Astăzi, 24 de primării din județ au intrat în posesia unor microbuze electrice, pentru transportul școlar. Mijloacele de transport sunt achiziționate în cadrul unui proiect accesat de Consiliul Județean, cu fonduri europene în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – Componenta C15: Educație, Investiția I10. Sunt mijloace de transport moderne, nepoluante, care vor asigura transportul elevilor la școală, dar și confortul de care au nevoie.
În total, au fost achiziționate 31 de microbuze electrice, însă doar 24 au fost deja distribuite către unități administrativ-teritoriale, dotate cu stații de încărcare electrică. Restul primăriilor ar urma să amplaseze acest stații electrice.
Primăriile care, astăzi, au intrat în posesia mijloacelor de transport școlar sunt: Bala, Bălăcița, Bâcleș, Breznița Motru, Căzănești, Devsel, Dumbrava, Godeanu, Gogoșu, Ilovăț, Isverna, Livezile, Malovăț, Oprișor, Ponoarele, Poroina Mare, Punghina, Stângăceaua, Șimian, Șișești, Șovarna, Tâmna, Vânju Mare, Voloiac.
„În cursul anului trecut, am accesat fonduri europene prin PNRR, pentru a putea achiziționa cel puțin 30 de microbuze electrice pentru județul nostru, astfel, încât, la începutul anului școlar 2024 – 2025, elevii să poată beneficia de aceste mijloace de transport. Ne propune să protejăm mediul înconjurător și să reducem abandonul școlar. Am reușit să achiziționăm, pentru moment, 31 de microbuze electrice, care au fost, deja, livrate de către furnizor. Astăzi, am aprobat o hotărâre de Consiliu Județean, prin care 24 de microbuze sunt predate către 24 de unități administrativ – teritoriale. Doar 24 de primării au, până la acest moment, stații de încărcare electrică și sperăm ca, până la începutul anului școlar, și celelalte 7 primării să fie dotate cu astfel de stații. Este un pas important, în contextul în care ultimul program major de furnizare a microbuzelor școlare s-a derulat în 2014, când, în județul Mehedinți, au ajuns 30 de mijloace de transport. Acum, avem 31 de microbuze, iar, în licitație, mai avem 2 microbuze cu bani de la bugetul județului. Pe un proiect finanțat pe AFM, vom mai achiziționa alte 10 microbuze.”, declară președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.
Este vorba despre microbuze cu o autonomie de aproximativ 300 km, 16+1 locuri, dotate cu toate accesoriile de siguranță, inclusiv cele pentru copiii cu dizabilități. Proiectul vizează îmbunătățirea accesului la educație și reducerea abandonului școlar.
„În prezent, avem în dotare trei microbuze școlare pe combustibil – mijloace de transport foarte vechi, de altfel. Astăzi, primim un microbuz electric, care este necesar. Comuna este răspândită, ar zilnic, 200 de elevi fac naveta. Rețeaua școlară de întinde pe o suprafață de 20 km, deci o suprafață mare. Este un pas spre viitor – sunt microbuze electrice, nepoluante.”, declară primarul comunei Căzănești, Aurel Popescu.
„În comuna Bala, avem 3 microbuze. Este o distanță mare, parcursă zi de zi de aceste mijloace de transport. Microbuzul electric este un pas către o nouă eră, reducem timpul de transport al elevilor, reducem emisiile de gaze și facem și economie la bugetul local”, declară primarul comunei Bala, Valentin Ohima.
„Microbul electric este necesar, pentru că parcul auto al primăriilor este învechit. Primăria are două microbuze vechi, pe care le reparam de cel puțin de 3 -4 ori pe an. Elevii trebuie să ajungă în siguranță la școală și acasă. În Malovăț sunt 7 sate, funcționând o singură școală, prim urmare, copiii sunt aduși din alte șase sate la școala din reședință comunei.”, declară Ion Michescu, primarul comunei Malovăț.
„Sunt de părere că acest microbuz este binevenit. Transportul școlar din comuna noastră este învechit: din anul 2004. Este un transport nepoluant.”, declară, la rândul său, primarul comunei Șișești, Marian Răducan.