Măsurile de austeritate, luate de Guvern, afectează investițiile primăriilor din județ.

Apar primele efecte ale publicării pachetului de măsuri legislative, care limitează cheltuielile publice. Odată cu intrarea în vigoare a măsurilor de austeritate, primăriile nu mai pot achiziționa servicii „consultanță”, așa cum prevede ordonanța. Aceste cheltuieli nu mai sunt permise după publicarea legii în Monitorul Oficial. Sunt primării ale căror proiecte de modernizare ar putea fi oprite, din această cauză.  

Primăria Tâmna, spre exemplu, a achiziționat un contract de consultanță, pe SEAP, chiar înainte de intrarea în vigoare a acestei legi. La primăria Tâmna, s-a încheiat un contract de consultanță juridică (cu o valoare de 210.000 lei), pentru implementarea unui proiect de aducțiune a rețelei de canalizare în localitate. Primarul spune ca suma va fi plătită, conform clauzelor contractuale, doar în situația în care primăria va câștiga proiectul. În caz contrar, suma nu va fi achitată. Astfel, acest contract va fi plătit numai momentul în care proiectul prin AFM (Administrația pentru Fondul de Mediu) va fi aprobat.

„S-a încheiat un contract de consultanță, deoarece noi am pregătit, încă din primăvară, un proiect pentru aducerea rețelei de canalizare în comuna Tâmna. Avem tot făcut, inclusiv avizele luate. Am înțeles că, în noiembrie, va începe un program în cadrul AFM, iar noi vrem să implementăm acest proiect de aducțiune a rețelei de canalizare în comună – adică ne vom înscrie pentru a primi banii necesari derulării proiectului. Conform legislației în vigoare, dacă nu am avea consultanță, nu ne-am putea înscrie. Vorbim despre consultanță juridică și din punct de vedere al implementării proiectului. Contractul respectiv are, însă, o clauză ce prevede faptul că vom achita banii pentru consultanță doar dacă vom reuși să accesăm proiectul de aducțiune a rețelei de canalizare. Practic, primăria nu are, în acest moment, cu privire la acest contract, nicio obligație financiară; oricum, nu anul acesta, s-ar plăti banii, chiar dacă am primi aprobare pentru proiectul de canalizare. Noi, primarii, am fost luați prin surprindere cu această ordonanță, pentru că nu vom mai putea face alte contracte de consultanță pentru alte proiecte și este păcat: s-au făcut studii de fezabilitate, s-au depus proiecte, s-au luat avize (și nici acestea nu sunt ieftine) și , acum, practic, suntem puși în fața unei situații ilogice – nu mai putem să participăm la diverse sesiuni de finanțare pentru că nu avem contracte de consultanță. La modul general, investițiile nu ar fi trebuit incluse pe această ordonanță, pentru că nu putem accesa bani europeni, sau bani de la Guvern.”, declară primarul comunei Tâmna, Dumitru Iliuță Șerban.

Multe dintre prevederile ordonanței Guvernului privind reducerea cheltuielilor bugetare pe anul 2023 au intrat în vigoare pe loc, în momentul apariției documentului în Monitorul Oficial.