Chiar dacă, din punct de vedere calendaristic, este toamnă în toată regula, temperaturile indică mai degrabă perioade de vară. Tocmai de aceea, și numărul incendiilor de vegetație este semnificativ. Astfel de incidente sunt tot mai frecvente și violente, făcând pagube imense. Cele mai multe incendii sunt provocate fără intenție de către oameni, fie că lasă un foc nesupravegheat, de la o țigară aruncată într-un mediu uscat, fie că nu sting cărbunii rămași în urma unui grătar în aer liber. Tot ce este nevoie pentru un incendiu este o scânteie.
„În lunile septembrie și octombrie, pompierii mehedințeni au intervenit pentru stingerea a 215 de incendii izbucnite la vegetație uscată, unde flăcările au cuprins 2493 de hectare de vegetație uscată, lăstăriș și mărăcini. Totodată, pagubele materiale au fost însemnate, fiind distruse 5 hectare de plantație de paulownia, o casă locuită, 182 m de gard de lemn, dar și 4.000 mp cultură de porumb. Cauza probabilă de izbucnire a incendiilor a fost determinată de folosirea focului deschis, fără respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.”, declară purtătorul de cuvânt al ISU Mehedinți, sg. maj. Daniela Înțeleptu.
Arderea miriștii, a vegetației uscate și a resturilor vegetale se efectuează cu acordul autorității competente pentru protecția mediului și numai după obținerea permisului de lucru cu foc. Emiterea permisului se face prin grija primarului, de către șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență sau o persoană desemnată în acest sens.
Obținerea permisului de lucru cu focul nu este obligatorie în cazul în care resturile vegetale și vegetația uscată sunt arse în cadrul gospodăriei cetățenești. În perioadele de caniculă și secetă prelungită arderea miriștilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă.