Asociațiile cu datorii nu primesc căldură. Se înregistrează datorii de peste 7 milioane de lei către SPAET. Prețul gigacaloriei nu va crește, anul acesta.

Iarna bate la ușă, iar încălzirea Severinului rămâne, în continuare, un subiect sensibil pentru autorități. La fel ca în anii precedenți, de când Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (aflată, la momentul funcționării, în subordinea Guvernului) a intrat în faliment (2016), primăria Drobeta Turnu Severin trebuie să asigure agentul termic în oraș. Sumele necesare acestui demers sunt ridicate, iar, an de an, autoritățile locale cer bani de la Guvern. Între timp, sunt asociații de proprietari care înregistrează datorii colosale și unde energia termică nu va fi furnizată.

„Față de anul trecut, situația se prezintă mai rău pentru că, la începerea furnizării energiei termice în 2022, erau datorii de 3.400.000 lei, iar anul acesta, datoria către noi fiind de 7.500.00 lei. Este o situație neplăcută pentru noi. Sunt aceleași asociații care, an de an, nu își plătesc datoriile către noi. Vorbim despre 10 asociații care însumează cel puțin 2.000.000 de lei. Noi am purtat discuții, pe tot parcursul verii, pentru a recupera o parte din aceste sume, însă sunt asociații care, din luna aprilie până la momentul la care vorbim, nu au achitat nici măcar un leu către furnizorul de energie termică. Asociațiile cu datorii, la începerea furnizării energiei termice, nu vor primi căldură. Prețurile la păcură sunt fluctuante, însă sunt mai mari decât decât cele percepute la finalul sezonului rece 2022- 2023. Prețul gigacaloriei va fi, însă, la fel ca cel de anul trecut. Pentru a trece cu bine sezonul rece 2023 – 2024, estimăm că avem nevoie de o sumă de 50.000.000 lei.”, declară directorul Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică, Ilie Alecu.

„În acest moment, avem bani doar pentru două săptămâni și sperăm că ne va ajuta Guvernul. Pe 20 octombrie, vom avea o nouă discuție cu Executivul pentru acordarea unor sume către municipiul nostru. Prețul gigacaloriei nu va mai crește, pentru că este destul de ridicat. Cetățenii plătesc în jur de 500 de lei, preț care este subvenționat de primărie.”, declară, la rândul său, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.

În acest moment, sunt racordați la sistemul centralizat 24.000 de consumatori din oraș (23.000 de apartamente, din totalul de 36.000, 12 școli gimnaziale, 7 licee, 2 spitale și toate instituțiile publice). Doar 30% din populația Severinului este racordată la rețeaua de gaz.