Autoritățile din județul Mehedinți întocmesc bilanțul pagubelor produse de codul roșu de vreme rea, de săptămâna trecută. La nivelul Instituției Prefectului Mehedinți, a fost întocmită o comisie care analizează situația din fiecare localitate afectată de furtună și grindină. Actele constatatoare vor fi transmise Guvernului, pentru acordarea de posibile despăgubiri.
Primăria Drobeta-Turnu Severin informează cetățenii că termenul-limită pentru depunerea cererilor de despăgubire pentru pagubele cauzate de fenomenele meteorologice extreme din data de 13 iunie 2024 este joi, 20 iunie 2024, ora 16:00.
„La nivelul Instituției Prefectului, au fost formate niște comisii care se deplasează în paralele pentru culturile agricole și infrastructură, în zonele afectate de vremea rea. Fiecare cetățean trebuie să se adreseze mai întâi unității administrativ – teritoriale din care face parte. În urma furtunii de săptămâna trecută, a fost operaționalizată o grupă operativă care a centralizat situațiile din județ. Avem 16 unități administrativ – teritoriale care ne-au trimis, sub formă centralizată, pagubele înregistrate în urma furtunii. În timpul acestei săptămâni, patru UAT-uri au fost analizate de comisiile Instituției Prefectului. Ne propunem ca săptămâna aceasta, să finalizăm procesul de constatare. Există diverse porțiuni de drumuri sau ulițe sătești, afectate. În momentul de față, analiza este în desfășurare. Pagube însemnate sunt înregistrate pe partea de culturi agricole.”, declară subprefectul județului, Cosmina Stanomir.
Vremea instabilă tipică verii s-a manifestat anul acesta prin furtuni violente, cu grindină de mari dimensiuni, care a adus pagube considerabile locuințelor, mașinilor, dar și recoltelor. Sute de hectare de culturi agricole au fost distruse de grindina de mari dimensiuni căzută, joia trecută, în multe comune din județ.
De altfel, sute de mașini din Drobeta Turnu Severin și din comunele învecinate au fost grav avariate. În cazul mașinilor asigurate doar cu poliță RCA, șoferii vor plăti reparațiile din buzunarul lor, lucru valabil și în cazul altor fenomene naturale extreme, precum inundațiile, alunecările de teren sau incendiile de vegetație. Proprietarii au dreptul la despăgubiri, de exemplu, dacă un copac a căzut peste mașină și, în instanță, este demonstrat faptul că primăria avea obligația de a tăia acel arbore. Șoferii, care au asigurare CASCO ce acoperă daunele produse de fenomene naturale, nu trebuie să mai meargă la Poliție. Ei pot solicita direct firmei de asigurări acordarea de despăgubiri.