După un drum șerpuit și îngust, de 7 km de la șoseaua principală, ajungi în Eibenthal, acolo unde liniștea te întâmpină. Cu toate acestea, micul sat din județul Mehedinți, unde trăiește o comunitate restrânsă de cehi, este readus la viață și însuflețit, zilele acestea, de un festival la care participă peste 1.500 de turiști veniți din Cehia. Evenimentul a debutat joi seara și va continua până duminică seara, timp în care comunitatea cehă și ospeții petrec și se bucură împreună. Muzică, drumeții și multă bere: sunt ingredientele unui eveniment reușit. Festivalul „Banát” a reunit turiștii veniți din Cehia, dornici de distracție, dar mai ales – cu gândul de a sprijini comunitatea cehă din Mehedinți.
Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului „Banát”, din satul Eibenthal (comuna Dubova) aduce distracție la maxim, cu concerte rock şi folk, susţinute de formaţii venite din Cehia. Programul este unul diversificat și pentru toate gusturile.
O componentă deloc de neglijat a evenimentului este promovarea turismului din zonă. Eibenthal are locuri superbe și trasee montane inedite, pe care organizatorii festivalului, cu sprijinul Clubului Turiștilor din Cehia, le-au marcat de-a lungul timpului. Cel mai apropiat orășel de satul cehesc este Orșova, aflat la 41 de kilometri și aproape o oră cu mașina, iar cea mai apropiată reședință de județ este Drobeta Turnu Severin, la 72 km. Astfel, vizitatorii se bucură de natură, drumețiile făcând parte din planul de distracție. Turiștii au cutreierat munții, pe trasee montane, special amenajate și au vizitat, pe parcursul zilei de ieri, Clisura Dunării.
„Traseul a fost pur și simplu perfect. Îmi place zona. Cred că am mers pe jos un kilometru. Este a doua oară câmd vin în acest sat. Joc teatru. Iubesc totul aici: atmosfera, oamenii, muzica, locul.”, spune un turist ceh, care, pe parcursul zilei, a încercat traseele montane.
„Este o atmosferă așa cum ne-am propus. Fiecare turist face ce vrea. Le punem la dispoziție activități de la ora 10.00 până noaptea la 02.00: biserică, trasee montane, vizite în Clisura Dunării, concerte. Berea cehească este vedeta evenimentului. Atât localnicii, cât și turiștii se bucură că pot vorbi, în România, limba cehă. Turiștii veniți din Cehia fac cunoștință cu o limbă cehească mai veche, vorbită la noi în sat.”, declară organizatorul Festivalului „Banát”, Tiberiu Pospisil.
Dacă pentru turiștii cehi, evenimentul reprezintă o sursă de distracție, pentru localnici, festivalul este un veritabil mod de a-și promova produsele și de a vorbi cu turiștii în limba lor. Astfel, din peisaj, nu lipesc nici preparatele tradiționale, căci localnicii s-au pregătit din timp cu bunătăţi culinare și băuturi care mai de care mai aromate, care să îi atragă pe vizitatori.
„Avem coniac de casă și vișinată. Sticlele sunt făcute în Cehia, iar băutura este făcută la noi. Cel mai mult se cumpără vișinata – beau și doamnele și bărbații. Acest festival este un ajutor foarte mare pentru noi. În plus, satul e însuflețit: vin ai noștri, vorbim aceeași limbă cu ei ”, spune un localnic din Eibenthal.
„Le-am pregătit bunătăți. Se cumpără foarte mult clătitele dospite. Pentru noi, festivalul este o ocazie de a câștiga niște bănuți în plus”, spune alt localnic.
„Mâncarea este delicioasă, excelentă. Am venit pentru că este minunat. E prima dată când vin. Locul este minunat, oamenii sunt minunați, mâncarea este bună. Zona este foarte frumoasă.”, spune un turist ceh.
Dezinvolți, dornici de distracție și mereu dispuși să facă atmosferă, turiștii cehi au însuflețit micul sat din Dubova (sat care, în prezent, doar 200 de locuitori – majoritatea, etnici cehi).
„Atmosfera e frumoasă. Îmi place mult. Am un microfon, pentru că sunt cântăreț.”, spune, cu bucurie, un turist.
Satul Eibenthal găzduiește, zilele acestea, zeci de trupe cehe și multe spectacole de muzică în aer liber. Această trupă închinată memoriei solistului legendarei trupe Qeen, Freddie Mercury, se numește Fredy & Krasty. Pentru a-și promova brand-ul, membrii trupei au creat și propria bere, cu același nume.
„Este o experiență minunată pentru mine. Am venit cu colegii mei. Aici, sunt oameni minunați. Este o atmosferă minunată. Vin, de fiecare dată, cu familia.”, spune un turist care, an de an, participă la eveniment.
Manifestarea ajunsă la cea de-a XIII-a ediţie este cel mai mare festival organizat în satele ceheşti din Banatul montan. Eibenthal reprezintă o veritabilă „insulă lingvistică” a minorității cehe din România, satul fiind readus la viață, acum mai bine de un deceniu, de trei tineri inimoși și cu inițiativă (inițiatorul festivalului și cei doi frați ai săi), care au amenajat spații de cazare în case vechi din sat dar şi câteva camere noi, au deschis un restaurant care a început să fie cunoscut pe toată Clisura Dunării (devenind un veritabil punct de atracţie, unde se mănâncă foarte bine) și au creat festivalul care, anual, aduce mii de turiști în județ. Eibenthal este locul în care întâlnim o insulă lingvistică a minorității cehe din România și a fost înființat în anul 1827, în timpul celui de-al doilea val de colonizări cu cehi.