Diagnosticarea pacientului, cu ajutorul inteligenței artificiale: proiect inedit, pe bani europeni, la Spitalul Orșova!

Spitalul Orșova face pași importanți în ceea ce privește atragerea de fonduri europene. Acum, unitatea sanitară a ales să depună proiectele europene, pe cont propriu, având în vedere, că ultimele proiecte depuse alături de administrația locală nu au fost acceptate, întrucât nu au fost semnate acordurile de parteneriate. Astfel, spitalul Orșova a accesat un proiect care prevede înființarea și dotarea unor cabinete de planificare familială, proiect atras pe PNRR, Componenta 12.

„Este vorba despre un proiect inedit, având în vedere că puține spitale și direcții din cadrul Minsterului Sănătății accentuează latura pe care noi o vom evidenția. Vorbim despre cabinete de planificare familială, unde viitoarele cupluri vor primi îndrumare, pentru a ști ce vor să facă în viață, trăind împreună. Prevenția este mult mai bună decât tratamentul. Este vorba despre un proiect în valoare de 85.000 euro, ceea ce înseamnă o dotare a cabinetului de asistență familială cu aparatură ultramodernă și mulaje. În ultimii ani, nivelul de vârstă 0 – 3 ani a scăzut, iar lucru se poate remedia prin educație cuplurilor. Trebuie să ajutăm la creșterea fenomenului de natalitate.”, declară managerul Spitalului Municipal Orșova, Adrian Cican.

De departe, însă, cel mai ambițios proiect al spitalului din localitate este acela de diagnosticare a pacienților, cu ajutorul inteligenței artificiale – proiect depus în cadrul Planului Operațional de Sănătate.

„Noi suntem obligați să căutăm doar proiecte care să nu implice autoritatea locală, pentru că orice proiect, în care a fost implicată administrația locală, a dus la nedepunerea lor. De altfel, am depus și un proiect pe digitalizare, în valoare de 500.000 euro. Așteptăm, din moment în moment, aprobarea. Va fi un proiect inedit pentru sistemul medical românesc – și aici nu vorbesc doar de Mehedinți  – am introdus un program de inteligență artificială care va da, instantaneu, rezultate în cadrul imagisticii: CT, RMN, radiologie fixă, ceea ce este un lucru extraordinar pentru pacient. Cu siguranță, rezultatul va avea nevoie de acceptul medicului curant, dar va fi un ajutor extraordinar. Sperăm ca, până la sfârșitul anului, să fie acceptat. Vorbim despre un proiect depus pe Planul Operațional de Sănătate, în care nu avem nevoie de acel acord cu autoritatea locală.”, completează Cican.

Amintim: spitalul Municipal din localitate a pierdut 11 milioane de euro, adică valoarea a două proiecte cu fonduri europene, întrucât autoritățile locale au refuzat să semneze un acord de parteneriat. Acesta este și motivul pentru care, acum, unitatea sanitară, depune proiecte pe fonduri europene, pe cont propriu.

Sursa foto copertă: ANTENA 3 CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!