Au ajuns buletinele de analiză, de la probele prelevate din mâncarea servită elevilor în școli și livrată de către societatea care a fost închisă. Conform rezultatelor de laborator, s-a constatat prezența bacteriei Listetia Monocytogenes în șunca presată, folosită la prepararea alimentelor. Șunca a fost importată din Spania și adusă în România de un distribuitor din București. Motivul pentru care doar unii dintre elevi au avut probleme este dat de faptul că șunca făcea parte din loturi diferite. Urmează acum ca analizele de laborator să stabilească dacă prezența bacteriei în alimente era deja prezentă în materia primă, la livrare (șunca presată) sau dacă a fost luată prin contact (ustensile, posibile infecții sau nerespectări ale măsurilor de igienă de către angajați).
Listeria monocytogenes este o specie de bacterie patogenă Gram-pozitivă care provoacă infecția denumită listerioză. Bacteria poate fi luată din alimentație, atunci când laptele, carnea, peștele sau fructele de mare sunt infestate și insuficient preparate termic și/sau curățate înainte de a fi gătite.
Între timp, tot mai mulți elevi, care beneficiază de programul „Masă sănătoasă” în școli, nu mai primesc mâncare la cursuri. Totul: în urma controalelor efectuate de organele de control. Programul era susținut de 4 societăți. Una dintre societăți a fost închisă în urma incidentului de săptămâna trecută, alta a fost închisă ieri de Protecția Consumatorului. Celelalte două societăți au rămas deschise în urma controlului efectuat de către Protecția Consumatorului, nefiind identificate deficiențe majore. În total, beneficiau de acest program 6430 de elevi din 31 de școli.
Amintim: toxiinfecția alimentară a fost provocată de pastele pe care elevii le-au consumat la şcoală, în cadrul programului „O masă sănătoasă”. Din cauza numărului mare de cazuri, în județ, a fost activat planul roşu de intervenţie. Peste 100 de copii au ajuns la spital în urma incidentului.