și garantează că plătește, din fondurile Ministerului Energiei, sau din fondurile de mediu, care sunt la dispoziția Ministerului Energiei, proiectele de reducere a emisiilor de CO2,  în cazul minelor care sunt în insolvență – cum este Hunedoara și totodată suportăm și veniturile de completare, între 24 și 30 de luni, pentru cei care vor fi disponibilizați, până își vor găsi un loc de muncă, sau până când vor ieși la pensie. În total, în memorandumul aprobat în Guvern, vorbim de un efort bugetar de  miliard de lei, în toată această perioadă 2021-2032.", a declarat oficialul guvernamental.

Image

Acordarea plăților compensatorii este motivată prin faptul că zona, în care urmează a se efectua aceste disponibilizări, este monoindustrială, iar capacitatea de a absorbi forţa de muncă disponibilizată pe termen scurt este redusă.

Image