Bilanț la IPJ Mehedinți: a scăzut numărul accidentelor rutiere. Abaterile comise de pietoni, cauza principală de producere a accidentelor!

Inspectoratul Județean de Poliție Meehedinți a prezentat astăzi bilanțul activității pe anul 2024. Analiza activităţii desfăşurate de efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi în cursul anului 2024 a reliefat faptul că poliţiştii mehedinţeni s-au implicat responsabil în organizarea şi desfăşurarea de acţiuni ce au vizat siguranța și liniștea comunității, creşterea autorităţii, prezenţa forțelor în zonele de interes, având ca scop unic prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi menţinerea unui climat adecvat de ordine publică.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mehedinţi, prin activităţile desfăşurate, a urmărit îndeplinirea obiectivelor stabilite şi a priorităţilor Poliţiei Române, având ca obiective principale:

  • intensificarea activităților pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale, a traficului de droguri și traficului de persoane, în contextul aderării la spațiul Schengen;

  • creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului și menținerea adecvată a siguranţei stradale;

  • asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri în domeniile de referinţă: evaziunea fiscală, achiziţiile publice, contrafacerea de mărfuri, contrabanda şi protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene;

  • reducerea riscului rutier;

  • dezvoltarea cooperării intra şi interinstituţionale;

  • gestionarea eficientă a resurselor umane, financiare şi materiale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a unităţii.

SIGURANŢA COMUNITĂŢII

Pregătirea antiinfracţională și atragerea cetăţenilor în sprijinirea polițiștilor din stradă sunt elemente esențiale în reducerea infracționalității stradale. Siguranța comunității este posibilă numai prin activități operative permanente, capabile să reducă infracționalitatea, sub toate formele ei și să restabilească ordinea și siguranța în comunitate, iar acest lucru este posibil și are efectul așteptat, numai prin oferirea unui serviciu polițienesc de calitate, de polițiști dedicați și bine pregătiți pentru astfel de intervenții la solicitarea cetățenilor.

Activități preventiv-informative

În anul 2024, structurile specializate în activitățile de prevenire și informare antivictimală au fost prezente în mijlocul comunității, prin organizarea a peste 900 de activități, ai căror beneficiari au fost aproximativ 28.000 de cetățeni, dintre care peste 2.000 au fost minori. Polițiștii au diseminat mai mult de 10.000 de pliante cu caracter informativ, în cadrul proiectelor, campaniilor și programelor de pregătire antivictimală desfășurate la nivelul județului Mehedinți, proprii și inițiate de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii și, bineînțeles, organizate cu sprijinul instituțiilor de profil de la nivel local.

Poliția de Proximitate

În anul 2024 misiunea polițiștilor de proximitate a urmărit intensificarea și eficientizarea parteneriatului cu comunitatea civilă, în sensul dezvoltării activităților de cunoaștere a populației în zona de responsabilitate, alocarea de timp pentru interacțiunea directă polițist – cetățean și adoptarea măsurilor necesare remedierii problemelor identificate. Astfel, peste 2.600 de întâlniri au avut loc cu asociațiile de proprietari, cu reprezentanții autorităților locale, cu elevi și profesori în unitățile de învățământ, dar și cu persoanele vârstnice, fiind consiliate aproximativ 2.400 de persoane care au solicitat și primit sprijinul oamenilor legii. Aceleași efective, în perioada de referință, au pus în executare 62 de mandate de aducere și au verificat la domiciliu 549 de persoane, aflate sub supraveghere judiciară.

Siguranța Școlară

Siguranța mediului școlar este o componentă importantă în procesul educational,  fapt pentru care polițiștii Biroului Siguranță Școlară au fost prezenți zilnic în mijlocul elevilor și cadrelor didactice. În anul precedent, au fost sesizate 28 de fapte penale, cu 3 mai puține decât în cursul anului 2023. Cele mai multe dintre acestea au făcut referire la infracţiuni de lovirea sau alte violențe (22 fapte), infracţiuni de furt (3), infracțiuni de purtarea abuzivă (2) şi o infracţiune de distrugere. De precizat faptul că toate infracțiunile sesizate s-au produs în incinta unităților de învățământ și în zona adiacentă, fără un impact major asupra populației.  Tot în anul 2024, polițiștii de la siguranță școlară au organizat 1.424 de activităţi preventive în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, 1.256 de activităţi preventive la orele de curs, 91 de întâlniri cu inspectorii școlari și 447 de întâlniri cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ. Polițiștii au consiliat peste 18.000 de elevi și 989 de cadre didactice.

Violența Domestică

O componentă importantă a activității de ordine publică o constituie intervenția operativă la evenimentele generate de violența domestică, situații care, de cele mai multe ori, sunt aplanate de polițiști cu celeritate. În cursul anului 2024, la nivelul județului Mehedinți, polițiștii au emis 233 de ordine de protecție provizorii, comparativ cu anul 2023 când au fost emise 253 de astfel de ordine.

Referitor la ordinele de protecție emise de instanțele de judecată, la solicitarea victimei, la începutul anului 2024, se aflau în supraveghere 80 de ordine de protecție, în cursul anului au fost emise 188 de ordine, iar în 168 de cazuri activitatea de supravehere a încetat, astfel că la sfârșitul anului trecut au rămas în evidență 105 de ordine de protecție.Ca urmare a încălcarii măsurilor instituite prin ordinele de protecție și ordinele de protecție provizorii au fost înregistrate 97 de fapte penale, conform Legii 217/2003 privind violența domestică, în anul 2023 fiind înregistrate 94 de astfel de fapte.

În anul 2024, au fost monitorizate electronic 33 de persoane, pe parcursul anului în 25 de cazuri măsura monitorizării a încetat, iar la finalul anului trecut doar 8 persoane au mai rămas supravegheate. În perioada de referință au fost emise 138 de alerte generate de sistem, pentru care au fost necesare intervenții ale polițiștilor la fața locului, cele 138 de alerte fiind generate de apropiere persoanei supravegheate de persoana protejată, apropierea persoanei protejate de persoana supravegheată, etc.

Siguranța rutieră

Polițistii rutieri au acționat permanent pentru creșterea siguranţei în trafic și reducerea riscului rutier, astfel că anul trecut au efectuat cercetări în cazul a 91 de accidente grave de circulaţie, cu 8 evenimente mai puține decât în perioada similară a anului 2023, soldate cu 67 de persoane rănite grav, față de 16 persoane în anul 2023.

La nivelul judeţului, în anul 2024 s-au înregistrat scăderi la numărul de accidente și numărul de răniți grav. Cele mai multe accidente grave de circulației au avut drept cauză „abaterile comise de pietoni”, din cauza cărora au fost înregistrate 16 accidente rutiere grave, iar o altă cauză generatoare de evenimente rutiere grave a reprezentat-o „alte preocupari de natură a distrage atenția”, fiind produse 14 accidente.

Principalele activități desfășurate de polițiști pentru diminuarea riscului rutier, în cursul anului 2024, s-au concretizat în organizarea a 1.563 de acțiuni, dintre care 226 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea conducerii sub influența alcoolului, 343 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea încălcării regimului legal de viteză, 236 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea nerespectării regulilor de circulație de către pietoni și 63 de acțiuni pentru prevenirea și combaterea neacordării priorității de trecere pietonilor.

Ca urmare a acțiunilor preventive, polițiștii rutieri au aplicat peste 32.500 de sancțiuni contravenționale pentru diferite încălcări ale legislației rutiere. De asemenea, au fost constatate 354 de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice. Polițiștii au luat măsura suspendării temporare a dreptului de a conduce autovehicule în cazul a 3.884 de conducători auto, pentru diferite abateri și au retras 1.056 de certificate de înmatriculare.

Mandate de arestare/persoane urmărite

În cursul anului 2024, poliţiştii de la judiciar au desfășurat activități specifice pentru punerea în executare a 42 de mandate europene de arestare, emise de autorităţile judiciare din alte state.

În perioada de referință au fost revocate 43 de persoane din aplicația Urmăriți, 37 de persoane având emise pe numele lor mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, o persoană având mandat de arestare preventivă și 5 persoane se sustrăgeau de la punerea în executare a unor sentințe penale.

Silvicultură/piscicultură

În cursul anului 2024, polițiștii au organizat în cooperare cu alte instituții peste 2.600 de controale în fondul forestier, târguri, depozite de cherestea etc, fiiind constatate 122 de contravenții a căror valoare a fost de 158.000 de lei și a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea de 568,37 mc material lemnos.

De asemenea, în aceeași perioadă, pentru prevenirea și combaterea braconajului piscicol au fost executate 639 de controale, fiind confiscată cantitatea de 123,5 kg de pește, de diferite specii.

Siguranța animalelor

În perioada analizată, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au soluționat 46 de dosare de cercetare penală.

Pe parcursul anului 2024, aceștia au efectuat 307 controale pe linia respectării legislației pentru protecția animalelor și au constatat 501 fapte contravenționale, cu o valoare totală a sancțiunilor de 29.100 de lei.

În urma activităților desfășurate, polițiștii au emis 2 ordine de plasare într-un adăpost autorizat, pentru 2 exemplare canine.

Pregătire profesională

Polițiștii Biroului Pregătire Profesională au derulat activități permanente pentru pregătirea de specialitate a polițiștilor și tinerilor absolvenți ai instituțiilor de învățământ din Ministerul Afacerilor Interne.

Astfel, în perioada de referință, au fost desfășurate sesiuni de pregătire de specialitate pe mai multe paliere: manipularea armamentului, autoapărare, tactică polițienească, conducerea autospecialelor cu regim prioritar, acordarea de prim-ajutor.

  Cazier, Statistică și Evidență Operativă

Eficientizarea activităților desfășurate prin reducerea timpului de așteptare la ghișeul destinat publicului s-a materializat în eliberarea, la solicitarea persoanelor fizice, în cursul anului 2024, a peste 23.700 de certificate de cazier judiciar, comparativ cu anul 2023 când au fost solicitate 20.852 de astfel de certificate, toate eliberate pe loc.

Serviciul Criminalistic

Cu rol determinant în descoperirea persoanelor bănuite de comiterea infracțiunilor, în anul 2024, polițiștii Serviciului Criminalistic au ridicat peste 6.400 de urme, ce au fost exploatate în cadrul dosarelor de cercetare penală. De asemenea, au fost efectuate 125 de constatări și expertize criminalistice, iar prin mijloace și metode specifice au fost identificate 78 de persoane bănuite de comiterea unor fapte de natură penală.

Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat activități multiple în anul 2024, astfel că, la nivelul judeţului Mehedinţi au fost sesizate 25 de fapte de natură penală, la regimul substanțelor periculoase și explozivi şi au fost constatate 13 infracțiuni, comparativ cu anul 2023 când au fost sesizate 41 de astfel de fapte, în urma cercetărilor polițiștii constatând 16 infracțiuni.

În perioada de referință, polițiștii au eliberat 105 permise de armă și au anulat/suspendat 60 de astfel de documente. De asemenea, au fost confiscate 16 arme letale, 26 de arme neletale, peste 1.200 de elemente de muniție, au indisponibilizat 3 autovehicule folosite la braconaj și au reținut 10 persoane.

Acțiuni speciale/structuri de intervenție

Activitățile organizate de polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale s-au materializat, în anul 2024, în îndeplinirea a 105 misiuni executate.

Criminalitatea economico – financiară

Prioritatea ofițerilor specializați în prevenirea infracționalității economice a fost combaterea evaziunii fiscale în special a fraudelor intracomunitare şi fraudelor care se comit ca urmare a achiziţiei, importului, producţiei, transportului şi comercializării produselor agroalimentare, precum şi infracţionalitatea specifică achiziţiilor publice. Astfel că, în anul 2024 au fost sesizate 738 de infracţiuni economico – financiare, faţă de 636 de fapte în anul 2023. Numai anul trecut, din cele 339 de dosare penale înregistrate la nivelul structurii, 87 reprezintă sesizări din oficiu, față de 69 în anul 2023.

Din totalul de 406 cauze penale soluţionate, 27 de dosare penale au fost înaintate unităţilor de parchet cu propunere de trimitere în judecată a persoanelor cercetate, în 34 de situații au fost întocmite rechizitorii, fiind trimise în judecată 47 de persoane. Pe parcursul cercetărilor în dosarele penale instrumentate, în anul 2024 s-a recuperat suma de 6.397.744 lei, fiind dispuse măsuri preventive faţă de 6 persoane. Pe palierul contrabandei şi fraudelor vamale, în perioada de referință, polițiștii au confiscat 174.473 de țigarete, 4,125 kg de tutun și 61 de litri alcool, fiind recuperat un prejudiciu de peste 87.000 de lei. În cursul anului 2024, polițiștii de la economic au aplicat 136 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 422.500 lei, au confiscat 11.444 lei numerar și bunuri în valoare de peste 94.000 lei, efectuând 35 de percheziții domiciliare. În perioada analizată, polițiștii de la investigarea criminalității economice au desfășurat activități de prevenire și combatere a infracțiunilor în domeniul corupției și achizițiilor publice, într-un număr de 273 de dosare penale, 159 dintre acestea fiind soluționate, în 18 cauze a fost declinată competența de soluționare către alte unităţi de parchet.

Siguranța Stradală 

Infracţiunile stradale depistate în flagrant, în cursul anului 2024, au fost de 121 de fapte, la fel ca în anul 2023, majoritatea dintre acestea fiind pe raza de competență a Poliției municipiului Drobeta Turnu Severin. În anul 2024, infracțiunile de furt se plasează pe un trend descendent, fiind înregistrate mai puține fapte de furturi din auto, de auto, din societăți comerciale etc. Criminalitatea sesizată în mediul rural a cunoscut un trend descendent, fiind sesizate 3.352 de fapte de natură penală, cu 138 mai putine față de anul 2023. Din totalul celor 3.352 de infracțiuni sesizate în mediul rural, 248 sunt de natură economico-financiară, 1.840 sunt de natură judiciară și 1.264 sunt de altă natură. În mediul rural, în perioada analizată, infracțiunile sesizate contra patrimoniului au scăzut la 880 de fapte, de la 943 de fapte în anul 2023. De asemenea, infracțiunile de tâlhărie au scăzut în anul 2024, cand a fost înregistrată o singură faptă, față de anul 2023 când au sesizate 10 astfel de fapte. Totodată, infracțiunile contra persoanei au înregistrat o scădere cu 86 de fapte, de la 1.304 în anul 2023, la 1.218 fapte în anul 2024.

Concluzii și obiective

În anul 2025, misiunile operative desfășurate de polițiștii mehedințeni se vor concretiza în direcția asigurării siguranței comunității și protejarea patrimoniului, gestionarea cu celeritate a evenimentelor cu impact major sesizate, menținerea unui climat optim de siguranţă stradală și reducerea infracționalității și combaterea migrației ilegale. De altfel, o atenție deosebită va fi acordată prevenției în mediului școlar, siguranței participanților la trafic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!