Tinerii și provocările societății contemporane! Eveniment cu public numeros, organizat, în premieră, în Severin!

Liceul Teoretic ,,Șerban Cioculescu”, alături de Fundația ,,Gheorghe Țițeica”, sub egida Ministerului Educației, a organizat un eveniment de anvergură, desfășurat în premieră în Drobeta Turnu Severin și anume: conferința „Drepturile tinerilor și provocările societății contemporane”. Activitatea s-a dovedit a fi un real succes, la eveniment participând public numeros, dar și autoritățile locale și județene.

„Subiectul acestei conferințe este unul generos. Este un subiect despre care putem vorbi la nesfârșit și pentru realizarea căruia trebuie să fim cu toții implicați: părinți, profesori, autorități, dar mai ales voi – tinerii. Voi sunteți cei care trebuie să își știe drepturile și îndatoririle, pentru că una fără alta nu se poate. Cel mai important este să știți ce vreți de la viață și de la viitorul vostru.”, declară, prezent la eveniment, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.

Evenimentul a fost coordonat de profesorii Ion Nănuți, Maria – Viviana Bobic și Marian Gherghinescu, din cadrul liceului, iar printre oaspeții de seamă s-au aflat: prof univ dr Anișoara Popa, șeful Sectorului Formare și Pregătire a Specialiștilor din cadrul Institutului Român pentru Drepturile Omului; prof univ dr Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia; prof  dr Romeo Augustin Popa, din cadrul Colegiului Național Pedagogic  „Ștefan Odobleja”.

 „Îmi doresc ca această conferință să devină una anuală, pentru că tematica servește interesele educării tinerilor noștri. Le-am propus tinerilor de aici participarea la un concurs pe care Institutul nostru îl organizează anual – un concurs care presupune evaluarea unor eseuri pe tema democrației și toleranței.”,  declară prof. univ. ur. habil Anișoara Popa, din cadrul Institutului Român pentru Drepturile Omului.

„Prima întâlnire pe marginea acestui subiect a fost o reală bucurie. Alături de materialele care au fost prezentate, ca teolog, m-am bucurat să fiu prezent aici, pentru că biserica, întotdeauna, a promovat drepturile, libertățile și a susținut tinerii. Tinerii sunt, întotdeauna, ai bisericii.”, declară, la rândul său, unii dintre invitații de seamă ai evenimentului, pr. Prof. univ dr. habil Mihai Himcinschi, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă Alba Iulia.

Conferința „Drepturile tinerilor și provocările societății contemporane” a fost găzduită de sala mare a Palatului Culturii „Teodor Costescu”, iar comunitatea a putut participa la eveniment, acolo au fost adresate întrebări șo oferite răspunsuri de la organizatori și invitații acestora. Intrarea la eveniment a fost liberă.

„Activitatea a promovat drepturile tinerilor și a avut drept scop trezirea spiritului civic în rândurile acestora. Ne dorim ca, prin intermediul acestei acțiuni, tinerii să afle deopotrivă drepturile și obligațiile pe care le au.”, spune unul dintre organizatorii evenimentului, prof drd. Maria Bobic, din cadrul Liceului Teoretic „Șerban Cioculescu”.

 „A fost un eveniment reușit, grație celor care au răspuns invitației noastre și grație tinerilor care au dorit să se implice în acțiunea noastră. Nu mă așteptam ca evenimentul să aibă atât impact pentru public. Le mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi!”, declară prof drd. Marian Gherghinescu, coordonatorul conferinței.

 „A fost, pentru mine, o surpriză plăcută să observ o participare atât de numeroasă la eveniment, din partea școlilor și liceelor pe care le-am invitat. Ne bucurăm foarte mult și de participarea și susținerea autorităților.”, conchide profesorul Ion Nănuți, directorul Fundației „Gheorghe Țițeica”.

Un alt subiect de interes a fost acela al prezentării rolului mass-media în cunoașterea drepturilor și îndatoririlor tinerilor, subiect susținut de jurnalista Irina Drăghiea.

„Am observat, de-a lungul timpului, oameni care ne ignoră, încercând să ne subjuge, de parcă am fi simple jucării. Am văzut copiii care cerșesc dreptul lor de a învăța. Am trăit cu regretul că, la momentul respectiv, nu am putut să îi ajut pentru că eram tânăr și dezinformat. Copiii nu vor agrea niciodată lucrurile impuse.”, spune unul dintre tinerii prezenți la eveniment, Daniel Porcaru.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!