Colindatul, tradiție vie în satele de munte ale județului: cete de colindători vestesc, din poartă în poartă, nașterea Domnului.

Este sărbătoare, iar din atmosferă, nu putea lipsi colindatul. Cete de colindători pornesc, în Ajunul Crăciunului, spre gospodăriile din zona de munte, unde vestesc Nașterea Domnului și sunt răsplătite cu colindeți. Gospodinele pregătesc, încă din zorii zilei, pentru primirea oaspeților.

În satul Nadanova, din comuna Isverna, gospodinele pregătesc colindeții. Acestea ii plămădesc, după care îi împletesc conform tradiției și îi coc în cuptoare sau direct pe vatră. Apoi, în traiste tradiționale și coșuri împletite din nuiele, aranjează colindeții, alături de fructe și dulciuri și așteaptă colindătorii să sosească la porți.

 „După ce colacii s-au copt, îi punem în traistă și așteptăm colindătorii. Bunica mea a făcut colindeții, iar eu și bunicul ne pregătim să îi întâmpinăm pe cei care ne vor trece pragul. Suntem foarte legați de sărbătorile de iarnă. Simțim emoție și suntem binecuvântați când colindătorii ne trec pragul.”, ne explică Adrian, elev al Colegiului Național „Traian”, care nu ratează nicio sărbătoare în satul copilăriei – Nadanova.

Colindatul, adică obiceiul de a merge din casă în casă pentru a cânta colinde, este o tradiție care se păstrează cu sfințenie în multe zone ale țării, fiind un simbol al comuniunii și al bucuriei sărbătorilor. În zona de munte a Mehedințiului, tradiția aduce bucurie în case și suflete.

„Este important să ducem obiceiurile mai departe, pentru că, în felul acesta, ne păstrăm identitatea. Păstrând tradițiile și tot ce e autentic, păstrăm identitatea. Grupul «Moștenitorii», pe care l-am înființat în urmă cu 22 de ani, duce mai departe tradiția. Copiii sunt implicați în tot ceea ce facem.”, declară Ana Buzatu, cadru didactic și susținător al tradiției din zona de nord a județului.

Colindătorii sunt considerați purtători de noroc și de bine, fiind întâmpinați cu bucurie și ospitalitate de către cei colindați.

„Noi, bărbații, facem focul și așteptăm colindătorii. Le fierbem câte un pahar de țuică și de vin. Suntem bucuroși de oaspeți. Suntem mândri că, mereu, suntem vizitați de colindători și, tot timpul, le oferim colindeți, fructe. Încercăm să transmitem tradițiile și nepoților noștri. Când vin colindătorii, simțim bucurie. Stăm până târziu în noapte cu colindătorii.”, povestește Andrei Vervescu, localnic din Nadanova, Isverna.

 Colindatul se încheie târziu în noapte, după ce colindătorii iau la pas întreg satul și vestesc nașterea Domnului, din poartă în poartă.