Prim-ministrul Marcel Ciolacu a dispus începerea unui control la nivel național cu privire la îndeplinirea condițiilor de autorizare, funcționare și exploatare a tuturor instalațiilor de depozitare și comercializare a carburanților, inclusiv GPL. Decizia premierului vine ca urmare a tragediei petrecute la Crevedia, unde două persoane și-au pierdut viața și alte 56 au fost rănite și are ca scop identificarea urgentă a potențialelor situații care ar putea fi produse și implică riscuri legate de siguranța publică. În Mehedinți, controalele dispuse de premier încă nu au început, iar reprezentanții Prefecturii Mehedinți spun că așteaptă directive de la Executiv pentru a pune în aplicare această măsură.
„O să demarăm o acțiune de control, cum a fost și în cazul azilelor, după ce vom primi (nr. Instituția Prefectului) o reglementare guvernamentală – în speță, prin intermediul Ministerului Internelor. Din ce am discutat cu colegii de la ISU, sunt doar câteva stații GPL, din județ, care nu au autorizații, însă au demarat procedurile pentru a obține aceste autorizații.”, spune prefectul județului Mehedinți, Constantin Alin Isuf.
Deși acțiunea de control mixt nu a fost demarată în Mehedinți, ISU a întreprins controale individuale, de-a lungul anului, în stațiile GPL.
„De la începutul anului și până în prezent, pompierii mehedințeni au efectuat 35 de controale la stațiile SKID, inclusiv la cele înglobate în stațiile mixte ( motorină/benzină). Au fost aplicate 124 de sancțiuni contravenționale, dintre care 65 de amenzi, în cuantum de 66.000 lei și 59 de avertismente. Acțiunile de control au fost desfășurate de ISU Mehedinți individual, fără colaborare cu alte instituții. Au fost verificate toate obiectivele din evidența inspectoratului. Având în vedere gradul ridicat de risc, aceste obiective sunt cuprinse în planurile anuale de control ale inspectoratului.”, transmite ISU Mehedinți.
La acțiunea de control, dispusă de premierul Marcel Ciolacu, vor participa reprezentanți ai tuturor instituțiilor publice care au atribuții legale în această privință, respectiv:
– ISCIR și CNCIR, pentru autorizarea și controlul instalațiilor sub presiune;
– ISU, pentru siguranța în exploatare a punctelor de lucru în care se efectuează operațiuni cu carburanți;
– ITM, pentru respectarea obligațiilor privind contractele de muncă;
– Agenția Națională de Mediu, pentru respectarea obligațiilor de mediu;
– Poliția, pentru respectarea legislației privind ordinea și siguranța publică;
– ARR și ISCTR, pentru autorizarea și controlul cisternelor de transport;
– ANAF și Vamă, pentru respectarea obligațiilor de natură fiscală.
Sursa foto copertă: Startup Cafe/Moruzx