Control judiciar pentru cadrele medicale, implicate în cazul bebelușului decedat la naștere, deși ancheta a stabilit că „între erorile medicale și decesul fătului, există legătură de cauzalitate directă”!

Măsură cel puțin controversată luată, astăzi, de instanță! Cele două cadre medicale (32 ani – medicul, 45 – asistenta), care, ieri, au fost reținute pentru 24 de ore, au fost lăsate în libertate, pe numele lor, luându-se măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Anchetatorii fac cercetări, în acest caz, pentru comiterea infracțiunii de vătămarea fătului. Deși raportul de expertiză medico-legală a stabilit că există o legătură directă între erorile medicale și moartea bebelușului și că viața fătului putea fi salvată dacă se intervenea la timp, cele două femei au fost plasate sub control judiciar.

„La dosarul cauzei în care se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămarea fătului, a fost finalizat și depus raportul de expertiză medico-legală. Prin acest raport, s-a stabilit că există o culpă medicală în sarcina unui medic și a unui asistent medical din cadrul Spitalului Județean Drobeta Turnu Severin. Mai exact, prin raportul de expertiză medicală, s-a stabilit că există o lipsă a supravegherii frecvente, regulate a stării de bine a fătului, a contracțiilor uterine și a frecvenței cardiace fetale, existând o perioadă îndelungată în care gravida și fătul nu au fost deloc monitorizați, cu toate că existau semne de alarmă. De asemenea, s-a mai stabilit că, dacă în acest interval, se monitoriza sarcina, se putea interveni și se putea salva viața fătului. S-a mai stabilit că între culpa medicală – între erorile medicale – și decesul fătului, există legătură de cauzalitate directă. Pentru cele două cadre medicale, s-a luat măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, urmând ca cercetările să stabilească toate împrejurările comiterii faptei.”, declară purtătorul de cuvânt al Parchetului e pe lângă Tribunalul Mehedinți, procurorul Gheorghe Ciocan.

Tragedia s-a petrecut la începutul lunii februarie, când bebelușul a decedat înainte de a fi scos din pântecul mamei. Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin.

„Raportul Serviciului de Medicină legală confirmă faptul că aceste cadre medicale nu au intervenit corespunzător. Familia nu a fost contactată, ulterior, de către cadrele medicale. Părinții sunt extrem de afectați. Părțile vătămate s-au constituit parte civilă în procesul penal”, declară Alin Cismaru, avocatul părinților care și-au pierdut bebelușul.