Fermierii ale căror terenuri au fost incendiate riscă să piardă subvențiile de la APIA. Ei pot evita această sancțiune dacă anunță rapid autoritățile și dacă nu ei au pus focul.
„În perioada 17 februarie – 10 martie, la nivelul APIA Mehedinți, au fost sesizate 17 incidente de această natură. Colegii, care se ocupă cu inspecțiile în teren, se deplasează la fața locului, având în vedere că avem încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Garda de Mediu. Se vor face constatări și, în situația în care se dovedește că au fost în culpă, riscă să primească sancțiuni, care pot ajunge până la excluderea de la plată.”, declară purtătprul de cuvânt al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Mehedinți, Veronica Lungu.
Conform legii, în cazul în care se constată că o anumită parcelă din cadrul exploataţiei a fost arsă, iar arderea se datorează unor cauze necunoscute, pentru a nu fi sancționati, fermierii pot prezenta în cel mai scurt timp la Centrul local/judeţean al APIA la care au depus cererea, copia Procesului verbal de intervenție întocmit de către Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau copia după sesizarea (plângerea) depusă la secția de Poliție pe raza căreia s-a produs arderea, iar după finalizarea cercetărilor trebuie să prezinte și copia documentului de soluționare a sesizării făcute. Neprezentarea acestor documente determină aplicarea de penalități ca urmare a nerespectării standardelor GAEC 3 și GAEC 10. Documentele trebuie să fie întocmite înaintea efectuării controlului şi să fie valabile la data efectuării controlului.
De la începutul anului, pompierii mehedințeni au fost solicitați să intervină la sute de incendii de vegetație, în urma cărora au ars peste o mie de hectare de teren. De altfel, sancțiunile nu au întârziat să apară. Polițiștii mehedințeni au aplicat, în această perioadă, 21 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 61.000 de lei și au întocmit 10 dosare penale în care se fac cercetări față de 24 de persoane.