Au furat catalizatoare, în valoare de 4 milioane de euro. Percheziții în Strehaia!

Polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au organizat o acțiune, în mai multe județe din România, pentru destructurarea unui grup organizat de criminalitate itinerantă, specializat în comiterea de furturi de catalizatoare auto, în Franța.

 

Cu sprijinul polițiștilor de investigații criminale, criminaliștilor și luptătorilor Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și de la acțiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliție județene Suceava, Botoșani, Mehedinți, Dolj și Olt, precum și cu participarea a 4 anchetatori francezi, au fost efectuate 17 percheziții domiciliare, la persoane fizice și juridice, din județele Suceava, Botoșani, Mehedinți, Dolj și Olt.

Persoanele vizate sunt membri ai unui grup organizat, cercetate într-un dosar penal instrumentat de jandarmii din Franța, din cadrul Secțiunii de Cercetări din Caen, cu sprijinul Oficiului Central de Luptă împotriva Delincvenței Itinerante, acesta vizând fapte de furt în grup infracţional organizat, tăinuire de bunuri provenind din furt în grup infracţional organizat, participare la o asociație de răufăcători în vederea săvârșirii unei infracțiuni și spălare a banilor.

În acest dosar, partenerii francezi au solicitat sprijin în cadrul cooperării judiciare internaționale în materie penală prin Tribunalul de Jurisdicţie Interspecializată din Rennes – Franţa, care a formulat mai multe ordine europene de anchetă, ce au fost primite la D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

“Din aceste activități de cooperare, a rezultat că membrii grupului organizat ar fi comis, de la începutul lunii februarie 2022 și până în prezent, în nord-vestul Franței, 276 de furturi de catalizatoare auto în dauna a 395 de persoane vătămate, majoritatea fiind persoane juridice. Furturile au vizat peste 1.200 de astfel de componente de la autovehicule, iar prejudiciul cauzat a depășit 4.000.000 de euro.”, transmite Poliția Română.

Trei dintre membrii grupului, depistați, față de care autoritățile judiciare franceze au emis mandate europene de arestare, au fost prezentați parchetelor de pe lângă curțile de apel Suceava și Craiova, care au formulat propuneri de arestare preventivă, în vederea extrădării acestora.

Ulterior, judecătorii curților de apel Suceava și Craiova au admis propunerile, dispunând arestarea preventivă a celor trei. Alte 3 persoane au fost conduse la sediul Poliției, pentru audieri, una în calitate de suspect și alte două în calitate de martor.

Au fost ridicate 4 autovehicule, în baza unui ordin de indisponibilizare, 9.600 de euro, 3.400 de lei, bijuterii, telefoane mobile/tablete/laptop-uri/medii de stocare.

În același caz, în urmă cu o săptămână, a fost organizată și în Franța o acțiune similară, în cadrul acesteia fiind efectuate patru percheziții domiciliare, unde au fost depistați alți membri ai grupului organizat, cinci dintre aceștia, cetățeni români implicați în furturile respective, fiind reținuți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!