Măsuri pentru protejarea Geoparcului Platoul Mehedinți! Se vor monta camere – capcană pentru depistarea activităților antropice ilegale.

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean, a fost aprobat proiectul „Implementarea de măsuri active pentru conservarea biodiversității pe teritoriul Geoparcului Platoul Mehedinți și al ariilor naturale protejate cu care se suprapun”, proiect implementat de Direcția Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinți.

„Încercăm să limităm poluarea, să asigurăm condiții pentru protejarea și conservarea speciilor și să menținem habitatele într-o stare de conservare favorabilă. Astfel, pe parcursul derulării proiectului, se vor monta camere capcană, cu scopul de a identifica activitățile antropice ilegale spre a fi raportate către organele de control. Acestea vor fi amplasate pe culoarele de deplasare pentru speciile de interes comunitar sau în zonele în care au fost întâlnite diferite probleme de legalitate (ex. braconaj, sustrageri de arbori, distrugeri ale amenajărilor, acces cu autovehicule sau ATV-uri în zone interzise etc.). Totodată se vor implementa măsuri de reducere a surselor de poluare pentru cursurile de ape curgătoare prin colectarea deșeurilor plutitoare de pe cursurile de apă cu ajutorul tehnologiei automatizate. Se vor achiziționa sisteme de colectare care vor fi amplasate pe Râul Brebina, (UAT Baia de Aramă); Râul Coșuștea, (UAT Isverna); Râul Topolnița, (UAT Balta); Pârâul Bahna, (UAT Balta). Colectorul de deșeuri plutitoare va fi amplasat pe cursul de apă acolo unde poate intercepta poluarea în punctul său cel mai concentrat. Acest lucru se realizează folosind curgerea naturală a apei pentru a ghida deșeurile prin brațele plutitoare și, în final, în containerul intern al colectorului. Acestea sunt doar o parte din măsurile prevăzute în proiect. Vreau să îi felicit pe colegii de la Direcția Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinți și directorul Claudiu Cenușe pentru accesarea acestui proiect! Într-un moment în care poluarea este o problemă națională, astfel de măsuri sunt absolut necesare! Mediul înconjurător ne asigură principalele resurse pentru viață și cu cât suntem mai conștienți și atenți la ceea ce trebuie să facem pentru a-l proteja, cu atât mai mult copiii noștri vor putea trăi într-un mediu sănătos! Pe de altă parte, prin reducerea actelor ilegale petrecute în parc, impactul asupra speciilor sau habitatelor de interes comunitar și conservativ se reduce și protejăm astfel, speciile care se găsesc în Geoparcul Platoul Mehedinți.”, transmite președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

Valoarea totală a proiectului este de 2.980.364,69 lei, din care, cheltuieli totale eligibile în valoare de 2.885.164,69, asigurate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, și cheltuieli totale neeligibile, în valoare de 95.200 lei. Obiectivul proiectului este creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității din cadrul Geoparcului Platoul Mehedinți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!