Continuă ancheta la Inspectoratul Județean de Poliție Mehedinți, după ce un polițist și-a amendat, în trafic, unul dintre superiori. Astăzi, IPJ a transmis un comunicat de presă, prin care este comunicată măsura luată împotriva comisarului – șef care a sunat la 112 să reclame faptul că polițistul, care l-a sancționat, este băut și drogat (fapte care s-au dovedit a fi false). Bărbatul a fost sancționat pentru apelarea abuzivă a numărului unic 112 și, în același timp, față de acesta, a fost declanșată cercetarea prealabilă.
„Urmare a evenimentului din data de 18 martie a.c., când un bărbat a sesizat prin SNUAU 112 faptul că un agent de poliție de poliție, aflat în timpul serviciului s-ar afla sub influența substanțelor psihoactive, iar la testarea cu aparatura de specialitate rezultatele au fost negative, apelantul a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor art.32 alin.1 din OUG 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență. De asemenea, astăzi, 20 martie, în urma verificărilor efectuate de structura de specialitate, conducerea inspectoratului a dispus declanșarea cercetării prealabile a ofițerului de poliție.”, conform IPJ.
Conform OUG 34/2008, Articolul 32, alin (1), „constituie contravenții următoarele fapte și se sancționează după cum urmează: lit. a) apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114, cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei sau cu prestarea de la 100 de ore la 200 de ore de activități în folosul comunității.”
„Rămâne dificil de justificat ce făcea acest șef în timpul programului de lucru, la volanul autoturismului personal, prin oraș. Se vehiculează că, la nivelul conducerii IPJ Mehedinți, se fac eforturi pentru a plăsmui o învoire care să-l absolve de lipsa de la serviciu și, totodată, pentru a găsi scuze în privința comportamentului său deviant, total incompatibil cu principiile care ar trebui să guverneze profesia de polițist. Din păcate, la nivel național, astfel de incidente devin tot mai frecvente, iar dubla măsură este aplicată constant în favoarea șefilor sau ofițerilor protejați de conducerea instituției. Această abordare, tolerată de structurile superioare din IGPR, demonstrează că astfel de abateri sunt trecute cu vederea, iar cercetările sunt doar de fațadă. Probabil, și în acest caz, măsurile luate vor fi pur formale, pentru că principiul <<corb la corb nu-și scoate ochii>> funcționează în continuare cu succes.”, transmite, printr-o postare, pe Facebook, Sindicatul EUROPOL.